PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 68 | 12 |

Tytuł artykułu

Analiza ofert pracy w przemyśle spożywczym

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Analysis of job offers in food industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przeanalizowano oferty pracy dotyczące branży spożywczej, dostępne na stronie www.pracuj.pl. Najwięcej ofert pracy pochodziło z przedsiębiorstw branży mięsnej i firm wielobranżowych (po 35 ofert), natomiast najmniej z branży spirytusowej i rybnej (po dwie oferty). Wśród wszystkich ogłoszeń 66 dotyczyło stanowisk kierowniczych, 51 stanowisk specjalistycznych, 49 robotniczych i 35 innych. Większość ofert dotyczących stanowisk kierowniczych, specjalistycznych i innych mogłaby być adresowana do absolwentów wyższych uczelni. Na uwagę zasługuje fakt, że tylko jedna oferta (0,5%) dotyczyła pracy w dziale badań i rozwoju. Zwiększenie zatrudnienia w tym dziale mogłoby poprawić innowacyjność i konkurencyjność przedsiębiorstw oraz złagodzić problem braku pracy wśród absolwentów wyższych uczelni.
EN
In this article, job offers from food industry, as being available on www.pracuj.pl, were analysed. Most of them came from meat processing plants and from multitrade enterprises (35 offers from each). The smallest number of offers came from alcohol and fish industries (2 offers from each). Among them, 66 job offers concerned managerial positions, 51 - specialists, 49 - workers and 35 - others. Jobs offers connected with managerial, specialist and other positions could be addressed to university graduates. Worth noting is fect that only one offer (0.5%) referred to work in research and development. The increasing of employment in such departments of enterprises could improve their innovation abilities and competitiveness and alleviate the problem of unemployment of the university graduates.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

68

Numer

12

Opis fizyczny

s.8-10,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
autor
  • Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Griffin R.W.: 2004. Podstawy zarządzania organizacjami. PWN, Warszawa, 7 i 12.
  • [2] http://stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PW_kwart_inf_aktywn_ekonom_ludnosci_1kw_2013.pdf
  • [3] http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/opracowania-zbiorcze/inne-opracowania-zbiorcze/biuletyn-statystyczny-nr-62014,1,28.html
  • [4] http://www.egospodarka.pl/art/galeria/91390,Stopa-bezrobocia-wedlug-wojewodztw,3,39,1 .html
  • [5] Moszoro B., Platonoff A.L., Gadomska-Lila K.: 2010. Kluczowe źródła i bariery innowacyjności przedsiębiorstw w świetle badań empirycznych. Przegląd Organizacji, 3,29
  • [6] Praca zbiorowa: 1999. Metody sprawnego zarządzania. Agencja Wydawnicza "Placet" Warszawa, 190 i 195
  • [7] Praca zbiorowa: 2008. Podręcznik Oslo. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji. MNiSW, Warszawa, 48-49.
  • [8] Szmidt K.J.: 2013. Trening kreatywności. Wydawnictwo HELION, Gliwice, 15-16.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3425a7bb-76f0-4bfe-9e7c-1bc5e532f7da
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.