PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 66 | 10 |

Tytuł artykułu

Bezpieczeństwo produktów mlecznych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Safety of dairy products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono zagadnienia związane z nadzorowaniem zagrożeń mikrobiologicznych, chemicznych i fizycznych w przemyśle mleczarskim. Zwrócono uwagę na kluczowe znaczenie realizacji programów Dobrych Praktyk Higienicznych i Produkcyjnych w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności i powodzeniu w funkcjonowaniu systemu HACCP. Wskazano najczęściej stosowane środki nadzoru nad zagrożeniami występującymi w produkcji artykułów mlecznych (m.in. pomiar temperatury, czasu, pH, detekcja metali) oraz ich znaczenie dla panowania nad zidentyfikowanymi zagrożeniami. Wskazano różnicę pomiędzy środkami nadzoru a kryteriami służącymi do weryfikacji i potwierdzenia skuteczności prowadzonych działań. Przytoczono wymagania podstawowych aktów prawnych regulujących kwestie bezpieczeństwa żywności oraz szczegółowe wymagania obowiązujące podczas pozyskiwania i przetwórstwa mleka krowiego.
EN
The article presents the issues connected i with the control of microbiological, chemical and physical hazards in the i dairy industry. The attention is paid to the crucial importance of the implementation of prerequisite programs (Good Hygiene Practices and Good Production i Practices) during food safety assurance and the success of the operation of the HACCP system. There were indicated the most frequently used control measures occurring in the production of the dairy products (such as temperature, time, pH, metal detection) and their importance for the control of the identified hazards. The difference between the control measures and the criteria for the verification and confirmation of the effectiveness of actions is indicated. There were quoted the basic requirements of food safety legislation and the detailed provisions obligatory during the acquisition and processing of cow milk.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

66

Numer

10

Opis fizyczny

s.20-23tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn

Bibliografia

  • [1] CAC, 2003. Recommended International Code of Practice. General principles of food hygiene, CAC/RCP 1-1969 rev. 2003.
  • [2] Owczarek L. (pod red.): 2003. HACCP i higiena żywności. FORUM Sp. z o.o., Poznan.
  • [3] Projektowanie i konserwacja budynków oraz zaplecza zakładów mleczarskich zapewniające warunki higieniczne. 1997, Biuletyn IDF/FIL nr 324.
  • [4] Rozporządzenie 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Dz.Urz.L 139.319.
  • [5] Rozporządzenia 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego. Dz. Urz. L 139/55.
  • [6] Tarczyńska A. S.: 2010. Dobre Praktyki Higieniczne i Produkcyjne w zakładach mleczarskich, cz. I. Forum Mleczarskie Biznes 4.
  • [7] Ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. DzU 2006 nr 171 poz. 1225 z późn. zm.
  • [8] Ziajka S., Dzwolak W., Szteyn J., Zbyszyński Z.: 2000. Praktyczne wdrażanie systemu HACCP w przemyśle mleczarskim. FAPA, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2a669607-5305-4d02-89fd-14e3feb74e5a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.