PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 62 | 5 |

Tytuł artykułu

Nowe zboże tritordeum - mieszaniec pszenicy i jęczmienia

Autorzy

Warianty tytułu

EN
New cereal tritordeum - a hybrid of wheat and barley

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Tritordeum jest nowym gatunkiem zboża, uzyskanym w wyniku krzyżowania pszenicy durum z dzikim jęczmieniem. Wyhodowane odmiany tritordeum są najlepiej przystosowane do warunków klimatycznych basenu Morza Śródziemnego, gdzie plonują podobnie do pszenicy, ale prowadzone są prace hodowlane nad wytworzeniem odmian odpowiednich dla chłodniejszego klimatu. Parametry technologiczne tritordeum są zbliżone do parametrów pszenicy chlebowej, dzięki czemu zboże to może być wykorzystane do produkcji różnego rodzaju wyrobów piekarskich i ciastkarskich. Cechą charakterystyczną tritordeum jest mniejsza alergenność białek glutenowych w porównaniu z pszenicą zwyczajną oraz wysoka zawartość luteiny - 10x więcej niż w pszenicy.
EN
Tritordeum is a new grain species obtained as a result of crossing durum wheat with wild barley. The cultivated Tritordeum varieties are best adapted to the climatic conditions of the Mediterranean basin, where they yield similar to wheat, but breeding works are carried out to produce varieties suitable for the cooler climate. The technological parameters of tritordeum are similar to the parameters of bread wheat, thanks to which this cereal can be used for the production of various types of bakery and pastry products. A characteristic feature of tritordeum is the lower allergenicity of gluten proteins compared to common wheat and high content of lutein - 10x more than in wheat.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Numer

5

Opis fizyczny

s.20-23,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Alvarez J.B., Ballesteros J., Arriaga H.O., Martin L.M. (1995): The rheological properties and baking performances of flours from hexaploid tritordeums. Journal of Cereal Science 23, 291-299
  • 2. Alvarez J.B. and Martin L.M.(1994): Variation for breadmaking quality characters in several crosses of hexaploid tritordeum (x Tritordeum Ascherson et Graebner) with a common parent. Cereal Research Communications Vol. 22, No. 4 (1994), 285-291
  • 3. Eliášová M., Paznocht L. (2017): Total phenolic content and antioxidant activity of tritordeum wheat and barley. Agronomy Research 15 (S2), 1287-1294
  • 4. Martin A., Alvarez J.B., Martin L.M., Barro R, Ballesteros J. (1999): The development of tritordeum: A novel cereal for food processing. Journal of Cereal Science 30,85-95
  • 5. Martinek P., Ohnoutková L, Vyhnánek T, Bednář J. (2003): Characteristics of wheat-barley hybrids (x Tritordeum Ascherson et Graebner) under Central-European climatic conditions. Biuletyn Hodowli i Aklimatyzacji Roślin 226/227, 87-96
  • 6. Mellado-Ortega E., Hornero-Méndez D. (2016): Carotenoid evolution during short-storage period of durum wheat (Triticum turgidum conv. durum) and tritordeum (xThtordeum Ascherson et.Graebner) whole-grain flours. Food Chemistry 192,714-723
  • 7. Moore J., Hao Z.G., Zhou K.Q., Luther M., Costa J., Yu L.L. (2005): Carotenoid, tocopherol, phenolic acid and antioxidant properties of Maryland-grown soft wheat. J Agric Food Chem. 53 (17), 6649-6657
  • 8. Navas-Lopez JF, Ostos-Garrido FJ, Castillo A, Martín A, Gimenez MJ and Pistón F (2014) Phenolic content variability and its chromosome location in tritordeum. Front. Plant Sci. 5: 10.
  • 9. Paznocht L, Kotiková Z., Šulc M., Lachman J., Orsák M., Eliášová M., Martinek P. (2018): Free and esterified carotenoids in pigmented wheat, tritordeum and barley grains. Food Chem. Vol. 240, No 2, 670-678
  • 10. Vaquero L., Comino L, Vivas S., Rodriguez-Martin L., Giménez M.J., Pastor J., Sousa C, Barro F.(2018): Tritordeum: a novel cereal for food processing with good acceptability and significant reduction in gluten immunogenic peptides in comparison with wheat. J Sci Food Agric. 98 (6), 2201-2209
  • 11. http://www.intinifood.it/en/tritordeum-properties.php
  • 12. www.tritordeum.com
  • 13. https://www.worldbakers.com/ingredient/tritordeum-winner-ingredient-in-the-sustainable-food-awards/

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-29f9a841-2d93-4226-b155-99f4dc60574f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.