PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 454 | 2 |

Tytuł artykułu

Skurcz objętościowy i zmiana gęstości marchwi i ziemniaka podczas suszenia konwekcyjnego

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy badano skurcz marchwi i ziemniaka podczas suszenia konwekcyjnego. Stwierdzono liniową zależność skurczu od względnej zawartości wody dla marchwi w całym zakresie u/uₒ. Skurcz rzeczywisty marchwi jest mniejszy od skurczu teoretycznego suszonej marchwi. Gęstość suszonej marchwi utrzymuje się na stałym poziomie do u/uₒ = 0,2; a następnie rośnie wraz z ubytkiem zawartości wody. Skurcz ziemniaka przebiega w dwóch zakresach u/uₒ. Dla 0,1-1 skurcz rzeczywisty ziemniaka odpowiada objętości odparowanej wody. Gęstość materiału w tym zakresie względnej zawartości wody rośnie. Dla u/uₒ< 0,1 skurcz utrzymuje się na stałym poziomie, materiał staje się porowaty, a gęstość szybko maleje.
EN
Shrinkage of carrots and potatoes during convective drying was investigated. For carrots linear relationship between shrinkage and relative water content was observed in the whole range of u/uₒ. The real shrinkage of carrots was found to be smaller than the theoretical one. The density of dried carrots kept at a constant level up to u/uₒ = 0.2; then it increased along with water content decrement. Shrinkage of potatoes proceeded in two ranges of relative water content. For u/uₒ= 0.1-1 the real shrinkage of potatoes corresponded to the volume of water evaporated. In that range of relative water content the density of dried potatoes was increasing. For u/uₒ< 0.1 shrinkage kept a constant level, the material became porous and density decreased rapidly.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

454

Numer

2

Opis fizyczny

s.461-468,rys.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • [1] GARCIA-REVERTER J., BERNA A., CHINESTA F., GIRONA M.A., MULET A. 1996. Drying kinetics of cauliflower florets. In: Drying'96 (eds. C. Strumiłło, Z. Pakowski, A.S. Mujumdar), Łódź Technical University, vol. B: 801-804.
  • [2] KARATHANOS V.T., KANELLOPOULOS N.K., BELESSICTIS V.G. 1996. Development of porous structure during air drying of agricultural plant products. J. Food Eng. 29: 167-183.
  • [3] LEWICKI P.P., WITROWA D. 1992. Heat and mass transfer in externally controlled drying of vegetables. In: Drying'92 (ed.A.S. Mujumdar) Elsevier, Amsterdam, Part A: 884-891.
  • [4] LEWICKI P.P., WITROWA D., POMARAŃSKA-ŁAZUKA W. 1994. Changes of physical properties of drying materials. In: Developments in Food Engineering (eds. T. Yano, R. Matsuno, K. Nakamura), Blackie Academic & Professional, London: 137-139.
  • [5] MAZZA G. 1983. Dehydration of carrots. Effect of pre-drying treatment on moisture transport and product quality. J. Food Technol. 18: 113- 123.
  • [6] MULET A., TORRAZO J., GARCIA-REVERTER J., BERNA A. 1997. Shrinkage of cauliflower florets and stems during drying. In: Engineering & Food at ICEF 7 (ed. r. Jowitt), Sheffield Academic Press, part 2, G97-G100.
  • [7] NOWAK D., PYSIAK В., LEWICKI P.P., WITROWA-RAJCHERT D. 1996. Badanie kinetyki procesu suszenia marchwi i ziemniaka. Warszawa, Materiał niepublikowany.
  • [8] RATTI C. 1994. Shrinkage during drying of foodstuffs. J. Food Eng. 23: 91-105.
  • [9] SJÖHOLM I., GEKAS V. 1995. Apple shrinkage upon drying. J. Food Eng. 25: 123-130.
  • [10] TULASIDAS T. 1995. Combined convective and microwave drying of grapes. Drying Technol. 13: 1029-1031.
  • [11] WANG N., BRENNAN J.G. 1995. Changes in structure, density and porosity of potato during dehydration. J. Food Eng. 26: 61-76.
  • [12] ZOGZAS N., MAROULIS Z.B., MARINOS-KOURIS D., SARAVACOS G.D. 1994. Density shrinkage and porosity of some vegetables during air drying. In: Drying'94 (eds. V. Rudolph, R.B. Kedy), vol. B: 863-870.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2dde2584-8340-46d5-a2cc-4aa3f7a12817
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.