PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 31 | 4 |

Tytuł artykułu

Critical traceability points in a mass catering - a practical approach

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Krytyczne punkty identyfikowalności w żywieniu zbiorowym - podjeście praktyczne

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In view of the very broad scope of purchased raw materials and produced meals, mass cateringfacilities belong to those food chain links, in which product traceability is very limited, and theavailable literature does not provide information concerning the traceability of materials used forproducing meals. The study involved development of maps showing the material and informationflow for catering processes carried out in a mass catering facility of a closed type, thus making itpossible to identify critical traceability points (CTP). The results obtained proved that the cateringprocess was characterised by numerous CTPs and an analysis provided a basis to establish correctiveactions, enabling improvements of the traceability system under analysis. As a result of thosemeasures, a system of labelling material and meal batches was introduced, together with ID cards andregisters, which led to the elimination of the majority of CTPs identified. The result of the researchcan significantly improve the area of traceability in food safety management systems used in masscatering facilities
PL
Ze względu na szeroki zakres zakupowanych surowców oraz wytwarzanych potraw zakłady żywienia zbiorowego należą do tych ogniw łańcucha żywnościowego, w których identyfikowalność wyrobów jest bardzo ograniczona, a w dostępnej literaturze brakuje informacji dotyczących iden-tyfikowalności materiałów stosowanych do wytwarzania potraw. W badaniach opracowano mapy przepływu materiałów i informacji dla procesów gastronomicznych realizowanych w zakładzie żywienia zbiorowego typu zamkniętego, które umożliwiły zidentyfikowanie krytycznych punktów identyfikowalności (CTP). W badaniach ujawniono, że proces gastronomiczny charakteryzuje sięlicznymi CTP, których analiza stanowiła podstawę ustanowienia działań korygujących umożliwiających udoskonalenie analizowanego systemu identyfikowalności. W wyniku tych działań wprowadzono system znakowania partii materiałów i potraw, karty ID oraz rejestry, które umożliwiły eliminację większości zidentyfikowanych CTP. Wyniki pracy mogą znacząco usprawnićobszar identyfikowalności w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności funkcjonujących w zakładach żywienia zbiorowego

