PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1977 | 03 | 3 |

Tytuł artykułu

The detection of liquid smoke aromas smoke flavourings in foodstuffs

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wykrywanie dodatku preparatu dymu wędzarniczego do produktów żywnościowych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

PL
Postawiono zadanie znalezienia metody wykrywania dodatku preparatu dymu wędzarniczego do kiełbas. Metoda taka pozwala na stwierdzenie, czy produkt był wędzony konwencjonalnie, czy też aromatyzowany dodatkiem preparatu. Jako zasadę przyjęto oznaczenie w próbce z wewnętrznej części batonu takiego składnika preparatu dymu wędzarniczego, który przy konwencjonalnym wędzeniu nie dyfunduje tak głęboko. Po przebadaniu różnych składników dymu i preparatu, jako substancję wskaźnikową wybrano gwajakol. Opracowano metodę izolacji z badanego materiału, a następnie chromatograficznego oznaczenia gwajakolu, pozwalającą na wykrywanie go już w ilościach rzędu 0,1 ppm przy błędzie metody nie przekraczającym 5%. Przebadano szereg próbek handlowych kiełbas i stwierdzono, że niektóre z nich nie zawierały wcale, lub zawierały śladowe ilości gwajakolu wewnątrz batonu, natomiast inne wykazywały jego zawartość na poziomie 2 ppm lub nawet wyżej. Te ostatnie, jak przypuszczano, zostały przygotowane z dodatkiem preparatu dymu wędzarniczego.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

3

Opis fizyczny

p.325-333,fig.

Twórcy

autor
  • Institute of Food Chemistry, Technical University, 17 Juni Street 135, 1 Berlin 12, German Democtratic Republic
autor
  • Institute of Food Chemistry, Technical University, 17 Juni Street 135, 1 Berlin 12, German Democtratic Republic

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-303e6ae0-0caf-4ccd-a757-8f111b535e6d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.