PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 17 | 6 |

Tytuł artykułu

Ocena zmian wydajności pracy, produktywności majątku i efektywności zasobów kapitałowych polskiego przemysłu mleczarskiego

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Assessment of changes in labor productivity, assets productivity and capital resources efficiency of Polish dairy industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem artykułu było przedstawienie i ocena zmian wydajności pracy, produktywności majątku oraz efektywności zasobów kapitałowych polskiego przemysłu mleczarskiego w latach 2007-2014. Analizy dokonano wykorzystując wybrane wskaźniki obliczone na podstawie publikowanych i niepublikowanych danych GUS. Z przeprowadzonych badań wynika, że w analizowanym okresie w przemyśle mleczarskim zaszły pozytywne zmiany, które dobrze odzwierciedlają wzrost wydajności pracy oraz poprawę technicznego uzbrojenia pracy. Niestety, przedsiębiorstwom przemysłu mleczarskiego nie udało się na trwale poprawić produktywności majątku i efektywności zasobów kapitałowych. Obniżyły się wskaźniki produktywności zarówno aktywów ogółem, jak i kapitału trwałego oraz wskaźniki efektywności zasobów kapitałowych mierzone zarówno wartością dodaną brutto, jak i nadwyżką operacyjną.
EN
The aim of the paper was to present and evaluate changes in labor productivity, assets productivity and capital resources efficiency of Polish dairy sector in the period 2007-2014. The analyses was made with selected indicators, calculated on the basis of published and unpublished CSO data. The analyses showed that in the analyzed period positive changes have occurred in dairy sector, that reflects the growth of labor productivity and technical devices improvement. Unfortunately the dairy enterprises were unable to permanently improve the assets productivity and the capital resources efficiency. Productivity indicators of total assets and capital assets decreased, as well as indicators of capital resource efficiency measured both by gross value added and the operating surplus.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

6

Opis fizyczny

s.272-276,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa

Bibliografia

  • Luderer B., Nollau V., Vetters K. 2009: Mathematical Formulas for Economists, Springer, Chemnitz, Dresden, 34.
  • Rynek mleka. Stan i perspektywy, 2014-2015: Analizy Rynkowe, nr 46-48, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa.
  • Seremak-Bulge J., Grochowska R., Szczepaniak I., Szajner P., Bułkowska M., Hryszko K. 2015: Ocena strat ponoszonych na poszczególnych etapach łańcucha mleczarskiego w Polsce, Studia i Monografie, nr 162, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 30-41.
  • Szczepaniak I. 2015: Procesy modernizacyjne w przemyśle mleczarskim, Przemysł Spożywczy, nr 10, 10-13.
  • Tereszczuk M. 2014: Wspólna polityka rolna a konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego, [w:] I. Szczepaniak (red.), Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (5). Synteza, Program Wieloletni 2011-2014, nr 115, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 82-96.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-30996416-1b84-4c72-a4b9-e6555493d52f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.