PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1985 | 11 | 1 |

Tytuł artykułu

Method for determination of potato starch reducing properties

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Metoda oznaczania właściwości redukcyjnych skrobi ziemniaczanej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The method for determination of the starch reducing power after dissolution in water at 121°C and for determination of the quanti ty of reducing end-groups by the Park and Johnson ferricyanide modified method, was elaborated.
PL
Większość metod oznaczania właściwości redukcyjnych skrobi polega na jej rozpuszczeniu w roztworze wodorotlenku i określeniu ilości końcowych grup aldehydowych w łańcuchach skrobiowych jako substancji redukujących. Wyniki redukcyjności skrobi uzyskiwane tymi metodami są na ogół wyższe niż wynikałoby to z masy molowej skrobi oznaczonej metodami fizycznymi. Powodowane jest to procesami częściowej degradacji skrobi i powstawania różnych związków redukujących, zachodzącymi przypuszczalnie podczas wykonywania oznaczenia. Celem pracy było znalezienie warunków oznaczania redukcyjności skrobi zapewniających możliwie małą jej degradację. W opracowanej metodzie skrobię rozpuszczano w wodzie w podwyższonej temperaturze i ciśnieniu, a substancje redukujące oznaczano zmodyfikowaną metodą Parka i Johnsona. Otrzymane wyniki porównywano z rezultatami oznaczeń wykonanych metodą z kwasem 3,5-dwunitrosalicylowym. Wartości redukcyjności skrobi uzyskane przy zastosowaniu opracowanej metody były istotnie niższe od wyników oznaczeń metodą z kwasem dwunitrosalicylowym. Opracowana metoda jest powtarzalna, prosta i szybka w wykonaniu.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

1

Opis fizyczny

p.125-132,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Agricultural Technology and Storage, Agricultural Academy, Norwida 25, 50-375 Wroclaw, Poland
  • Department of Agricultural Technology and Storage, Agricultural Academy, Norwida 25, 50-375 Wroclaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Bożyk Z., Rudzki W.: Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych. WNT, Warszawa 1977, 68.
  • 2. Čeh M., Doleček V., Stropnik C., Leskovar S.: Die Stärke 1980, 32, 345.
  • 3. Čeh M., Stropnik C., Leskovar S.: Die Stärke 1976, 28, 51.
  • 4. Čeh M., Stropnik C., Leskovar S.: Die Stärke 1978, 30, 151.
  • 5. Fortuna T., Gambuś H., Nowotna A., Pałasiński M.: Chemia i Technologia Skrobi, Kraków 15-17.IX.1982.
  • 6. Greenwood C. T.: Die Stärke 1960, 12, 169.
  • 7. Hizukuri S., Takeda Y., Yasuda M., Suzuki A.: Carbohydr. Res., 1981, 94, 205.
  • 8. Libby R. A.: Cereal Chemistry 1970, 47, 272.
  • 9. Richter M., Augustat S., Schierbaum F.: Ausgewahlte Methoden der Stärkechemie, VEB Fachbuchverlag Leipzig 1968, 120.
  • 10. Schierbaum F.: Die Stärke 1967, 19, 309.
  • 11. Southgate D. H. T.: Determination of Food Carbohydrates, Applied Science Publishers Ltd., London 1967, 105.
  • 12. Stepanienko B. N., Afanasjeva E. M.: Biochimija 1957, 22, 305.
  • 13. Whistler R. L.: Methods in Carbohydrate Chemistry IV Starch, Academic Press, New York 1964, 64.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-33687cfb-eae0-4490-8a13-8b2f5fa32a27
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.