PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2019 | 05 |

Tytuł artykułu

Rolnictwo i zmiany klimatu - w zaklętym kręgu

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Agriculture and climate change - the vicious circle

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W XX wieku produkcja żywności stała się wielkim przemysłem, którego głównym celem jest zysk. Zmiany klimatu oddziałują coraz wyraźniej na współczesne rolnictwo, przyczyniając się do spadku jego efektywności. Z kolei rolnictwo, które dzisiaj ma postać wielkoobszarowych gospodarstw, i przemysłowa hodowla zwierząt przyczyniają się do ocieplania klimatu. Ocenia się, że około połowy wszystkich emisji gazów cieplarnianych pochodzi z globalnego systemu żywnościowego. Warunkiem powstrzymania zmian klimatu jest radykalna zmiana systemu wytwarzania żywności, w tym zaprzestanie przemysłowej hodowli zwierząt czy przemysłowego rybołówstwa
EN
In the twentieth century food production became a great industry, whose main goal is profit. Climate change is increasingly affecting modern agriculture, contributing to the decline in its efficiency. On the other hand, agriculture, which today has the form of large-scale farms and industrial animal husbandry, contributes to global warming. It is estimated that about half of all greenhouse gas emissions come from the global food system. The condition for stopping climate change is a radical revision of the food production system, including the cessation of industrial animal husbandry or industrial fisheries

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

05

Opis fizyczny

s.28-29,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Ekologii, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Śląski w Katowicach, Katowice

Bibliografia

  • [1] Agriculture Overwiew; https://earth.esa.int/web/ guest/earth-topics/agriculture; dostęp 30.03.2019.
  • [2] Maxwell S.L., L. A. Fuller, T.M. Brooks, J.E.M. Watson. 2016. The ravages of guns, nets and bulldozers. Nature, 536: 143-145.
  • [3] McKibben B. 2010. Eaarth: Making a life on a tough planet. Times Books Henry Holt and Company, New York.
  • [4] Ripple W. J., CH. Wolf, M. Galetti, T.M. Newsome, M. Alamgir, E. Crist, M.I. Mahmoud, W.F. Laurance. 2017. World scientists' warning to humanity: A second notice. Bioscience, 67(12): 1026-1028.
  • [5] Skoczylas J. 2015. Rolnictwo i żywność a zmiany klimatu. Zielone Wiadomości; http://zielonewiadomosci.pl/tematy/energetyka/rolnictwo-i-zywnosc-a-zmiana-klimatu/; dostęp 30.03.2019.
  • [6] Zasoby wody. Polska Fundacja Ochrony Zasobów Wodnych;

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2a3bcb45-5dd1-47be-b34c-319b6598ac5f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.