PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 02 | 3 |

Tytuł artykułu

Pomoc Unii Europejskiej w pobudzaniu innowacyjności MŚP przetwórstwa spożywczego

Autorzy

Warianty tytułu

EN
European Union aid in stimulating innovation in small and medium-sized food processing businesses

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Artykuł przedstawia w ogólnym zarysie zasady finansowego wspomagania przez UE rozwoju innowacji w ramach 5. Programu Ramowego Badań, Rozwoju Technicznego i Prezentacji. Skierowany jest on głównie do małych i średnich przedsiębiorstw, które mają ogromne problemy z wdrażaniem nowych technologii i produktów. Uczestnictwo w tym programie stwarza MŚP polskiego przetwórstwa spożywczego szansę na rozwój i podniesienie konkurencyjności.
EN
This article presents a general outline of the principles of financial support by the European Union for the development of innovation as part of the 5th Framework Programme of Research, Technical Development and Presentation. This programme is mainly aimed at small and medium-sized businesses, which have huge problems implementing new technology and products. Participation in the programme will give Polish small and medium- sized processing businesses the opportunity to develop and enchance their competitiveness.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

02

Numer

3

Opis fizyczny

s.53-61,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza w Szczecinie, Szczecin

Bibliografia

  • ABC 5. Programu Ramowego Unii Europejskiej (1999): Biuro Programów Międzynarodowych, Politechnika Szczecińska, Szczecin.
  • BRITE - EURAM a measurable impact. Synthesis of the 1995 evaluation study of completed BRITE – EURAM projects. (1997): European Commision, Luxembourg: 25.
  • Engelmann A. (2000): Dostęp do programów badawczych UE dla jej przyszłych członków. Deutschland, 1,: 36.
  • Informator KBN, 5. Program Ramowy Badań, Rozwoju Technicznego i Prezentacji Unii Europejskiej. (1999): Wydawnictwo Instytutu Technologii Eksploatacji, Radom.
  • Informator III Programu Tematycznego: Promowanie konkurencyjnego i zrównoważonego wzrostu. (1999): Narodowy Punkt Kontaktowy, Warszawa (http://www.npk.gov.pl).
  • Innowacje 1997, 1998: Raport z badań empirycznych. Gospodarka Narodowa, 5-6.
  • Kayser G. (1996): Gospodarczy stan średni. Największy pracodawca Niemiec między innowacją a doświadczeniem. Deutschland, 3: 44-49.
  • Kiepski stan nauki i techniki w Polsce. (2000): Przemysł Spożywczy, 1: 40-43.
  • Kozłowski J. (1995): Nowe trendy w polityce naukowej i technice państw Unii Europejskiej. Sprawy Nauki, 2: 16.
  • Pasternak K. (1999): Zwiększanie efektywności restrukturyzacji proinnowacyjnej przedsiębiorstw. Przemysł Spożywczy, 1: 3-6.
  • Szczepaniak I. (1999): Problemy sektora napojów bezalkoholowych w Polsce. Przemyśl Spożywczy, 4: 2-3.
  • Urban R. (2000): Konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego (próba oceny). Gospodarka Mięsna, 1:22- 27.
  • Woelcken K. (1999): Good and better Proposals, w: Informator KBN, 5. Program Ramowy Badań, Rozwoju Technicznego i Prezentacji Unii Europejskiej (1998-2002). Wydawnictwo Instytutu Technologii Eksploatacji, Warszawa: 13-37.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2a083a53-8c7f-4155-8b8b-e7aa06380ef4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.