PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 10 | 2 |

Tytuł artykułu

Health-promoting effects of Manuka honey

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Prozdrowotne działanie miodu Manuka

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Honey properties are determined by the level of methylglyoxal (antimicrobial substance) from 30 to 550 in the case of MGO method or from 5 to 20 by UMF method. Previous studies have shown that high levels of methylglyoxal in Manuka honey support the body’s defense mechanisms, mainly by stimulating the growth of probiotic intestinal bacteria. The antibacterial properties of honey make it possible to use it to treat wounds and bedsores and prevent inflammation in the body, which is important in a sports training. The most significant study results showed that honey has a positive effect on increasing the body’s immune response as it is highly antioxidant and anti-inflammatory. It means it can be used in healing wounds by stopping the growth of harmful bacteria, for example : Staphylococcus aureus. Its intake prevents the atherosclerosis. Moreover, acetylcholine present in Manuka honey lowers blood pressure and improves blood circulation, choline has a protective effect on the liver and increases the secretion of bile. Metal ions stimulate the production of red blood cells and hemoglobin. The high content of methylglyoxal, and thus, the specific health benefits of Manuka honey can be used in the diet and supplementation of athletes. Changes occurring in the body due to physical exercise, like the oxidative stress, increase the level of free radicals ,and in result,cause a fall in the exercise potential of the body as well as reduce the immunological barrier. This problem can be particularly observed in winter athletes. Current research results on pro-health properties of Manuka honey have indicated that it can counteract those negative effects. Namely, negative factors of physical exercise are blocked in an athlete’s body by honey [1], and Manuka honey may, in particular, have a positive impact on the health of physically active people.
PL
Miód pszczeli znany jest od wieków jako produkt spożywczy korzystnie oddziaływujący na organizm człowieka. W zależności od stężenia metyloglioksalu (substancji przeciwbakteryjnej) miody oznaczane są wartościami od 30 do 550 w przypadku metody MGO lub od 5 do 20 przy metodzie UMF. Dotychczasowe badania wykazały, że wysokie stężenie metyloglioksalu w miodach Manuka wspiera mechanizmy obronne organizmu m.in. poprzez pobudzanie wzrostu liczby probiotycznych bakterii jelitowych. Właściwości antybakteryjne miodu pozwalają na wykorzystanie go w leczeniu ran i odleżyn oraz przeciwdziałają stanom zapalnym w organizmie, co jest istotne w treningu sportowym. Najważniejsze wyniki badań wykazały, że miód pozytywnie wpływa na zwiększenie odpowiedzi immunologicznej organizmu, działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, leczenie ran i zatrzymanie rozwoju szkodliwych bakterii, jak np. gronkowiec złocisty. Jego spożywanie zapobiega zmianom miażdżycowym. Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Wysoka zawartość metyloglioksalu i co za tym idzie, szczególne właściwości prozdrowotne miodu Manuka, mogą być wykorzystywane w diecie i suplementacji u sportowców. Zmiany zachodzące w organizmie pod wpływem wysiłku fizycznego, min. zjawisko stresu oksydacyjnego, zwiększenie ilości wolnych rodników powodują obniżenie możliwości wysiłkowych organizmu i zmniejszenie bariery immunologicznej, na która szczególnie narażeni są sportowcy zimowi. Negatywnym skutkom może przeciwdziałać suplementacja miodem Manuka, na co wskazywać mogłyby dotychczasowe wyniki badań nad właściwościami prozdrowotnymi tej substancji. Negatywne czynniki są blokowane w organizmie sportowca przez miody (Davis, Perez 2009), ale miód Manuka może w szczególności pozytywnie oddziaływać na stan zdrowia osób aktywnych fizycznie. Poniższa praca ma na celu przedstawienie prozdrowotnych właściwości miodu Manuka.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

