EN
Starch ethers were obtained under various conditions, i.e. hydroxypropylammonium starch as cationic starch and hydroxypropyl starch. The degree of substitution of starch ethers and their properties were examined.
PL
W przeprowadzanych doświadczeniach poddawano zawiesinę skrobi ziemniaczanej w wodzie w obecności wodorotlenku wapniowego w temp. 35 °C w czasie 8 godz. działaniu chlorku trójmetylo-chlorohydroksypropylo-amoniowego. Uzyskaną skrobię hydroksypropyloamoniową poddawano działaniu różnych chemikaliów i suszeniu w suszarce walcowej (najlepsze rezultaty) lub suszarce z przepływem powietrza (tab. 1). Oznaczono wpływ czasu reakcji na stopień podstawienia skrobi grupami hydroksypropyloamoniowymi (tab. 3) oraz wpływ obróbki chemikaliami podstawionej skrobi na lepkość jej kleików i kationowość (tab. 3). W dalszych doświadczeniach poddawano skrobię ziemniaczaną z dodatkiem fosforanu dwusodowego jako katalizatora w stanie powietrznie suchym (zaw. ok. 10% wody) pod ciśnieniem działaniu tlenku propylenu w ilości 1-20% licząc na s.s. skrobi w czasie 8 godz. w temp. 82°C. Stopień podstawienia preparatów skrobi hydroksypropyłowej oznaczano zarówno metodą Lortza z kwasem jodowodorowym, jak i za pomocą jądrowego magnetycznego rezonansu (NMR). Uzyskano interesujące wyniki wprost proporcjonalnej zależności stopnia eteryfikacji skrobi oraz zmiennej zależności lepkości kleików preparatów skrobi hydroksypropylowej od ilości użytego tlenku propylenu (tab. 5). W końcowych doświadczeniach na zawiesinę skrobi działano w alkalicznym roztworze wodnym tlenkiem propylenu w temp. 38°C w ciągu 72 godz. oznaczając wpływ czasu reakcji na stopień eteryfikacji skrobi (tab. 4). Badano również wpływ utleniania podchlorynem na lepkość kleików skrobi hydroksypropylowej w zależności od dawki czynnego chloru, stwierdzając wielokrotne zmniejszenie lepkości.