PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 64 | 4 |

Tytuł artykułu

Fatty acid profile of the fat in selected smoked marine fish

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Fish and marine animals fat is a source of unique long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA): eicosa- pentaenoic (EPA), docosahexaenoic (DHA) and dipicolinic (DPA). These compounds have a beneficial influence on blood lipid profile and they reduce the risk of cardiovascular diseases, atherosclerosis and disorders of central nervous system. The proper ratio of n-6/n-3 fatty acids in diet is necessary to maintain a balance between the effects of eicosanoids synthesized from these acids in the body. Objective. The aim of this study was the evaluation of total fat and cholesterol content and percentage of fatty acids in selected commercial smoked marine fish. Material and methods. The studied samples were smoked marine fish such as: halibut, mackerel, bloater and sprat. The percentage total fat content in edible muscles was evaluated via the Folch modified method. The fat was extracted via the Bligh-Dyer modified method. The enzymatic hydrolysis was used to assesses cholesterol content in samples. The content of fatty acids, expressed as methyl esters, was evaluated with gas chromatography. Results. The average content of total fat in 100 g of fillet of halibut, mackerel, bloater and sprat amounted respectively to: 14.5 g, 25.7 g, 13.9 g and 13.9 g. The average content of cholesterol in 100 g of halibut, mackerel, bloater and sprat was respectively: 54.5 mg, 51.5 mg, 57.5 mg and 130.9 mg. The amount of saturated fatty acids (SFA) was about % of total fatty acids in the analyzed samples. The oleic acid (C18:1 n-9) was the major compound among monounsaturated fatty acids (MUFA) and amounted to 44% of these fatty acids. The percentage of polyunsaturated fatty acids (PUFA) in halibut, mackerel, bloater and sprat was respectively: 31.9%, 45.4%, 40.8% and 37.0%. The percentage of n-3 PUFA in mackerel and bloater was 30.1% and 30.2%, while in halibut and sprat was lower and amounted to 22.5% and 25.6%, respectively. Conclusions. In terms of nutritional magnitude the meat of mackerel and herring, compared to the meat of sprat and halibut has a much better n-3 PUFA content, while relatively low content of cholesterol.
PL
Wprowadzenie. Tłuszcz pochodzący z ryb i zwierząt morskich zawiera unikalne długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ang.: long chain polyunsaturated fatty acids, LC-PUFA), tj. kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Wpływają one korzystnie na profil lipidowy krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy, nowotworów oraz zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego. Odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych n-6/n-3 w diecie jest niezbędna dla zachowania równowagi pomiędzy skutkami działania eikozanoidów, powstających z tych kwasów w organizmie. Cel. Celem badania była ocena zawartości tłuszczu ogółem i cholesterolu oraz procentowego udziału kwasów tłuszczowych w wybranych wędzonych rybach morskich, dostępnych w handlu detalicznym. Materiał i metody. Materiał do badań stanowiły morskie ryby wędzone tj.: halibut, makrela, pikling i szproty. Zawartość procentową tłuszczu całkowitego w tkance mięsnej oznaczono zmodyfikowaną metodą Folch ’a. Tłuszcz rybi wyekstrahowano za pomocą zmodyfikowanej metody Bligh’a-Dyer ’a. Zawartość cholesterolu oznaczono metodą enzymatycznej hydrolizy. Skład kwasów tłuszczowych w postaci estrów metylowych oznaczono metodą chromatografii gazowej. Wyniki. Średnia zawartość tłuszczu w 100 g filetów z halibuta, makreli, śledzia-piklinga i szprotach wynosiła odpowiednio: 14,5 g, 25,7 g, 13,9 g i 13,9 g. Średnia zawartość cholesterolu w 100 g halibuta, makreli, piklinga i szprotach wynosiła odpowiednio: 54,5 mg, 51,5 mg, 57,5 mg i 130,9 mg. Kwasy tłuszczowe nasycone (NKT) stanowiły % sumy wszystkich kwasów tłuszczowych (KT). Dominującym KT jednonienasyconym (JNKT) był kwas oleinowy (C18:1 n-9) i stanowił około 44% udziału wszystkich JNKT. Udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) w halibucie, makreli, piklingu i szprotach wynosił odpowiednio: 31,9%, 45,4%, 40,8% i 37,0%. Udział WNKT n-3 w makreli i piklingu był zbliżony i wynosił odpowiednio 30,1% i 30,2%, natomiast w halibucie i szprotach był niższy i wynosił odpowiednio 22,5% i 25,6%. Wnioski. Pod względem dietetycznym mięso makreli i śledzia, w porównaniu do mięsa halibuta i szprota charakteryzuje się znacznie lepszym udziałem WNKT n-3, przy jednoczesnej stosunkowo niewielkiej zawartości cholesterolu.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