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

4

Opis fizyczny

p.637-652,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Dairy Technology and Quality Management, , University of Warmia and Mazury in Olsztyn, M.Oczapowskiego 7, 10-719 Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • ANON 2007.Handbook for introduction of Food Traceability Systems (Guidelines for food traceability).Second edtition.Food Marketing Research and Information Centre, Tokyo, http://www.fmric.org.jp/trace/en, access: 20.04.2013.
  • BYKOWSK IP.J., LOREK O. 2005.Traceability of fish products. Mag. Przem. Rybn., 3(45): 39–41.
  • CAC 2006.Principles for traceability/Product tracing as a tool within a food inspection andcertification system. CAC/GL 60, pp. 1.
  • CANAVARI M., CENTONZE R., HINGLEY M ., SPADONI R. 2010. Traceability as part of competitive strategy inthe fruit supply chain. British Food J., 112(2): 171–186.
  • CZARNIECKA-SKUBINA E., GROCHOWICZ J., NOWAK D. 2009.Product quality and safety in HoReCa Sector.Proc. 5th Int. Tech. Symp. on Food Proces., Monitoring technology in bioprocesses and foodquality management, Agratechnik Bornim, Potsdam, pp. 93–100.
  • CZARNIECKA-SKUBINA E., NOWAK E. 2012.System for tracking and tracing flow and origin of food as toolof ensure food safety. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 5(84): 20–36.
  • DONNELY K.A.M., KARLSEN K.M., OLSEN P. 2009.The importance of transformations in traceability –a case study of lamb and lamb products.Meat Sci., 83(1): 69–73.
  • DUPUY C., BOTTA-GENOULAZ V., GUINET A. 2005.Batch dispersion model to optimise traceability in foodindustry.Food Control, 70: 333–339.
  • DZWOLAK W. 2008.Product tracing – a history of meals production. Przegl. Gastr., 9: 3–4.
  • DZWOLAK W. 2008a.Food safety according to ISO 22000. Production, retailing and catering. BD Long,Olsztyn, pp. 94–99.
  • DZWOLAK W. 2009.Selected elements of traceability in food chain. Med. Wet., 65(4): 245–249.
  • DZWOLAK W. 2009a.Audits in quality and food safety management. Przem. Spoż., 2: 32–34, 35.
  • DZWOLAK W. 2010.Internal audit. Verification of HACCP system. Przegl. Gastr., 6(10): 3.
  • DZWOLAK W. 2014.HACCP in small food businesses – the Polish experience. Food Control, 36: 132–137.
  • FOLINAS D., MANIKAS I., MANOS B. 2006.Traceability data management for food chains.British Food J.,108(8): 622–633.
  • Food safety management systems – Requirements for any organization in the food chain. ISO 22000:2005.
  • GÓRNA J. 2012.Factors determining efficacy of traceability system on example of meat processingfacility(p. 2). Zarządz. Finan., 10(3): 107–118.
  • HU J., ZHANG X., MOGA L.M., NECULITA M. 2013.Modelling and implementation of the vegetable supplychain traceability system. Food Control, 30: 341–353.
  • JANSEN-VULLERS M.H.,VANDORP C.A., BEULENS A.J.M. 2003.Managing traceability information inmanufacture. Int. J. Inform. Manag., 23: 395–413.
  • KARLSEN K.M., OLSEN P., DONNELLY K.A.-M. 2010.Implementing traceability: practical challenges ata mineral water bottling plant.British Food J., 112(2): 187–197.
  • KARLSEN K.M., OLSEN P. 2011.Validity of method for analysing critical traceability points. FoodControl, 22: 1209–1215.
  • KARLSEN K.M., DONNELLY K..A.-M., OLSEN P. 2011.Granularity and its importance for traceability ina farmed salmon supply chain.J. Food Eng., 102: 1–8.
  • KELEPOURIS T. 2007. RFIDenabled traceability in the food supply chain. Industr. Manag. Data Syst.,107(2): 183–200.
  • MAI N., BOGASON S.G., ARASON S., ÁRNASON S.V., MATTHÍASSON T.G. 2010. Benefits of traceability in fishsupply chain – case studies.British Food J., 112(9): 976–1002.
  • KIJOWSKI J., FABISZ-KIJOWSKA A. 2008.ISO 22005: 2007 standard in food and feed chain. In: Control of food hazards by audited and certified ISO22000/HACCP system. Eds. J. Kijowski, R. Cegielska--Radziewska. Wyd. UP, Poznań, pp. 135–144.
  • MANOS B., MANIKAS I. 2010.Traceability in the Greek fresh produce sector: drivers and constraints.British Food J., 112(6): 640–652.
  • MOUSAVI A., SARHADI M., LENK A., FAWCETT S. 2002.Tracking and traceability in the meat processingindustry.British Food J., 104(1): 7–19.
  • PAPETTI P., COSTA C., ANTONUCCI F ., FIGORILI S., SOLAINI S. 2012. A RFID Web-based infotracing systemfor the artisanal Italian cheese quality traceability.Food Control, 27: 234–241.
  • PINTO D.B., CASTRO I., VICENTE A.A. 2006.The use of TIC`s as a managing tool for traceability in thefood industry. Food Res. Int., 39: 772–781.
  • Quality management systems – Fundamentals and vocabulary. ISO 9000: 2005.
  • RANDRUP M., STORØY J., LIEVONEN S., MARGEIRSSON S., SVEINN V. ÁRNASON S.V., ÓLAVSSTOVU D., MØLLER S.F., FREDERIKSEN M.T. 2008. Simulated recalls of fish products in five Nordic countries.Food Control, 19: 1064–1069.
  • Regulation (EC) No. 178/2002 of the European Parliament and the Council of January 2002 layingdown the general principles and requirements of food law, establishing the European Food SafetyAuthority and laying down procedures in matters of food safety. OJEC L31, 01.02.2002, pp. 1–24.
  • RUIZ-GARCIA L., STEINBERGER G., ROTHMUND M. 2010. A model and prototype implementation fortracking and tracing agricultural batch products along the food chain.Food Control, 21: 112–121.
  • SALTINI R., AKKERMAN R. 2012.Testing improvements in the chocolate traceability system. Impact onproduct recalls and production efficiency. Food Control, 23: 221–226.
  • SMITH G.C., PENDELL D.L., TATUM J.D., BELK K.E., SOFOS J.N. 2008.Post-slaughter traceability. MeatSci., 80: 66–74.
  • ZHANG X., LV S., XU M., MU W. 2010.Applying evolutionary prototyping model for eliciting systemrequirements of meat traceability at agribusiness level. Food Control, 21: 1556–1562.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2c670cab-9c1b-49a5-b39d-9ebb30e32877
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.