PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 54 | 09 |

Tytuł artykułu

Owoce pigwy pospolitej - potencjalny surowiec dla przetwórstwa

Warianty tytułu

EN
Fruits of quince - potential sources for fruits industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Omówiono sklad chemiczny owoców pigwy (Cydonia oblonga Miller), ze szczególnym uwzględnieniem substancji biologicznie aktywnych. Owoce te są cennym źródłem związków fenolowych, w tym proantocyjanidyn, kwasów organicznych, oraz mikro- i makroelementów. Wskazano na lecznicze walory tych owoców i możliwość ich wykorzystania przez przemysł.
EN
This paper describes chemical composition of the quince (Cydonia oblonga Miller) fruits with particular attention paid to bioactive substances. The quince fruits are a valuable source of phenolic compounds especially proanthocyanidins, organic acids and micro- and macroelements. Therapeutic properties of these fruits and possibility of their utilization by industry are discussed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

54

Numer

09

Opis fizyczny

s.22-24,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Technologii Owoców i Warzyw, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
  • Zakład Technologii Owoców i Warzyw, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław

Bibliografia

  • 1. Czikow R., Łapatiew J.: 1987. Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. PWRiL, Warszawa
  • 2. Fattouch S., Caboni R., Coroneo V., Tuberoso C.I.G., Angioni A., Dessi S., Marzouki N., Cabras R.: 2007. Antimicrobial activity of Tunisian quince (Cydonia oblonga Miller) pulp and peel polyphenol^ extracts. J. Agric. Food Chem.: 55, 963-969
  • 3. Fattouch S., Caboni R., Coroneo V., Tuberoso C.I.G., Angioni A., Dessi S., Marzouki N., Cabras R.: 2008. Comparative analysis of polyphenolic profiles and antioxidant and antimicrobial activities of Tunisian pome fruit pulp and peel aqueous acetone extracts. J. Agric. Food Chem.: 56,1084-1090
  • 4. Gumowska I.: 1986. Owoce z lasów i pól. Wydawnictwo Warta, Warszawa
  • 5. Lariska D.: 1992. Leksykon przyrody „Jadalne rośliny dziko rosnące". Wydawnictwo Delta, Warszawa
  • 6. Oliveira A.R., Pereira J., Andrade R.B., Vaientao R., Seabra R.M., Silva B.M.: 2007. Phenolic profile olCydonia Oblonga Miller leaves. J. Agric. Food Chem.: 55,7926-7930
  • 7. Rejman A.: 1994. Pigwa w: Rejman A. (red.), Pomologia - odmianoznawstwo roślin sadowniczych. PWRiL, Warszawa, 662-663
  • 8. Seneta W.: 1994. Drzewa i krzewy liściaste. PWN, Warszawa T:2, 303-304
  • 9. Sękowski B.: 1993. Pomologia systematyczna. PWN, Warszawa T:2,195-198
  • 10. Silva B.M., Andrade R.B., Martins R.C., Seabra R., Ferreira M.A.: 2002. Study of the organie acid composition of Quince (Cydonia oblonga Miller) fruit and jam. J. Agric. Food Chem.: 50, 2313-2317
  • 11. Silva B.M., Andrade R B., Martins R.C., Valentao R, Ferreres F., Seabra R., Ferreira M.A.: 2005. Quince (Cydonia oblonga Miller) fruit characterization using principal component analysis. J. Agric. Food Chem.: 53,111-122.
  • 12. Silva B.M., Casal S., Andrare R.B., Seabra R.M., Oliveira M.B., Ferreira M.A.: 2004. Free amino acid composition of Quince (Cydonia Oblonga Miller) fruit (pulp and peel) and jam. J. Agric. Food Chem.: 52,1201-1206.
  • 13. Tsao R., Yang R., Young C., Zhu H.: 2003. Polyphenolic profiles in eight apple cultivars using High-Performance Liquid Chromatography (HPLC). J. Agric. Food Chem.: 51, 6347-6353
  • 14. Umano K., Shoji A., Hagi Y., Shibamoto T.: 1986. Volatile constituents of peel of quince fruit, Cydonia oblonga Miller. J. Agric. Food Chem.: 34,593-596
  • 15. Volak J., Stodota I.: 1987 Rośliny lecznicze. PWRiL, Warszawa

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2b2076c7-9f3f-48b5-bb59-5e391069f69c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.