PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 14 | 5 |

Tytuł artykułu

Rola grup producenckich w rolnictwie ekologicznym w opinii właścicieli gospodarstw ekologicznych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The opinions of organic farm owners about the role of producer groups

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Istotną formą racjonalizacji produkcji ekologicznych surowców żywnościowych oraz przezwyciężania skutków rozdrobnienia gospodarstw ekologicznych, uzyskania kompetentnych informacji rynkowych, a przede wszystkim koncentracji podaży produktów rolnych jest integracja pozioma. Celem pracy było przedstawienie roli grup producenckich w rolnictwie ekologicznym w opinii 67 właścicieli gospodarstw ekologicznych z trzech powiatów województwa warmińsko-mazurskiego. Z badań wynika, że ponad połowa respondentów była przekonana do współdziałania, ponieważ zna taki sposób funkcjonowania, gdyż już uczestniczy w tego typu działalności oraz osiąga korzyści produkcyjne, rynkowe oraz finansowe.
EN
Horizontal integration is an approach to rationalize organic food production and a way to overcome the organic farm fragmentation, gaining relevant market information, and, foremost, the concentration of product supply. The article discusses the role of producer groups based on the survey of 67 organic farmers in three districts located in Mazursko-warminskie voivodship. Results show that more than one half of the respondents supported cooperation because they were familiar with such an approach, among others, because they already participated in cooperation and obtained production, market and financial gains

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

5

Opis fizyczny

s.160-163,rys.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • Bórawski P. 2008. Ecological Farm Development in Poland. Acta Sci. Pol. Oeconomia, 7(1), 15-24.
  • Brodzińska K. 2010: Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle uwarunkowań przyrodniczych i systemu wsparcia finansowego. Zeszyty Naukowe SGGW, Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(XXV), SGGW, Warszawa 12-21.
  • Łuczka-Bakuła W. 2005: Rozwój rolnictwa ekologicznego oraz dystrybucji i konsumpcji jego produktów. Wieś i Rolnictwo, 2(127), IRWiR PAN, Warszawa, 179-182.
  • Niedzielski E. 2008: Uwarunkowania Rozwoju rynku żywności ekologicznej – wyniki badań empirycznych. Rocz. Nauk. SERiA, t. X, z. 4, 279-283, Wyd.Wieś Jutra.
  • Pawlewicz A., Pawlewicz K. 2008: Zróżnicowanie przestrzenne produkcji ekologicznej w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW, Problemy Rolnictwa Światowego. SGGW, Warszawa, t. 5(XXI), 109-115.
  • Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 (PROW 2007-2013). 2011: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warszawa.
  • Tyburski J., Żakowska-Biemans S. 2007: Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. SGGW, Warszawa, 278.
  • [www.minrol.gov.pl/pol/Wsparcie-rolnictwa-i-rybolowstwa/PROW-2007-2013/Dzialania-PROW-2007-2013/Os-1-Poprawa-konkurencyjnosci-sektora-rolnego-i-lesnego/Grupy-producentow-rolnych/Organizowanie-grupy--producentow], odczyt 10.04.2012.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2fcd571b-5c5d-4986-a8c9-5dcf44fd16e1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.