EN
Fungi contain a number of biologically active substances whose importance for human health has been confirmed in several studies. In particular, β-glucans, selenium, vitamin D, C and E should be mentioned. These substances play an important role in shaping the immune system and prevent cancer. β-Glucans reduce the risk of cardiovascular disease and lower the cholesterol level.
PL
Niniejszy artykuł jest próbą syntezy wyników badań nad immunomodulacyjnymi i przeciwnowotworowymi właściwościami grzybów. Dotychczas prezentowano zwykle naukowe doniesienia o którymś ze zdrowotnych składników zawartych w grzybach. Dla kształtowania odporności organizmu i zapobiegania nowotworom duże znaczenie mają β-glukany i selen, a także witamina D, C i E. Substancje te występują równocześnie w grzybach, które wskutek tego uzyskują szczególną wartość zdrowotną. Zdaniem niektórych badaczy, stosowanie mieszanki różnych gatunków grzybów z szeroką różnorodnością glukanów może spowodować zwiększone działanie odpornościowe. Glukany bowiem występują w niewiarygodnie różnorodnych konfiguracjach, odzwierciedlających zakres ich biologicznego działania. W ostatnich fascynujących odkryciach stwierdzono także, iż grzyby suszone na słońcu (wystawione na działanie promieni ultrafioletowych) szybko przetwarzają ergosterol – składnik ścian komórkowych grzybów – w witaminę D2 w zdumiewającej ilości. Mitem okazuje się – w świetle współczesnych badań – rozpowszechnione mniemanie o jedynie smakowych i aromatycznych walorach grzybów.