PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 111 |

Tytuł artykułu

Odżywcze i biologicznie czynne składniki w wybranych roślinach uprawnych

Warianty tytułu

EN
Nutritional and biologically active components in some crops

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiano aktualny przegląd informacji na temat składników odżywczych i ich roli w diecie dla prawidłowo funkcjonującego ludzkiego organizmu. Wymieniono składniki odżywcze (białka, tłuszcze, węglowodany, wspomniano o roli antyoksydantów). Skoncentrowano się na omówieniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina: A, D, E i K) oraz w wodzie (witamina C i wi­taminy grupy B). Omówiono, na przykładzie kilku roślin (Allium sativum, Malpighia emarginata, Aronia melanocarpa) rolę i znaczenie fitoskładników oraz polifenoli wchodzących w ich skład.
EN
In the paper is presented an overview of current information on nutrients and their role in the diet for a properly functioning human body. Lists the nutrient components (proteins, fats, carbohydra­tes, mentioned the role of antioxidants) are mentioned. The concentration is on the description of fat-soluble vitamins (vitamin A, D, E and K) and water soluble (vitamin C and vitamin B group). Presented a few of plants (Allium sativum, Malpighia emarginata, Aronia melanocarpa ) and sho­wed the role and importance of phytochemicals which they are contented.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

111

Opis fizyczny

s.71-78,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Bibliografia

  • Hames B.D., Hooper N.M., 2009. Biochemia (krótkie wykłady). Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Koziołkiewicz M., 2009. Koncepcje nutrigenomiki. Biotechnologia, 4 (87): 9-34.
  • Michalik B. (red.), 2009. Hodowla roślin z elementami genetyki i biotechnologii. PWRiL, Odział w Poznaniu.
  • Mindell E., 1993. Biblia witamin. Wiedza i życie, Warszawa 2003.
  • Oszmiański J., Nowicka P., Rubiński P., 2011. Aronia - niedoceniany w Polsce owoc prozdrowotny w profilaktyce otyłości. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Nr 7-8: 14-18.
  • Peszko B., 2013. Witaminy, mój sposób na zdrowie. Drukarnia Heldruk (www.heldruk.pl).
  • Podbielkowski Z., Sudnik-Wójcikowska B., 2003. Słownik roślin użytkowych. PWRiL, Warsza­wa.
  • Saluk-Juszczak J., Kołodziejczyk J., Babicz K., Królewska K., 2010. Żywność funkcjonalna - rola nutraceutyków w profilaktyce chorób układu krążenia. Kosmos, T59, nr 3-4: 527-538.
  • Stolarzewicz I.A., Ciekot J., Fabiszewska A.U., Białecka-Florjańczyk E., 2013. Roślinne i mikro­biologiczne źródła przeciwutleniaczy. Postępy Hig. Med. Dośw. (online), 67: 1359-1373. http://www.digest.com.pVjadalny-antybiotyk-i-pomoc-dla-serca#sthashjoUvMBDLdpuf

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-297163ed-0a2f-44f7-8bb6-70d217867366
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.