PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 63 | 10 |

Tytuł artykułu

Spożycie soków owocowych, warzywnych i owocowo-warzywnych w Polsce i w UE

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Consumption of fruit, vegetables and mixed juices in Poland and EU countries

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono spożycie soków owocowych i warzywnych w gospodarstwach domowych w Polsce w ostatniej dekadzie oraz zmiany jakie zaszły w ich konsumpcji. Omówiono miesięczny rozkład spożycia soków w Polsce. Poziom spożycia soków w ostatnich latach ma szansę na wzrost, ponieważ od 2014 r. notuje się ożywienie gospodarcze w kraju. Spożycie soków NFC (Not From Concentrate) w krajach UE podobnie jak w Polsce rosło, a spadało JFC (Juice From Concentrate). Zmiany te wynikają ze wzrostu świadomości prozdrowotnych wartości soków w Polsce i krajach UE
EN
The article presents the consumption of fruit and vegetable juices in Poland in the last decade and changes that took place in their consumption. The following have also been discussed monthly distribution of juice consumption in Poland. The level of juice consumption in recent years has a chance to increase. Consumption of NFC juices (not from concentrate) in EU countries, similarly as in Poland, was growing and decreasing in JFC (juice from concentrate). These changes result from the increase in awareness of health-oriented values of juices in Poland and other EU countries

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Numer

10

Opis fizyczny

s.26-27,rys.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Budżety gospodarstw domowych w 2017 r., Główny Urząd Statystyczny, Warszawa 2018.
  • [2] European Fruit Juices Association 2015-2018 Market Report.
  • [3] IŻŻ, piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej http://www.izz.waw.pl/attachments/article/555/Piramida%20IZZ%201.pdf.
  • [4] Jarosz M. 2016. Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu chorób - postępy 2016, I Narodowy Kongres Żywieniowy, IŻŻ, 20 stycznia, Warszawa.
  • [5] Kwasek M. 2015. Analiza bezpieczeństwa żywnościowego Polski, Rolnictwo polskie i UE 2020+, Wyzwania, Szanse, Zagrożenia, Propozycje, nr 33 IERiGŻ - PIB, Warszawa.
  • [6] Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy, seria „Analizy Rynkowe”, wspótaut.: B. Nosecka (red.), A. Bugala, P. Kraciński, J. Mierwiński, J. Świetlik, I. Szczepaniak, I. Strojewska, T. Smoleński, IERiGŻ — PIB, Warszawa 2010-2019.
  • [7] Strojewska I., 2013: Spożycie owoców, warzyw i ich przetworów oraz soków na świecie, w Unii Europejskiej i w Polsce, Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy, nr 562 IERiGŻ - PIB, Warszawa.
  • [8] Strojewska 1.2017. „Spożycie soków owocowych, warzywnych i owocowo-warzywnych w gospodarstwach domowych w Polsce”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 6, 4-6

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2af78253-871d-4ec1-9595-f604c4544a38
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.