PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 15 | 1 |

Tytuł artykułu

Wykorzystanie kur nieśnych objętych programem ochrony w rozwoju obszarów przyrodniczo cennych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Use of laying hens undergoing conservation in the development of environmentally valuable areas

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań było obniżenie kosztów żywienia kur objętych programem ochrony w celu ułatwienia ich reintrodukcji w najbardziej przyjazne dla nich miejsca, czyli chłopskie podwórka, gdzie równocześnie stanowić mogą cenny ważny element krajobrazu obszarów przyrodniczo cennych. Badaniami objęto kury zielononóżki kuropatwiane i karmazyny objęte w Polsce programem ochrony. Zastosowane zmiany w stosowanym dotychczas systemie żywienia kur w stadach zachowawczych pozwalają na poprawę wyników produkcyjnych oraz obniżenie kosztów utrzymania kur przy zachowaniu dobrych cech jakości jaj.
EN
The aim of the study was to reduce feeding costs of hens involved in a conservation scheme to facilitate their réintroduction into animal-friendly rural backyards, where they can contribute an important landscape component to environmentally valuable areas. The study involved Greenleg Partridge and Rhode Island Red hens enrolled in the conservation programme in Poland. The changes made to the previous feeding system in conservation flocks make it possible to improve production results and lower bird maintenance costs while preserving good egg quality traits.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

15

Numer

1

Opis fizyczny

s.115-120,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Dział Ochrony Zasobów Genetycznych Zwierząt, Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Krakowska 1, 32-083 Balice

Bibliografia

  • Cywa Benko K. 2002: Charakterystyka genetyczna i fenotypowa rodzimych rodów kur objętych programem ochrony bioróżnorodności, Rocz. Nauk Zoot., 15, s. 5-112.
  • Kołoszko-Chomentowska Z. 2001: Ekonomiczna analiza krzywej nieśności kur, Zag. Ekon. Roln., 1-3, s. 88-100.
  • Krawczyk J. 2009: Quality of eggs from Polish native Greenleg Partridge chicken-hens maintained in organic vs. backyard production systems, Animal Science Papers and Reports, vol. 27, no 3, s. 227-235.
  • Połtowicz K., Wężyk S., Calik J., PaściakP. 2004: The use of native chicken breed in poultry meat production, Proc. of Brit. Soc. of Anim. Sci., 1, s. 30-32.
  • Skiba M., Oziembłowski M., Kaźmierska M. 2009: Fatty acids and cholesterol profile in egg yolkfrom laying hens housed in ecological conditions, [W:] Food Technology Operations new Vistas, Wroclaw, s. 310-314.
  • Sokołowicz Z., Krawczyk J. 2010: Znaczenie chowu drobiu w gospodarstwach agroturystycznych w opinii mieszkańców województwa podkarpackiego. Rocz. Nauk. SERiA, t. XII, z. 4, s. 314-316.
  • World Watch List, 2000, FAO, Roma.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2bdcd03d-553a-4fb8-b4a3-a2eadcc3a0fc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.