64

Numer

4

Opis fizyczny

p.299-307,ref.

Twórcy

  • Department of Dietetics, Wroclaw Medical Univeristy, Parkowa Street 34, 51-616 Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Food Science and Dietetics, Wroclaw Medical University, Wroclaw, Poland
  • Department of Dietetics, Wroclaw Medical Univeristy, Parkowa Street 34, 51-616 Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Dietetics, Wroclaw Medical Univeristy, Parkowa Street 34, 51-616 Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Dietetics, Wroclaw Medical Univeristy, Parkowa Street 34, 51-616 Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Food Science and Dietetics, Wroclaw Medical University, Wroclaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Arterburn L.M., Halle E.B., Oken H.: Distribution, interconversion, and dose response of n-3 fatty acids in humans. Am. J. Clin. Nutr. 2006, 83, 1467-1476
  • 2. Balas J., Pawlicka M., Jacórzyński B., Filipek A., Domina P., Mielniczuk E., Daniewski M.: Zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych w wybranych rybach morskich. Rocz. Panstw. Zakl. Hig. 2001, 4, 277-284
  • 3. Burdge G.C., Calder P.C.: Conversion of α-linolenic acid to longer-chain polyunsaturated fatty acids in human adults. Reprod. Nutr. Dev. 2005, 45, 581-597
  • 4. Burdge G.C.: Metabolism of alpha-linolenic acid in humans. Prostagl. Leukot. Essent. Fatty Acids 2006, 75, 161-168
  • 5. Burr M.L., Fehily A.M., Gilbert J.F.: Effects of change in fat and fibre intakes on death and myocardial infarction.; Diet Reinfarction Trial (DART). Lancet 1989, 2, 757–761
  • 6. Engeset D., Andersen V., Hjartaker A., Lund E.: Consumption of fish and risk of colon cancer in the Norwegian women and cancer (NO-WAC) study. Br. J. Nutr. 2007, 98, 576-582
  • 7. Executive Summary of the Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III), JAMA 2001, 285, 24-97
  • 8. Fenton W. S., Dickerson F., Boronow J., Hibbeln J. R., Knable M.: A placebo-controlled trial of omega-3 fatty acid (ethyl eicosapentaenoic acid) supplementation for residual symptoms and cognitive impairment in schizophrenia. Am. J. Psychiatry. 2001, 158, 2071-2074
  • 9. Folch J., Lees M., Sloane-Stanley W.: A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem. 1987, 226, 497-509
  • 10. Frangou S., Lewis M., McCrone P.: Efficacy of ethyl- -eicosapentaenoic acid in bipolar depression: randomized double-blind placebo-controlled study. Br. J. Psychiatry. 2006, 188, 46-50
  • 11. Frasseto L.A., Schloetter M., Mietus-Synder M., Morris R.C., Sebastian A.: Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet. Health benefits of a Paleo diet. EJCN 2009, 63, 947-955
  • 12. Galarraga B., Ho M., Youssef H. M., Hill A., McMahon H., Hall C., Ogston S., Nuki G., Belch J.J.: Cod liver oil (n-3 fatty acids) as a non-steroidal anti-inflammatory drug sparing agent in rheumatoid arthritis. Rheumatology (Oxford) 2008, 47, 665-669
  • 13. Galvao T.F., Brown B.H., Hecker P.A., O’Connell K.A., O’Shea K.M., Sabbah H.N., Rastogi S., Daneault C., Des Rosiers Ch., Stanley W.C.: High intake of saturated fat, but not polyunsaturated fat, improves survival in heart failure despite persistent mitochondrial defects. Cardiovasc. Res. 2012, 93, 24-32
  • 14. Grela E.R., Dudek R.: Składniki odżywcze i profil kwasów tłuszczowych mięsa wybranych gatunków ryb morskich i słodkowodnych. Żyw. Człow. Metab. 2007, 34, 561-566