2

Opis fizyczny

p.43-50,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • The Jerzy Kukuczka Academy of Physical Education in Katowice, Mikolowska 72A, 40-065 Katowice, Poland
autor
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Davis SC, Perez R. Cosmeceuticals and natural products: wound healing. Clinics in Dermatology, 2009; 27; 502-506.
  • 2. Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Drugs of the apiary. Bee products in the prevention and treatment. Włocławek: Farmers Pastoral Care; 2005.
  • 3. Atrott J, Henle T. Methylglyoxal in Manuka Honey - Correlation with Antibacterial Properties. Czech Journal of Food Sciences; 2009; 27: 163-165.
  • 4. Mavric E, Wittmann S, Barth G, Henle T. Identification and quantification of methylglyoxal as the dominant antibacterial constituent of Manuka (Leptospermum scoparium) honeys from New Zealand. Molecular Nutrition and Food Research. 2008; 52: 483-489.
  • 5. Weston RJ, Brocklebank LK. The Oligosaccharide composition of some of New Zealand honeys. Food Chemistry. 1999; 64:33-37.
  • 6. Yao L, Datta N, Toma’s-Barbera’n FA Ferreres F, Martos I, Singanusong R. Flavonoids, Phenolic acids and abscisic acid in the Australian and New Zealand Leptospermum honeys. Food Chemistry. 2003; 81: 159-168.
  • 7. Adams ChA, Manley-Harris M, Molan PC. The origin of methylglyoxal in New Zealand Manuka (Leptospermum scoparium) honey. Carbohydrate Research. 2009; 344: 1050-1053.
  • 8. Kilts SJ, Duval M, Chan FT, Ferris W, Slinger R. Methylglyoxal (active agent of manuka honey) in vitro activity against bacterial biofilms. International Forum of Allergy & Rhinology. 2011; 1: 348-350.
  • 9. Hołderna - Kędzia E, Kędzia B. Studies on the antioxidant properties of honey. ActaAgrobotanica. 2006; 59: 265-269.
  • 10. Górnicka J. Pharmacy Nature. Ed. Publishing Agency Jerzy Mostowski. 2011: 279-286.
  • 11. Wilczyńska A, Przybyłowski P. Features of the phenolic compounds contained in honey. Scientific Papers Gdynia Maritime University. 2009; 61: 33-38.
  • 12. Chepulis L. Healing honey. A natural remedies for better health and wellness. Brown Walker Press Boca Raton, Florida, USA. 2008: 121-129.
  • 13. Fidaleo M, Zuorro A, Lavecchia R. Honey: a natural antimicrobial agent against foodborne Pathogens? Journal of Biotechnology. Supplement. 2010; 150: 298-298.
  • 14. Lee H, Churey JJ, Worobo RW. Antimicrobial activity of Bacterial Isolates from different floral sources of honey. International Journal of Food Microbiology. 2008; 126: 240-244.
  • 15. Satora P. Staphylococcus aureus in food - characteristics, detection, eradication. Industrial Laboratory. 2008; 9: 36-41.
  • 16. Gharzouli K, Amira S, Gharzouli A, Khennouf S. Gastroprotective effects of honey and glucose-fructose - sucrosemaltose mixture against ethanol-, indomethacin-, and acidified aspirin-induced lesions in the rat. Experimental and Toxicologic pathology Official Journal of the GesellschaftfürPathologieToxikologische. 2002; 54: 217-221.11.
  • 17. Naidoo N, Molan P, Littler R, Mok G, Jameson M, Round G. A phase II randomized controlled trial of Manuka honey as prophylaxis against radiation-induced dermatitis in breast cancer patients. European Journal of Cancer. 2011; 47: 367.
  • 18. Pach AR, Molan PC. The effects of Manuka honey on plaque and gingivitis: a pilot study. Journal of the International Academy of Periodontology. 2004; 6: 63-67.
  • 19. Badet C, Quero F. The in vitro effect of Manuka honeys on growth and adherence of oral bacteria. Anaerobe. 2011; 17: 19-22.
  • 20. Rosendale DI, Maddox IS Miles MC, Rodier M, Skinner M, Sutherland J. High-throughput microbial Bioassays to screen potential New Zealand functional food ingredients Intended to manage the growth of probiotic and pathogenic gut bacteria . International Journal of Food Science & Technology. 2008; 43: 2257-2267.
  • 21. Maddocks - Jennings W, Wilkinson JM, Cavanagh HM, Shillington D. Evaluating the effects of the essential oils scoparium Leptospermum (Manuka) and Kunzeaericoides (kanuka) on radiotherapy induced mucositis: a randomized, placebo-controlled feasibility study. European Journal of Oncology Nursing. 2009; 13: 87-93.
  • 22. Somall N. Al, Coley Commission, Molan PC, Hancock BM. Susceptibility of Helicobacter pylori to the antibacterial activity of Manuka honey. Journal of the Royal Society of Medicine. 1994; 87: 9-12.
  • 23. Alandejani T, Marsan J, Ferris W, Slinger R, Chan F. Effectiveness of honey on Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa biofilms. Otolaryngology-Head and Neck Surgery. 2009; 141: 114-118.
  • 24. Lusby PE, Coombes A, Wilkinson JM. Honey: A Potent Agent for Wound Healing? The Journal of Wound, Ostomy and Continence Nursing. 2002; 29: 295-300.
  • 25. Majtan J, Majtan V. Is Manuka honey the best type of honey for wound care? The Journal of Hospital Infection. 2010; 74: 305-306.
  • 26. Dunford C, Cooper R, Molan PC, White R. The use of honey in wound management. Nursing Standard. 2000; 15: 63-68.
  • 27. Molan, P, Brett M. Honey has potential as a dressing for wounds infected with MRSA. The Second Australian Wound Management Association Conference, Brisbane, Australia. 1998.
  • 28. Visavadia BG, Honeysett J, Danford M. Manuka honey dressing: An effective treatment for chronic wound infections. British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. 2008; 46: 55-56.
  • 29. Karakuła H, Flis M, Simon K, Studenne M. Kynurenic acid and positive symptoms in schizophrenia. Current Problems of Psychiatry. 2011; 12: 516-519.
  • 30. Turski MP, Turska M, Zgrajka W, Kuc D, Turski WA. Presence of kynurenic acid in food and honeybee products. Amino Acids. 2009; 36: 75-80.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-31e2faf7-6019-4f76-9c89-0b3bee10559d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.