PL
Na tle obecnie dostępnych metod analitycznych omówiono najnowsze techniki, mające znaczenie w dalszym rozwoju mikrobiologii browarniczej. Wzięto pod rozwagę takie czynniki, jak szybkość i wydajność metod, a także cenę analiz oraz niezbędnego sprzętu. Szczególną uwagę poświęcono biologii molekularnej oraz sekwencjonowaniu nowej generacji, które przecierają szlaki w browarnictwie. Poznawanie genomu drożdży browarniczych oraz bakterii psujących piwo jest istotnym elementem, pozwalającym na szybką identyfikację mikroorganizmów. Dzięki temu możliwe jest rozpoznanie ewentualnej kontaminacji na ścieżce produkcyjnej piwa i jej eliminacja. Dalszą część artykułu poświęcono alternatywnym metodom polegającym przede wszystkim na badaniu składu, budowy i żywotności komórek mikroorganizmów czyli MALDI-ToF MS oraz cytometrii przepływowej. Techniki te wykorzystywane są m.in. przy badaniu inokulum drożdżowego oraz zmian, jakim ono ulega podczas kolejnych zaszczepień brzeczki. Korzyści, jakie płyną ze współpracy laboratoriów naukowych i firm przemysłu fermentacyjnego, napędzają rozwój nowych technik, tym samym wprowadzają mikrobiologię browarniczą na wyższy poziom.
EN
Contemporary techniques of great importance for further development of brewing microbiology were discussed in accordance with available analytical methods. Factors: speed, efficiency and price of analysis and essential equipment were taken into account. Special attention in the article was given to molecular biology and next-generation sequencing, which lead the new path in brewery technology. Sequencing genome of brewing yeast and beer spoiling bacteria is an important element, allowing fast identification of these microorganisms. Thanks to that it is possible to target the source of the contamination and eliminate it quickly. Further part of article describes alternative methods consisting of the study of the composition, structure and vitality of microorganisms cells that is MALDI-ToF and flow cytometry. These techniques are used for the study of yeast pitching inoculum, and its changes during each subsequent wort inoculations. Benefits that come from cooperation of research laboratories and fermentation industry stimulate the development of new techniques and therefore enhancing brewing microbiology.