PL
Pszenżyto uznawane jest powszechnie jako doskonale zboże paszowe, a sprzyja temu bardzo korzystny skład chemiczny ziarna i jego cechy uprawowe. Stale zwiększa się zaintereso-wanie tym nowym zbożem, co w efekcie powoduje, że, cho¬ciaż 'wolno, ale ciągle wzrasta powierzchnia uprawy, a pszen-żyto staje się konkurencyjne dla żyta. W artykule omówiono możliwości technologicznego wykorzystania ziarna pszenżyta w wielu branżach przemysłu spożywczego, a przede wszyst¬kim w młynarstwie i piekarstwie oraz branżach pokrewnych. Nie mniej, ziarno pszenżyta może być również wykorzystane w innych kierunkach przetwórstwa, np. w gorzelnictwie, czy ogólnie w procesach fermentacyjnych. Badania nad technologicznym wykorzystaniem ziarna pszenżyta zostały zapoczątkowane w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Były prowadzone w wielu ośrodkach naukowych w kraju i w efekcie przyniosły wiele konkretnych rozwiązań.
EN
Triticale is widely recognised as the perfect feeding cereal due to is very favourable chemical composition of the gra¬in and cultivation features of the cereal. The interest in this cereal keeps growing resulting in constant although not 'very rapid increase of the cultivation area and the triticale beco¬mes a competition to rye. The article discusses the technical possibilities to utilize the triticale grain in numerous varia¬ties of food industry, but in particular in milling, baking and alike. Nevertheles the triticale grain can also be utilized in other varieties of food industry such as alcohol production or other fermentation uses. The research on the technological applicability of triticale started in seventies. It was conducted in numerous scientific institutes in the country and re¬sulted in a number of concrete solutions.