PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 17(41) | 2 |

Tytuł artykułu

Effect of protein quality and dietary level of iron, zinc and copper on the utilization of these elements by growing rats. II. Iron, zinc and copper content in tissues of experimental animals

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ jakości białka oraz zawartości żelaza , cynku i miedzi w diecie na ich wykorzystanie przez rosnące szczury. II. Zawartość żelaza, cynku i miedzi w tkankach zwierząt

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Iron, zinc and copper distribution in rat tissues was studied in dependence on the dietary level of these elements and source of protein. All experimental diets had the same Fe:Zn:Cu ratio and as the amounts of these elements in the diets increased so did the Fe:Zn and Fe:Cu ratios in the liver, spleen and femur. The ratio of iron to other elements in those tissues was higher in animals fed the gluten diets than in animals on casein or casein-glulen diets.
PL
Rosnące szczury samce były karmione przez 6 tygodni dietami zawierającymi 20% białka, którego źródłem była kazeina, gluten pszenny lub ich mieszanina (1:1). Zawartość żelaza, cynku i miedzi była zróżnicowana następująco: 50, 100 lub 300% zaleceń dla szczurów. Mimo stałego stosunku Fc:Zn:Cu w dietach i po absorbcji z przewodu pokarmowego wzrost podaży badanych składników powodował proporcjonalnie większe gromadzenie żelaza w stosunku do cynku i miedzi w wątrobie, śledzionie i kościach, miedzi w stosunku do żelaza w nerkach i cynku w stosunku do miedzi w kościach. Na diecie glutenowej, ograniczającej wzrost zwierząt, gromadzenie żelaza w wątrobie, śledzionie i kościach było proporcjonalnie większe, a w nerkach proporcjonalnie mniejsze niż w diecie kazeinowej, a w szczególności kazeinowo-glutenowej.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

2

Opis fizyczny

p.171-179,ref.

Twórcy

  • Institute of Human Nutrition, Warsaw Agricultural University, Warsaw, Poland
  • Institute of Human Nutrition, Warsaw Agricultural University, Warsaw, Poland
autor
  • Institute of Human Nutrition, Warsaw Agricultural University, Warsaw, Poland
autor
  • Institute of Human Nutrition, Warsaw Agricultural University, Warsaw, Poland
  • Institute of Human Nutrition, Warsaw Agricultural University, Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Baker H.J., Lindsey J.R., Weisbroth S.H. (ed): The laboratory rat. Biology and disease. New York, Academic Press 1979, 1, 123.
  • 2. Blallock T.L., Dunn M.A., Cousins R.J.: J. Nutr., 1988, 118,222.
  • 3. Brzozowska A., Czerwińska D., Kiepurski A. et all: Abst. Int. Biochem. Symposium on Food Proteins, Balatonszemes 1987.
  • 4. Brzozowska A., Witkowska J., Wronowski S. et all: Acta Alimentaria Polonica 1990, 16 (1-2), 45.
  • 5. Cohen N.L., Keen C.L., Lonnerdal B. et all.: J. Nutr., 1985, 115, 63 3.
  • 6. Cosack Z.T. , Prasad A.S.: Nutr. Res., 1983, 3, 23.
  • 7. Dallman P.R.: Ann. Rev. Nutr., 1986, 6, 13.
  • 8. Davis G.K.: Ann. N.Y. Acad. Sci., 1980, 355, 130.
  • 9. Gordon D.T. : Proc. Am. Inst. Symposium. Nutrition 87, Bethesda 1987.
  • 10. Greger J . L. , Mulvaney J .: J. Nutr. 1985, 115, 200.
  • 11. Johnson W.T., Evans G.W.: J. Nutr., 1984, 114. 180.
  • 12. Johnson M.A., Hove S.S.: J. Nutr., 1986, 116, 1225.
  • 13. Magee A.C., Long S., Wu S.: Nutr. Res., 1985, 5, 107.
  • 14. Motsinger B.M., Magee A.C.: Nutr. Rep. Int., 1980, 22, 581.
  • 15. Roth H.P., Kirchgessner M.: J. Nutr., 1985, 115, 1641.
  • 16. Rutkowska U., Czarnowska-Misztal E., Iwanow K. et all.: Żyw. Czł. Metab., 1986, 13, 249.
  • 17. Rutkowska U., Iwanow K., Czarnowska-Misztal E. et all.: Żyw. Czł. Metab., 1987, 14, 145.
  • 18. Steel R.G. D., Torrie J.H .: Principles and procedures of statistics with special reference to the biological sciences. New York, Mc Graw-Hill Book Company 1960.
  • 19. Storey M.L., Greger J.L.: J. Nutr., 1987, 117, 1434.
  • 20. Stuart M.A., Johnson P.E.: J. Nutr.,1986, 116, 1028.
  • 21. Taylor C.G., Bettlger W.J .. Bray T.M.: J . Nutr., 1988, 118, 613.
  • 22. Wallwork J.C., Johnson L.K., Milne D.B. et all.: J. Nutr., 1983, 113. 1307.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2c39b0a6-b840-4d7c-9d42-0f10fa04a60c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.