PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1975 | 01 | 1 |

Tytuł artykułu

A selective chemical analysis of whole fresh milk powder and its technological interpretation

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wybiorcza chemiczna analiza świeżego rozpyłowego pełnego proszku mlecznego i jej technologiczna interpretacja

Języki publikacji

EN

Abstrakty

PL
Specjalnie ukierunkowana chemiczna analiza 24 próbek świeżego, pełnego, rozpyłowego proszku mlecznego z 6 głównych wytwórni krajowych (4 próbki z każdego zakładu, w okresie od list. 1972 do marca 1973) dała następujące średnie wyniki (w nawiasach średnie z poszczególnych zakładów): woda - 2,74% (2,42-3,09); tłuszcz - 25,4% (24,1-26,5); nadtlenki - 475 mg 0/kg tłuszczu (2,27-7,61); kwasowość miareczk. mleka regenerow. - 6,53°S.H. (6,08-6,59); amoniak - 1,74 mg NH₃/l mleka regenerow. (0,68-3,18); kwas mlekowy i mleczany - 141 mg/100 g suchej masy beztł. (89-222); hydroksymetylofurfural (ogólny) - 5,27 μM/l mleka regen. (2,78-7,58); wolny tłuszcz - 22,5% (7,8-35,2); nie zdenaturowane białko serwatkowe - 1,61 mg N/g 1,13-2,42); próba na utlenialność mleka regenerow. z kwasem 2-tiobarbiturowym (bezpośrednio, tj. bez inkubacji, wyraż. jako absorpcja przy 532 nm/l cm) - 0,0216 (0,0071-0,0498, oznaczenia tylko w 14 próbkach proszku). Uzyskane wyniki analityczne interpetowano w nawiązywaniu do jakości użytego surowca i stosowanych parametrów technologicznych (głównie cieplnych). W związku z tym rozwinięto ilościowo zagadnienie stopnia denaturacji cieplnej białek serwatkowych w proszku. Ogólnie, uzyskane wyniki zdają się świadczyć o tym, że produkowany w kraju pełny, rozpyłowy proszek mleczny w zasadzie daje się zaliczyć do kategorii proszku "wysoko ogrzewanego", że jest on produktem niezłej jakości, wykazującym na ogół znaczne wahania wartości stosowanych w pracy oznaczeń chemicznych w obrębie nawet tego samego zakładu. Stwierdzono, że uwzględnione w pracy chemiczne cechy proszku mlecznego nie wykazują jakichś wyraźniejszych wzajemnych zbieżności, stanowiąc jakby samoistne, niezależne od siebie, pożyteczne wskaźniki odnośnie jakości (świeżości) surowca lub technicznych warunków (głównie termicznych) przerobu mleka na proszek mleczny rozpyłowy.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

1

Opis fizyczny

p.83-97,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Food Technology, Agricultural University, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Food Technology, Agricultural University, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Food Technology, Agricultural University, Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Aschaffenburg, R., Drewry, J.: XV Int. Dairy Congr., 1959, 3, 1631.
  • 2. Bas van der, J. M.: Int. Dairy Feder. Ann. Sessions in Tokyo 1972, Doc. E-30, p. 6.
  • 3. Crossley, E. L.: "Dried milk" in a Monograph: "Milk Hygiene". WHO, Geneva 1962; p. 353.
  • 4. Crossley, E. L.: FIL/IDF - Annual Bull. 1968 (3), 1 & 18.
  • 5. Damicz, W.: Zesz. Nauk. WSR - Olsztyn 1966, 21, (1) 121.
  • 6. Davidson, J.: J. Dairy Res., 1949, 16, 209.
  • 7. Dąbrowska, W.: Roczn. Inst. Przem. Mlecz., 1972, 14 (1/42) 43.
  • 8. Favstova, V.: Moločn. Promyšl., 1959, 20 (7) 42.
  • 9. Garbarska, T., Pijanowski, E.: Zesz. Nauk. SGGW - Warszawa, Technol. Rolno-Spoż., 1970, 6, 45.
  • 10. Gaweł, J., Pijanowski, E.: XIX Int. Dairy Congr., 1970, IE, 81.
  • 11. Greenbank, G. R., Pallansch, M. J.; XVI Int. Dairy Congr., 1962, B, 1002.
  • 12. Greenbank, G. R., Pallansch, M. J.: Dairy Sci., 1961, 44, 1597.
  • 13. Kaczorek, W., Molska, I., Pijanowski, E.: Roczn. Technol. i Chemii Żywn., 1973, 23 (1) 107.
  • 14. Keeney, M., Bassette, R.: J. Dairy Sci., 1959, 42, 945.
  • 15. King, R. L.: J. Dairy Sci., 1962, 45, 1165.
  • 16. Korolczuk, J., Pijanowski, E., Zmarlicki, S.: Nahrung, 1967, 11, 777.
  • 17. Ludzińska, D., Pijanowski, E., Zmarlicki, S.: Roczn. Technol. i Chemii Żywn., 1970, 18, 45.
  • 18. Manning, P. B., Coulter, S. T., Jennes, R.: J. Dairy Sci., 1967, 50, 960.
  • 19. Miller, J., Kandler, O.: Milchwiss., 1967, 22, 431.
  • 20. Mohr, W.: Milchwiss., 1960, 15, 215.
  • 21. Molska, J., Lipka-Chudzik, H.: Zesz. Nauk. Akad. Roln. -Warszawa, Technol. Żywn., 1974, 9 (in printing).
  • 22. Mook, D. E., Williams, A. W.: J. Dairy Sci., 1966, 49, 768.
  • 23. Münchberg, F.: X Int. Dairy Congr., 1937, 2, 595.
  • 24. Nering, B., Pijanowski, E., Zmarlicki, S.: Zesz. Nauk. Akad. Roln. - Warszawa, Technol. Żyw., 1973, 8, 175.
  • 25. Pietrzyk, D.: Roczn. Państw. Zakł. Higieny, 1958, 9, 75.
  • 26. Pijanowski, E., Zmarlicki, S., Nowak, D., Żołądek, T.: Nahrung, 1974, 18, (6) (in printing).
  • 27. Pijanowski, E., Kolanecka, H., Molska, I.: Roczn. Technol. i Chemii Żywn., 1970, 19, 19.
  • 28. Pijanowski, E., Zmarlicki, S., Żołądek, T.: Zesz. Nauk. Akad. Roln. - Warszawa, Technol. Żywn., 1974, 9 (in printing).
  • 29. Pijanowski, E.: unpublished data.
  • 30. Pont, E. G.: Aust. J. Dairy Technol., 1955, 10, 72.
  • 31. Radema, L., van Dijk, R.: Neth. Milk & Dairy J., 1962, 16, 131.
  • 32. Rowland, S. J.: J. Dairy Res., 1933, 5, 46.
  • 33. Samuelsson, E. G., Nielsen, P.: Milchwiss., 1970, 25, 541.
  • 34. Amer. Dry Milk Inst., Inc.: Standards for grades of dry milk including methods of analysis, Bull. 916 (2nd print.) Chicago 1971, pp. 53.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-34cb4f70-392e-42b8-b553-ae3119025f17
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.