PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 63 | 06 |

Tytuł artykułu

Pomidory - najlepsze żródło likopenu

Warianty tytułu

EN
Tomatoes - the best source of Lycopene

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono ogólną charakterystykę pomidorów i ich skład chemiczny. Omówiono ich prozdrowotne właściwości. Pomidory są cennym źródłem witamin i minerałów, a jednocześnie cechują się niską wartością energetyczną. Najcenniejszym składnikiem pomidorów jest likopen, biologicznie aktywny antyoksydant. Zwrócono uwagę na jego rolę w zwalczaniu chorób serca oraz niektórych chorób nowotworowych.
EN
In the article general characteristic of tomatoes, chemical composition and their beneficial properties are described. Tomatoes are valuable source of vitamins and minerals, as well as are characterized by low energy value. The most valuable component of tomatoes is lycopene, biologically active antioxidant. The main emphasis was put on the positive role of lycopene against heart and neoplastic diseases.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Numer

06

Opis fizyczny

s.26-29,rys.,tab.,fot.

Twórcy

  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej, Instytut Chemii i Technologii Organicznej, Politechnika Krakowska w Krakowie, Kraków

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2d1e009a-7d83-4852-be1e-f33f26919cee
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.