PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 66 | 06 |

Tytuł artykułu

Techniki pomiaru wypełnienia zbiorników

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Techniques of tank level measurement

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono przegląd technik pomiaru poziomu wypełnienia zbiorników ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań stosowanych w przemysłowej produkcji żywności. Rozróżniono układy pomiarowe oraz sygnalizacyjne, a także przedstawiono podział czujników ze względu na ich umiejscowienie. Scharakteryzowano ogólną zasadę działania najczęściej spotykanych rozwiązań, w tym urządzeń do bezpośredniego pomiaru poziomu, czujników pływakowych i nurnikowych, sond mechanicznych, wag, czujników ciśnieniowych, sond pneumatycznych, pływakowych sygnalizatorów poziomu, sond pojemnościowych i konduktancyjnych, sygnalizatorów łopatkowych, wibracyjnych, ultradźwiękowych, optycznych i termodyspersyjnych, czujników falowych (laserowych, ultradźwiękowych, radarowych, sond mikrofalowych z falowodem, czujników magnetostrykcyjnych i mierników izotopowych), a także układów wizyjnych. Zwrócono również uwagę na czynniki wpływające na decyzję potencjalnych użytkowników o zakupie urządzeń do pomiaru poziomu.
EN
In this paper, the review of techniques of the tank level measurement with particular emphasis on solutions applied in industry food production was shown. Systems for the continuous measurement and for the limit detection were differentiated and the classification of sensors based on its position was discussed. Principles of operation of the most common solutions were characterized, including: devices for the direct level measurement, float and displacer-driven sensors, plumb bobs, weight transducers, pressure sensors, bubblers, floating, capacitive and conductive switches, rotating paddles, vibrational, ultrasonic, optical and thermodispersive switches, wave-based sensors (laser, ultrasonic, microwave radar, time domain reflectometry, magnetostrictive and nuclear sensors) and vision systems. Attention was also drawn to the factors influencing the decision of potential users to purchase devices for level measurement.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

66

Numer

06

Opis fizyczny

s.32-34,rys.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Berrie P.G.: 2001. Level and flow measurement in food process control. In: Instrumentation and Sensors for the Food Industry (ed. E. Kress-Rogers, Ch.J.B. Brimelow).Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 303-325.
  • [2] Brumbi O.: 1999. Level Measurement. In: Measurement, instrumentation, and sensors handbook (ed. J.G. Webster). CRC Press LLC, Boca Raton, 1-20.
  • [3] Cieniak I.: 2011. Polski rynek urządzeń do pomiaru poziomu. Control Engineering Polska, 77(4), 36-43.
  • [4] Dado S., Hartung G.: 2007. Level, Position and Distance. In: Modern Sensors Handbook (eds. P. Ripka, A. Tipek). ISTE Ltd, Londyn, 305-345.
  • [5] Fraden J.: 2003. Handbook of Modern Sensors: Physics, Designs, and Applications. Springer-Verlag, Nowy Jork.
  • [6] Griffin S.J., Hull J.B., Lai E.: 2001. Development of a novel ultrasound monitoring system for container filling operations. Journal of Materials Processing Technology, 109 (1-2), 72-77.
  • [7] Hennessy W.: 2005. Flow and Level Sensors. In: Sensor Technology Handbook (ed. J.S. Wilson). Newnes, Oxford, 237-254.
  • [8] http://automatykab2b.pl/technika/303-pomiary-poziomu-materialow-sypkich
  • [9] http://automatykab2b.pl/tematmiesiaca/3359-przemyslowe-pomiary-poziomy-cz-1
  • [10] http://automatykab2b.pl/tematmiesiaca/3375-przemyslowe-pomiary-poziomu-cz-2
  • [11] http://www.imaging1.com/gallery/pages/1tank%20level%20detection.html
  • [12] Kress-Rogers E.: 2001. Instrumentation for food guality assurance. In: Instrumentation and Sensors for the Food Industry (eds. E. Kress-Rogers, Ch.J.B. Brimelow). Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 1-30.
  • [13] Love J.: 2007. Process Automation Handbook. Springer-Verlag, Londyn.
  • [14] Ludwicki M.: 2002. Sterowanie procesami w przemyśle spożywczym. PolskieTowarzystwo Technologów Żywności Oddział Łódzki, Łódź.
  • [15] Praca zbiorowa. 1999. Process/Industrial Instruments and Controls Handbook (ed. G.K. McMillan). McGraw-Hill, Nowy Jork.
  • [16] Sydenham P.H., Boyes W.H.: 2003. Measurement of level and volume. In: Instrumentation Reference Book (ed.W. Boyes). Butterworth-Heinemann, Oxford, 81-91.
  • [17] Wang T.-H., Lu M.-C., Hsu C.-C., Chen C.-C., Tan J.-D.: 2009. Liguid-level measurement using a single digital camera. Measurement, 42(4), 604-610.
  • [18] Yang C.N., Chen S.P., Yang G.G. 2001. Fiber optic liquid level sensor under cryogenic environment. Sensors and Actuators A 94, 69-75.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2a1fde27-8ce4-493c-b127-343020ea05e6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.