PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 61 | 2 |

Tytuł artykułu

Wartość odżywcza posiłków w dietach kobiet o prawidłowej i nadmiernej masie ciała

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Nutritional value of meals in the diets of women with normal and excessive body weight

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena liczby i rodzaju spożywanych posiłków w ciągu dnia oraz porównanie wartości energetycznej i odżywczej posiłków w jadłospisach kobiet z prawidłową i nadmierną masą ciała. Badania ankietowe przeprowadzono w grupie 346 kobiet w wieku 18-79 lat (średnia wieku 41,1±13,1 lat). Należną masę ciała posiadało 145 kobiet (42%), a nadwagę lub otyłość 201 kobiet (58%). W badaniach wykorzystano kwestionariusz ankiety zawierający m. in. pytania dotyczące nawyków żywieniowych, w tym liczby zwyczajowo spożywanych posiłków oraz dojadania między nimi. Ocenę ilościową dziennych racji pokarmowych dokonano przy użyciu 24-godz. wywiadu żywieniowego z dnia poprzedzającego badanie. Ocenie poddano z uwzględnieniem podziału na posiłki wartość energetyczną oraz zawartość podstawowych składników odżywczych diety (białek, tłuszczów, węglowodanów), a także cholesterolu i błonnika pokarmowego, wykorzystując opracowany w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie program komputerowy Dieta 2.0. Wykazano, iż w obu porównywanych grupach dominował model 3 posiłkowy, najczęściej opuszczanym posiłkiem był podwieczorek. Do nieregularnego dojadania miedzy posiłkami przyznawało się 56% kobiet z prawidłową masą ciała i 71% kobiet z nadmierną masą ciała. Wykazano również zaburzenia proporcji w dostarczaniu energii z poszczególnych posiłków, jak i nieprawidłowości w zakresie ich wartości odżywczej, zwłaszcza w grupie kobiet z nadwagą lub otyłością.
EN
The study objective was to assess the number and type of the consumed meals during the day and to make a comparison between their energetic and nutritional value in the diets of women with normal and excessive body weight. A questionnaire study was conducted in a group of 346 women aged 18-79 years (mean 41.1±13.1 years). Normal body weight was noted in 145 women (42%), whereas overweight or obesity in 201 women (58%). The study questionnaire contained questions concerning eating habits, e.g. the number of routinely consumed meals and snacks between them. A 24h dietary recall was taken of the day preceding the examination in order to perform a quantitative evaluation of daily food rations. Taking into consideration the division into meals, the evaluation referred to the energetic value and the content of basic dietary nutrients (proteins, fats and carbohydrates) as well as cholesterol and cellulose, using the computer program Diet 2.0 designed in the Institute of Food and Feeding in Warsaw. In the two compared groups, a three-meal model predominated and the afternoon snack was most frequently missed. As many as 56% of women with normal body weight and 71% of women with excessive body weight admitted irregular eating between meals. The proportion in energy delivery from the respective meals was disturbed and nutritional abnormalities were found, especially in overweight and obese women.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

61

Numer

2

Opis fizyczny

s.201-205,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Higieny i Epidemiologii, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, ul.A.Mickiewicza 2c, 15-089 Białystok
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Biela U., Pająk A., Kaczmarczyk-Chałas K., Głuszek J., Tendera M., Waśkiewicz A., Kurjata P., Wyrzykowski B.: Częstość występowania nadwagi i otyłości u kobiet i mężczyzn w wieku 20-74 lat. Wyniki programu WOBASZ. Kardiol. Pol. 2005, 63, 6, supl. 4, 632-635.
  • 2. Carels R.A., Young K.M., Coit C., Clayton A.M., Spencer A., Wagner M.: Skipping meals and alcohol consumption. The regulation of energy intake and expenditure among weight loss participants. Appetite. 2008, 51, 538-545.
  • 3. Drygas W.: Otyłość. Uwarunkowania środowiskowe i socjomedyczne. Med. Metab. 2003, 7, 47-51.
  • 4. Friedrich M.: Prozdrowotna edukacja żywieniowa jako czynnik wpływający na zmiany nawyków żywieniowych. Cz. I. Ocena sposobu żywienia zawodowo pracujących mieszkanek Szczecina, w wieku 45-52 lat, z BMI≥30,0i 40,0. Żyw. Człow. Metab. 1997, 3, 279-292.
  • 5. Friedrich M.: Prozdrowotna edukacja żywieniowa jako czynnik wpływający na zmiany nawyków żywieniowych. Cz. II. Ocena wpływu edukacji żywieniowej na zmianę sposobu odżywienia się zawodowo pracujących, otyłych kobiet w wieku 45-52 lat. Żyw. Człow. Metab. 1998, 3, 261-274.
  • 6. Grygiel B., Przysławski J.: Behavioural factors of obesity among women in postmenopausal period. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. 2004, 59, supl.14, 250-254.
  • 7. Hasik J., Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka zdrowego i chorego. t.2, Wyd. Nauk. PWN, Wydanie I-5 dodruk, Warszawa 2008.
  • 8. Jeżewska–Żychowicz M.: Stereotypy w myśleniu o żywności w kontekście jej wpływu na masę ciała. Roczn. PZH 2007, 58, 437-444.
  • 9. Mędrela-Kuder E.: Wybrane zwyczaje żywieniowe w grupie kobiet z nadwagą lub otyłością. Roczn. PZH 2005, 56, 371-377.
  • 10. Preziosi P., Galan P., Deheeger M., Yacoub N., Drewnowski A., Hercberg S.: Breakfast type, daily nutrient intakes and vitamins and mineral status of french children, adolescents and adults. J. Am. Coll. Nutr. 1999, 18, 171-178.
  • 11. Song W.O., Chun O.K., Obayashi S., Cho S., Chung C.E.: Is consumption of breakfast associated with body mass index in US adults? J. Am. Diet. Assoc. 2005, 105, 1373-1382.
  • 12. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2000.
  • 13. Zizza C.A., Tayie F.A., Lino M.: Benefits of snacking in older Americans. J. Am. Diet. Assoc. 2007, 107, 800-806.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2a9f34f6-7bcd-41c5-91ba-4b375c5b6959
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.