EN
The purpuse of the investigation was to establish technological, nutritional and storage properties of three new pumpkin varieties developed genetically at the Faculty of Horticulture, Warsaw Agricultural University, as compared to those traditionally grown in Poland, Melon Yellow (Melonowa Żółta) variety.
PL
Przeprowadzono charakterystykę towaroznawczą oraz oceniono wartość odżywczą i właściwości przechowalnicze trzech nowych odmian dyni rodzaju Cucurbita Maxima, wyhodowanych w Katedrze Genetyki Wydziału Ogrodnictwa SGGW-AR w porównaniu z tradycyjnie uprawianą w Polsce dynią Melonową Żółtą. Stwierdzono dwukrotnie lepsze właściwości przechowalnicze wszystkich · nowych odmian (rys. 1 i 2). Spośród nowych odmian jedynie Mieszaniec Heterozyjny przypominał wielkością, barwą i strukturą miąższu dynię Melonową Żółtą (tab. 1). Dynia Warzywna i Pastewna były mniejsze, intensywniej zabarwione i zawierały znacznie więcej składników odżywczych (tab. 1 i 2). Najlepszą wartością odżywczą charakteryzowała się dynia Warzywna (tab. 2), podczas gdy najlepsze właściwości przechowalnicze wykazywała dynia Pastewna i Mieszaniec Heterozyjny (rys. 1-5).