PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 27 |

Tytuł artykułu

Wpływ nawożenia potasem na plon nasion oraz zawartość i jakość tłuszczu nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.)

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Effect of potassium fertilization on yield, content and fat quality of pot marigold (Calendula officinalis l.) seeds

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Olej nasion nagietka lekarskiego zawiera izomery kwasu linolenowego, tj. kwas α- i β-nagietkowy, i może być wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym oraz chemicznym. W latach 2012–2013 przeprowadzono doświadczenie polowe, którego celem było określenie wpływu zróżnicowanych dawek potasu (0, 30, 60, 90, 120 kg K∙ha-1) na plon nasion, zawartość oleju i skład kwasów tłuszczowych trzech odmian nagietka lekarskiego: ‘Tokaj’, ‘Orange King’ i ‘Persimmon Beauty’. Nawożenie potasem dodatnio wpłynęło na liczbę wytwarzanych przez roślinę koszyczków kwiatowych oraz na plon nasion, przy czym badane odmiany różniły się wymaganiami w stosunku do potasu. U odmiany ‘Persimmon Beauty’ istotny wzrost plonu w porównaniu z obiektem kontrolnym uzyskano stosując dawki 30 i 60 kg K•ha-1, zaś ‘Tokaj’ i ‘Orange King’ wymagały większych dawek: 60 i 90 kg K•ha-1. Na dalsze zwiększanie ilości potasu rośliny nagietka nie reagowały istotną zwyżką plonu. W dwuletnim okresie najwyższy średni plon nasion wydała odmiana ‘Orange King’ (1,83 t•ha-1), a najniższy – ‘Persimmon Beauty’ (1,58 t•ha-1). Jakość nasion poszczególnych odmian była zróżnicowana: wysoką zawartością tłuszczu charakteryzowały się nasiona ‘Orange King’ i ‘Tokaj’ (średnio 20,7 i 19,9%), zaś olej ‘Persimmon Beauty’ miał najwyższy udział kwasów α- i β-nagietkowego (53,36%). Nawożenie potasem nie miało wpływu na zawartość tłuszczu w nasionach i skład kwasów tłuszczowych, natomiast cechy te w znacznym stopniu zależały od warunków pogodowych w czasie wzrostu roślin i dojrzewania nasion.
EN
Pot marigold seed oil contains conjugated linolenic acids (CLNA) i.e. α- and β-calendic acid that may be utilized by pharmaceutical and chemical industries. The aim of our experiment with pot marigold was to determine how potassium fertilization affects seed yield, oil content and fatty acid composition. In a 2-year field experiment the effect of increasing doses of potassium (0, 30, 60, 90, 120 kg K ha-1) on 3 pot marigold cultivars (Tokaj, Orange King, Persimmon Beauty) was compared. Potassium fertilization had a positive effect on plant growth and resulted in a marked increase of seed yields. Nevertheless, response to potassium fertilization varied from cultivar to cultivar: Persimmon Beauty gave a significant yield increase at doses of 30 and 60 kg K ha-1, while Tokaj and Orange King needed more potassium (60 and 90 kg K ha-1). Further increase in potassium application did not bring about any significant improvement of yields. Averaged across 2 years, cv. Orange King gave the highest yield (1.83 t ha-1) and Persimmon Beauty (1.58 t ha-1) the lowest. Cvs. Orange King and Tokaj had a high crude fat content (20.7% and 19.9%), while Persimmon Beauty yielded oil that was rich in desirable conjugated linolenic acids (i.e. α- and β-calendic acid) 53,36%). Fertilization with potassium did not affect either fat content or fatty acids composition. However, both traits markedly depended upon weather conditions during growth (especially during flowering and seed set).

Wydawca

-

Rocznik

Numer

27

Opis fizyczny

s.64-70,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Roślin Przemysłowych i Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin, Polska

