PL
Mleko klaczy jako produkt żywnościowy przez wiele lat w Europie było zapomniane, chociaż jeszcze do końca lat pięćdziesiątych XX wieku wykorzystywano je jako środek wspomagający leczenie chorób układu pokarmowego i oddechowego oraz migren. W ostatnich latach w takich krajach, jak Niemcy, Francja, Włochy, Austria, a także USA obserwuje się wzrost zainteresowania mlekiem klaczy ze względu na możliwość jego zastosowania w żywieniu ludzi dorosłych oraz niemowląt i dzieci z alergią. Jak wykazały badania, mleko klaczy jest bardziej zbliżone składem i właściwościami do mleka kobiecego niż mleko krowie. Mleko klaczy różni się od mleka krowiego trzykrotnie mniejszą zawartością tłuszczu (1,21%), która w mleku krowim jest porównywalna do mleka kobiecego. Średnia zawartość białka ogólnego (2,14%) jest znacznie mniejsza niż w mleku krowim, ale prawie o połowę większa niż w mleku ludzkim. Poziom laktozy (6,37%) jest porównywalny z mlekiem kobiecym, ale znacznie wyższy niż w mleku krowim. Zawartość składników mineralnych (0,42%) jest prawie dwukrotnie mniejsza niż w mleku krowim, ale prawie dwukrotnie większa niż w mleku ludzkim. Kaloryczność mleka ludzkiego i krowiego jest porównywalna, a od mleka kobylego większa mniej więcej o 200 kcal/kg (wynosi 480 kcal/kg).
EN
For many years, mare milk has been completely forgotten as a food product in Europe, although until 1950s it was used as an assisting agent in the treatment of diseases of the digestive and respiratory systems, as well as migraine. In recent years, however, in such countries as Germany, France, Italy, Austria and the USA a growing interest has been observed in mare milk due to the possibilities of its application in the nutrition of adults, as well as infants and children suffering from allergy. Investigations confirmed that with regard to its composition and properties, mare milk is more similar to human milk than milk from cows. Mare milk differs from cow milk by three times lower fat content (1.21%), which in cow milk is comparable to human milk. The mean content of crude protein (2.14%) is significantly smaller than in cow milk but nearly 50% higher in comparison with human milk. The lactose level (6.37%) is comparable with human milk but considerably higher than in cow milk. The content of mineral constituents (0.42%) is almost two times lower than in cow milk but it is also two times higher in comparison with their content in human milk. The calorific value of human and cow milk is comparable but by approximately 200 kcal/kg higher in comparison with mare milk (480 kcal/kg).