  • 15. Grela E.R., Pisarski R.K., Kowalczuk-Vasilev E., Rudnicka A.: Zawartość składników odżywczych, mineralnych i profil kwasów tłuszczowych w mięsie wybranych gatunków ryb w zależności od terminu odłowu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2010, 71, 63-72
  • 16. Hibbeln J.R., Davis J. M., Steer C., Emmett P., Rogers I., Williams C., Golding J.: Maternal seafood consumption in pregnancy and neurodevelopmental outcomes in childhood (ALSPAC study): an observational cohort study. Lancet 2007, 369, 578-585
  • 17. Hunter E.J.: Dietary trans fatty acids: review of recent human studies and food industry responses. Lipids 2006, 41, 967-992
  • 18. Innis S.M., Dyer R.A.: Brain astrocyte synthesis of docosahexaenoic acid from n-3 fatty acids is limited at the elongation of docosapentaenoic acid. J. Lipid Res. 2002, 43, 1529-1536
  • 19. Jacobson T.A., Glickstein S.B., Rowe J.D., Soni P.N.: Effects of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on low-density lipoprotein cholesterol and other lipids: A review. J. Clin. Lipid 2012, 6, 5-18
  • 20. Karl H., Ruoff U., Bluthgen A.: Levels of dioxins in fish and fishery products on the German market. Chemosphere 2002, 49, 765-773
  • 21. Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W.B., Podolec P., Kopeć G., Pająk A., Kozek E., Naruszewicz M., Stańczyk J., Opala G., Windak A., Zdrojewski T., Drygas W., Klupa T., Undas A., Czarnecka D., Sieradzki J.: Wytyczne Polskiego Forum Profilaktyki dotyczące zasad prawidłowego żywienia. W: Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki. (ed.) P. Podolec, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011,281-282
  • 22. Kolstad K., Vegusdal A., Baeverfjord G., Einen O.: Quantification of fat deposits and fat distribution in Atlantic halibut (Hippoglossus hippoglossus L.) using computerized X-ray tomography (CT). Aquaculture 2004, 229, 255-264
  • 23. Kris-Etherton P.M., Harris W.S., Appel L. J.: Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation 2002, 206, 2747-2757
  • 24. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
  • 25. Larsson S.C., Kumlin M., Ingelman-Sundberg M., Wolk A.: Dietary long-chain n-3 fatty acids for the prevention of cancer: a review of potential mechanisms. Am. J. Clin. Nutr. 2004, 79, 935-945
  • 26. Makrides M., Neumann M.A., Simmer K., Gibson R.A.: Erythrocyte fatty acids of term infants fed either breast milk, standard formula, or formula supplemented with long-chain polyunsaturates. Lipids 1995, 30, 941-948
  • 27. Marciniak Łusiak K.: The role of omega-3 fatty acids. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2011, 6, 24-35 (in Polish)
  • 28. Meier S., Mjøs S.A., Joensen H., Grahl-Nielsen O.: Validation of one-step extraction/methylation method for determination of fatty acids and cholesterol in marine tissues. J. Chroma. 2006, 1104, 291-298
  • 29. Mori T.A., Woodman R.J.: The independent effects of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on cardiovascular risk factors in humans. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care. 2006, 9, 95-104
  • 30. Morris M.C., Manson J.E., Rosner B., Buring J.E., Willett W.C., Hennekens Ch.H.: Fish consumption and cardiovascular disease in the Physicians’ Health Study: a prospective study. Am. J. Epidemiol. 1995, 142, 166-175
  • 31. Mozaffarian D., Cao H., Kong I.B., Lemaitre R.N., Song X., Siscovick D.S., Hotamisligil G.S.: Trans-palmitoleic acid, metabolic risk factors, and new-onset diabetes in U.S. adults: A cohort study. Ann Intern Med 2010, 12, 790-799
