PL
W artykule przedstawiono przegląd technik pomiaru poziomu wypełnienia zbiorników ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań stosowanych w przemysłowej produkcji żywności. Rozróżniono układy pomiarowe oraz sygnalizacyjne, a także przedstawiono podział czujników ze względu na ich umiejscowienie. Scharakteryzowano ogólną zasadę działania najczęściej spotykanych rozwiązań, w tym urządzeń do bezpośredniego pomiaru poziomu, czujników pływakowych i nurnikowych, sond mechanicznych, wag, czujników ciśnieniowych, sond pneumatycznych, pływakowych sygnalizatorów poziomu, sond pojemnościowych i konduktancyjnych, sygnalizatorów łopatkowych, wibracyjnych, ultradźwiękowych, optycznych i termodyspersyjnych, czujników falowych (laserowych, ultradźwiękowych, radarowych, sond mikrofalowych z falowodem, czujników magnetostrykcyjnych i mierników izotopowych), a także układów wizyjnych. Zwrócono również uwagę na czynniki wpływające na decyzję potencjalnych użytkowników o zakupie urządzeń do pomiaru poziomu.
EN
In this paper, the review of techniques of the tank level measurement with particular emphasis on solutions applied in industry food production was shown. Systems for the continuous measurement and for the limit detection were differentiated and the classification of sensors based on its position was discussed. Principles of operation of the most common solutions were characterized, including: devices for the direct level measurement, float and displacer-driven sensors, plumb bobs, weight transducers, pressure sensors, bubblers, floating, capacitive and conductive switches, rotating paddles, vibrational, ultrasonic, optical and thermodispersive switches, wave-based sensors (laser, ultrasonic, microwave radar, time domain reflectometry, magnetostrictive and nuclear sensors) and vision systems. Attention was also drawn to the factors influencing the decision of potential users to purchase devices for level measurement.