Bibliografia

  • Abbadi J., Gerendás J., Sattelmacher B., 2008. Effects of potassium supply on growth and yield of safflower as compared to sunflower. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 171(2): 272-280.
  • Ahmed A., Ali F., Ali A., Ullah A., Naz R., Mahar A., Kalhoro S.A., 2015. Optimizing yield and quality of canola cultivars using various potash levels. American Journal of Plant Sciences, 6(8): 1233-1242.
  • Al-Snafi A.E., 2015. The chemical constituents and pharmacological effects of Calendula officinalis - A review. Indian Journal of Pharmaceutical Science & Research, 5(3): 172-185.
  • Angelini L.G., Moscheni E., Colonna G., Belloni P., Bonari E., 1997. Variation in agronomic characteristics and seed oil composition of new oilseed crops in central Italy. Industrial Crops and Products, 6: 313-323.
  • AOCS, (American Oil Chemists’ Society) 1997. Preparation of methyl esters of fatty acids. Official Method Ce 2–66. Champaign (IL): AOCS Press.
  • Bandurska H., Grzebisz W., Farat R., 2004. Pierwiastki w środowisku. Potas. 4. Potas a stresy abiotyczne: susza. Journal of Elementology, 4(09): 37-48.
  • Białek A., Teryks M., Tokarz A., 2014. Sprzężone trieny kwasu linolenowego (conjugated linolenic acid–CLnA, super CLA) – źródła i działanie biologiczne. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 68: 1238-1250.
  • Biermann U., Butte W., Holtgrefe R., Feder W., Metzger JO., 2010. Esters of calendula oil and tung oil as reactive diluents for alkyd resins. European Journal of Lipid Science and Technology, 112: 103-109.
  • Breemhaar H.G., Bouman A., 1995. Harvesting and cleaning Calendula officinalis, a new arable oilseed crop for industrial application. Industrial Crops and Products, 4(4): 255-260.
  • Cakmak I., 2005. The role of potassium in alleviating detrimental effects of abiotic stresses in plants. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 168(4): 521-530.
  • Canvin T., 1965. The effect of temperature on the oil content and fatty acid composition of the oils from several oil seed crops. Canadian Journal of Botany, 43: 63-69.
  • Cheema M.A., Wahid M.A., Sattar A., Rasul F., Saleem M.F. 2012. Influence of different levels of potassium on growth, yield and quality of canola (Brassica napus L.) cultivars. Pakistan Journal of Agricultural Science, 49(2): 163-168.
  • Cromack H.T.H., Smith J.M., 1998. Calendula officinalis - production potential and crop agronomy in southern England. Industrial Crops and Products, 7: 223-229.
  • Dulf F.V., Pamfil D., Baciu A.D., Pintea A., 2013. Fatty acid composition of lipids in pot marigold (Calendula officinalis L.) seed genotypes. Chemistry Central Journal, 7: 8.
  • Fotyma M., Mercik S., 1995. Nawożenie a technologie uprawy roślin. ss. 233-295. W: Chemia rolna, PWN, Warszawa.
  • Fotyma M., 2011. Potas w agrosystemach. Nawozy i Nawożenie, 45: 5-78.
  • Froment M., Mastebroek D., van Gorp K., 2003. A growers manual for Calendula officinalis L. Plant Research International, Wageningen, The Netherlands, 11.
  • Gesch R.W., 2013. Growth and yield response of calendula (Calendula officinalis) to sowing date in the northern US. Industrial Crops and Products, 45: 248-252.
  • Hashemabadi D., Mostofipour A.A., Berimavandi A.R., Kaviani B., Zarchini M., 2012. Improvement of the yield and essential oils quantitative in calendula (Calendula officinalis L.) by using different planting arrangement and potassium fertilizer. Journal of Ornamental and Horticultural Plants, 2(3): 147-154.
  • Jevdović R., Todorovic G., Kostic M., Protic R., Lekic S., Zivanovic T., Secanski M., 2013. The effects of location and the application of different mineral fertilizers on seed yield and quality of pot marigold (Calendula officinalis L.). Turkish Journal of Field Crops, 18(1): 1-7.
  • Król B., Paszko T., Król A., 2016. Conjugated linolenic acid content in seeds of some pot marigold (Calendula officinalis, L.) cultivars grown in Poland. Farmacia, 64(6): 881-886.
  • Li Q., Wang H., Ye S.H., Xiao S., Xie Y.P., Liu X., Wang J.H., 2013. Induction of apoptosis and inhibition of invasion in choriocarcinoma JEG-3 cells by α-calendic acid and β-calendic acid. Prostaglandins, Leukotrienes & Essential Fatty Acids, 89: 367-376.
  • Mohamed M.A-H., Hassan H.A., 2006. Effect of applying different levels of potassium fertilizer on growth, flower production, quality, and nutrients concentration of pot marigold plants grown under water stress conditions. Minia Journal of Agricultural Research and Development, 26(4): 717-749.
  • Mozaffari S.N., Delkhosh B., Rad A.S., 2012. Effect of nitrogen and potassium levels on yield and some of the agronomical characteristics in Mustard (Brassica juncea). Indian Journal of Science and Technology, 5(2): 2051-2054.
  • Özgül-Yücel S., 2005. Determination of conjugated linolenic acid content of selected oil seeds grown in Turkey. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 82: 893-897.
  • Rahmani H., Kalat S.M.N., Sinaki J.M., 2014. Effect of sowing date and various potassium levels on quantitative yield of pot marigold medicinal plant (Calendula officinalis L.). International Journal of Agriculture Innovations and Research, 3(1): 112-115.
  • Santos J.I., Silva T.R.B., Rogerio F., Santos R.F. Secco D., 2013. Yield response in crambe to potassium fertilizer. Industrial Crops and Products, 43: 297-300.
  • Sedghi M., Pirzad A., Amanpour-Balaneji B. 2011. Light absorption and carotenoid synthesis of pot marigold (Calen dula officinalis L.) in response to phosphorous and potassium varying levels. Notulae Scientia Biologicae, 3(1): 46-50.
  • Štolcová M., 2004. Calendula officinalis as an oilseed crop for industrial use. 3rd Conference on medicinal, aromatic plants of southeast european countries. SPLU Nitra, Slovenská Republika, Sep 5: 119-120.
  • Walisiewicz-Niedbalska W., Patkowska-Sokoła B., Gwardiak H., Szulc T., Bodkowski R., Różycki K., 2012. Potencjalne surowce do otrzymywania bioaktywnych pochodnych tłuszczowych. Przemysł Chemiczny, 91(5): 1058-1063.
  • Wilen R.W., Barl B., Slinkard A.E., Bandara M.S., 2004. Feasibility of cultivation calendula as a dual purpose industrial oilseed and medicinal crop. Acta Horticulturae, 629: 199-206.
  • Yuan G.F., Chen X.E., Li D., 2014. Conjugated linolenic acids and their bioactivities: a review. Food & Function, 5(7): 1360-1368.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2b183d7c-5e65-41be-b525-9afe14b55c64
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.