  • 32. Nkondjock A., Ghadirian P.: Intake of specific carotenoids and essential fatty acid and breast cancer risk in Montreal, Canada. Am. J. Clin. Nutr. 2004, 79, 857-864
  • 33. PN-67/A-86734. Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone. Oznaczanie zawartości tłuszczu
  • 34. Polak-Juszczak L.: Chemical characteristic of fishes new to the Polish market. Acta Sci. Pol. 2007, 6, 23-32
  • 35. Regulska-Ilow B., Ilow R.: Comparison of the effects of microwave cooking and conventional cooking methods on the composition of fatty acids and fat quality indicators in herring. Nahrung/Food 2002, 46, 383-388
  • 36. Rhodes L.E., Shahbakhti H., Azurdia R.M., Moison R.M., Steenwinkel M.J., Homburg M.I., Dean M.P., McArdle F., Beijersbergen van Henegouwen G.M., Epe B., Vink A.A.: Effect of eicosapentaenoic acid, an omega-3 polyunsaturated fatty acid, on UVR-related cancer risk in humans. An assessment of early genotoxic markers. Carcinogenesis 2003, 24, 919-925
  • 37. Rutkowska U.: Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1981, 88-92
  • 38. Ryan A.S., Keske M.A., Hoffman J.P., Nelson E.B.: Clinical overview of algal-docosahexaenoic acis: effects on triglyceride levels and other cardiovascular risk factors. Am. J. Ther. 2009, 16, 183-192
  • 39. Simopoulos A.P.: The importance of the omega-6/omega- 3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Exp. Biol. Med. 2008, 233, 674-688
  • 40. Simopoulos A.P.: The importance of the ratio of omega-6/ omega-3 essential fatty acids. Biomed. Pharmacother. 2002, 56, 365-379
  • 41. Smuts C. M., Huang M., Mundy D., Plasse T., Major S., Carlson S. E.: A randomized trial of docosahexaenoic acid supplementation during the third trimester of pregnancy. Obstet. Gynecol. 2003, 101, 469-479.
  • 42. Szajewska H., Horvath A., Koletzko B.: Effect of n-3 long-chain polyunsaturated fattty acid supplementation of women with low-risk pregnancies on pregnancy outcomes and growth measures at birth: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am. J. Clin. Nutr. 2006, 83, 1337-1344
  • 43. Tavazzi L., Tognoni G., Maggioni A.P., Marchioli R., Latini R., Franzosi M.G., Nicolosi G.L., Porcu M. : Effect of n-3 polyunsaturated fatty acids in patients with chronic heart failure the GISSI-HF trial: a randomized, double-blind, placebo- controlled trial. Lancet 2008, 372, 1223-1230
  • 44. Tokarczyk G., Szymczak B., Szymczak M., Domiszewski Z.: Zmiany wybranych wskaźników chemicznych i mikrobiologicznych w procesie ciepłego wędzenia rozmrożonej siei (Coregonis clupeaformis). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2011, 78, 119-131
  • 45. Usydus Z., Szlinder-Richert J., Polak-Juszczak L., Komar K., Adamczyk M., Malesa-Ciecwierz M., Ruczyńska W.: Fish products available in Polish market- assessment of the nutritive value and human exposure to dioxins and other contaminants. Chemosphere 2009, 74, 1420-1428
  • 46. Yokoyama M., Origasa H., Matsuzaki M., Matsuzawa Y., Saito Y., Ishikawa Y., Oikawa S., Sasaki J., Hishida H., Itakura H., Kita T., Kitabatake A., Nakaya N., Sakata T., Shimada K., Shirato K.: Effects of eicosapentaenoic acid on major coronary events in hypercholesterolaemic patients (JELIS): a randomised open-label, blinded endpoint nalysis. Lancet 2007, 369, 1090-1098.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-29faad09-a815-4de7-9e41-87cb58c5a487
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.