PL
W pracy badano skurcz marchwi i ziemniaka podczas suszenia konwekcyjnego. Stwierdzono liniową zależność skurczu od względnej zawartości wody dla marchwi w całym zakresie u/uₒ. Skurcz rzeczywisty marchwi jest mniejszy od skurczu teoretycznego suszonej marchwi. Gęstość suszonej marchwi utrzymuje się na stałym poziomie do u/uₒ = 0,2; a następnie rośnie wraz z ubytkiem zawartości wody. Skurcz ziemniaka przebiega w dwóch zakresach u/uₒ. Dla 0,1-1 skurcz rzeczywisty ziemniaka odpowiada objętości odparowanej wody. Gęstość materiału w tym zakresie względnej zawartości wody rośnie. Dla u/uₒ< 0,1 skurcz utrzymuje się na stałym poziomie, materiał staje się porowaty, a gęstość szybko maleje.
EN
Shrinkage of carrots and potatoes during convective drying was investigated. For carrots linear relationship between shrinkage and relative water content was observed in the whole range of u/uₒ. The real shrinkage of carrots was found to be smaller than the theoretical one. The density of dried carrots kept at a constant level up to u/uₒ = 0.2; then it increased along with water content decrement. Shrinkage of potatoes proceeded in two ranges of relative water content. For u/uₒ= 0.1-1 the real shrinkage of potatoes corresponded to the volume of water evaporated. In that range of relative water content the density of dried potatoes was increasing. For u/uₒ< 0.1 shrinkage kept a constant level, the material became porous and density decreased rapidly.