PL
Postawiono zadanie znalezienia metody wykrywania dodatku preparatu dymu wędzarniczego do kiełbas. Metoda taka pozwala na stwierdzenie, czy produkt był wędzony konwencjonalnie, czy też aromatyzowany dodatkiem preparatu. Jako zasadę przyjęto oznaczenie w próbce z wewnętrznej części batonu takiego składnika preparatu dymu wędzarniczego, który przy konwencjonalnym wędzeniu nie dyfunduje tak głęboko. Po przebadaniu różnych składników dymu i preparatu, jako substancję wskaźnikową wybrano gwajakol. Opracowano metodę izolacji z badanego materiału, a następnie chromatograficznego oznaczenia gwajakolu, pozwalającą na wykrywanie go już w ilościach rzędu 0,1 ppm przy błędzie metody nie przekraczającym 5%. Przebadano szereg próbek handlowych kiełbas i stwierdzono, że niektóre z nich nie zawierały wcale, lub zawierały śladowe ilości gwajakolu wewnątrz batonu, natomiast inne wykazywały jego zawartość na poziomie 2 ppm lub nawet wyżej. Te ostatnie, jak przypuszczano, zostały przygotowane z dodatkiem preparatu dymu wędzarniczego.