PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 65 | 12 |

Tytuł artykułu

Produkty wzbogacane kwasem foliowym (wit. z grupy B)

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Products fortified with folic acid (vitamins from B group)

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono analizę asortymentu produktów z dodatkiem kwasu foliowego, dostępnych na warszawskim rynku. Badania przeprowadzono na początku 2011 r. w 11 sieciach handlowych. Dane o produktach zaczerpnięto z informacji zawartych na opakowaniach. W sprzedaży znaleziono 204 produkty z dodatkiem tej witaminy. Najliczniejszą grupę stanowiły płatki śniadaniowe (43%) oraz soki i napoje bezalkoholowe (27%). Kwas foliowy dodawano również do batonów zbożowych, cukierków, kakao i herbat instant, mąk pszennych, margaryny i jogurtu. Najwyższą zawartością witaminy charakteryzowały się niektóre rodzaje margaryny i słodycze (maks. 500-800 pg/100 g). W ciągu ostatnich kilku lat rynek ten rozwinął się dynamicznie, od 2007 r. przybyło ok. 130 nowych produktów.
EN
The analysis of the products enriched with the folic acid, being available on the Warsaw market was presented. The study was carried out in winter 2011, in 11 supermarkets. Information about food products was based on label declarations. There were found 204 products fortified with folic acid. Breakfast cereals (43%) and juice, non-alcoholic beverages (27%) were the largest groups. There were also cereals bars, candies, instant cocoa and tea, wheat flour, margarine and yoghurt with the folic acid. The highest level of vitamin was found in some margarines and candies (max. 500-800 pg/100 g). During the last few years the number of products has been systematically growing; since 2007 about 130 new items have appeared.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

65

Numer

12

Opis fizyczny

s.39-41,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Blom H. J., Smulders Y.: 2011. Overview of homocysteine and folate metabolism. With special references to cardiovascular disease and neural tube defects. J. Inherit. Dis. 34,75-81.
  • [2] Ehmke vel Emczyńska E., Kunachowicz H.: 2007. Produkty wzbogacane w kwas foliowy oraz suplementy diety zawierające tę witaminę dostępne na rynku warszawskim. Żyw. Człow. Metab. 34(5), 1560-1565.
  • [3] EUROCAT European surveillance of congenital anomalies. Folic acid mandatory fortification, http://www.eurocat-network.eu/ (stan na 27 maja 2011 r.).
  • [4] European Responsible Nutrition Alliance (ERNA): 2004. Folate, fact sheet, http:// www.erna.org/UserFiles/Folate.pdf (stan na 27 maja 2011 r.).
  • [5] Flynn M. A. T., Anderson W. A., Burkę S. J, Reilly A.: 2008. Session 1 : Public health nutrition. Folic acid food fortification: the Irish experience. Proc. Nutr. Soc.67(4), 381- 389.
  • [6] Herrmann W., Obeid R.: 2011. The mandatory fortification of staple foods with folic acid.: A current controversy in Germany. Dtsch. Arztebl. Int. 108(15), 249-254.
  • [7] Kim Y.I.: 2007. Folate and colorectal cancer: an evidence-based critical review. Mol. Nutr. Food. Res. 51 (3), 267-292.
  • [8] Kronenberg G., Colla M., Endres M..: 2009. Folic acid, neurodegenerative neuropsychiatric disease. Curr. Mo.l Med. 9(3), 315-23.
  • [9] Kuchanowcz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: 2005. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa.
  • [10] Kunachowicz H., Nadolna I., Wojtasik A., Przygoda B.: 2004. Żywność wzbogacana a zdrowie. IŻŻ, Warszawa, 161-183.
  • [11] Kunachowicz H., Ratkovska B.: 2009. Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa. W: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Pod red. J.Gawęcki,W. RoszkowskiWydaw. PWN, 297-312.
  • [12] Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych Innych substancji (Dz.U. UE L 404,30 grudnia 2006 r.) wraz z późniejszymi zmianami.
  • [13] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1170/2009 z 30 listopada 2009 r. zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wykazów witamin i składników mineralnych oraz Ich form chemicznych, które można dodawać do żywności, w tym do suplementów żywnościowych (Dz.U. UE L 314 z 1 grudnia 2009 r.).
  • [14] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz.U. nr 174, poz. 1184).
  • [15] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 8 stycznia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą (Dz.U. nr 9, poz. 63).
  • [16] Samaniego Vaesken M. L., Alonso-Aperte E., Varela-Moreiras G.: 2009. Folie acid fortified foods available in Spain: types of products, level of fortification and target population groups. Nutr. Hosp. 24(2), 459-466.
  • [17] Scott J. M.: 2007. Nutrltional anemia: B-vltamins.W: Nutritional anemia. Red. Kraemer K., Zimmermann M. B.. Sight and Life Press, Basel, Swltzerland, 111 -132.
  • [18] Sicińska E., Pelc A.: 2011. Produkty wzbogacone jako potencjalne źródło kwasu foliowego w żywieniu człowieka. Rocz. PZH 62(2), 209-214.
  • [19] Szponar L., Walkiewicz A., Traczyk I., Walas E.: 2003. Rynek żywności ogólnego spożycia wzbogacanej w witaminy i składniki mineralne dopuszczonej do obrotu w Polscew latach 1995-2001. Brom. Chemia Toksykol. 3,193-197.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-29ff60ad-a5b1-48fa-afde-d71d66ee4158
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.