PL
Zarzecka K., Gugała M., Gąsiorowska B. 2001. Skuteczność chwastobójcza herbicydów i ich mieszanek oraz wpływ na wartość konsumpcyjną bulw ziemniaka. Prog. Plant Protect./Post. Ochr. Roślin 41(2): 931-934. Czynnikiem badawczym doświadczenia (2002-2004) były cztery rodzaje herbicydów: Afalon 50 WP, Azogard 50 WP, Sencor 70 WG+adiuwant Olbras 88 EC, Apyros 75 WG+adiuwant Atpolan 80 EC oraz dwie odmiany ziemniaka Rywal i Saturna. Smakowitość bulw gotowanych poddanych ocenie organoleptycznej po 6 miesiącach przechowywania w temp. +4°C oraz wilg. wzgl. pow. 95% w bardzo niewielkim stopniu uległy pogorszeniu w porównaniu do bulw badanych bezpośrednio po zbiorach. Bulwy obu odmian oceniane po przechowywaniu miały nieznacznie ciemniejszą barwę miąższu, w porównaniu do bulw badanych po zbiorach, szczególnie u odmiany Saturna. Obie odmiany zaliczono do typu B, podobnie jak po zbiorach. Po 6-miesięcznym okresie przechowywania bulwy ugotowane, oceniane zarówno po 10 minutach, jaki i po 24 godzinach miały większą skłonność do ciemnienia miąższu niż bulwy analizowane bezpośrednio po zbiorach. Odmiana Saturna, podobnie jak po zbiorach bardziej ciemniała (średnio o 0,4 stopnia w 9-stopniowej skali) od odmiany Rywal, a zastosowane w czasie wegetacji herbicydy podwyższały tę skłonność od 0,1 do 0,6 stopnia w 9-stopniowej skali.
EN
The research factors in experiment (2002-2004) were four kinds of herbicides: Afalon 50 WP, Azogard 50 WP, Sencor 70+adiuvant Olbras 88 EC, Apyros 75+adiuvant Atpolan 80 EC as well as two potato cvs. Rywal and Saturna. Tastefulness of boiled tubers, determined after 6 months of storage at temp. +4°C and air humidity 95%, to very small degree decreased in comparison to the tubers tested just after harvest. Tubers of both cultivars evaluated after storage showed slightly darker flesh colour, as compared to the tubers investigated after harvest, especially Saturna cv. tubers. Both cultivars were classified as type B, similarly as after harvest. Tubers cooked after 6-month storage, evaluated both, after 10 minutes and after 24 hours, showed a greater tendency to flesh blackening than the tubers analyzed right after harvest. Saturna cv., similarly as after harvest, blackened more (by 0.4 degree in 9-degree scale on average) than Rywal cv., and the herbicides used during the vegetation period increased that tendency from 0.1 to 0.6 degree (in 9-degree scale).