PL
Przedstawiano aktualny przegląd informacji na temat składników odżywczych i ich roli w diecie dla prawidłowo funkcjonującego ludzkiego organizmu. Wymieniono składniki odżywcze (białka, tłuszcze, węglowodany, wspomniano o roli antyoksydantów). Skoncentrowano się na omówieniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina: A, D, E i K) oraz w wodzie (witamina C i witaminy grupy B). Omówiono, na przykładzie kilku roślin (Allium sativum, Malpighia emarginata, Aronia melanocarpa) rolę i znaczenie fitoskładników oraz polifenoli wchodzących w ich skład.
EN
In the paper is presented an overview of current information on nutrients and their role in the diet for a properly functioning human body. Lists the nutrient components (proteins, fats, carbohydrates, mentioned the role of antioxidants) are mentioned. The concentration is on the description of fat-soluble vitamins (vitamin A, D, E and K) and water soluble (vitamin C and vitamin B group). Presented a few of plants (Allium sativum, Malpighia emarginata, Aronia melanocarpa ) and showed the role and importance of phytochemicals which they are contented.