PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 11 | 2 |

Tytuł artykułu

Content of nutrive components, dietary fibre and energy value of artichoke depending on the variety

Warianty tytułu

PL
Wartość energetyczna oraz zawartość skłądników odżywczych i nieodżywczych karczocha w zależności od odmiany

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. The artichoke (Cynara scolymus L.) is a perennial plant belonging to Asteraceae family. It is less popular vegetable in Poland but very valuable from nutritive and medicinal points of view plant. Material and methods. The experiments were conducted in 2008 and 2009 on five artichoke varieties: ‘Deutscher Hybrid’, ‘Emerald F,’, Green Globe’, ‘Gros Camus de Bretague’ and ‘Kerlouan’, grew in Poland, France and Austria. The experimental material was assessed for: dry mass, protein, ash, vitamin C and dietary fiber contents and some mineral components (calcium, magnesium, phosphorus, potassium, sodium, iron, zinc) levels. Also the energy value and total carbohydrates content were calculated in the vegetable. Results. Among assessed varieties, the highest contents of such components as: dry mass (total solids), carbohydrates, ash, vitamin C, sodium, potassium, magnesium, iron were found in ‘Gros Camus de Bretague’. The hearts of that artichoke had also higher energy value than others. Whereas the lowest ash, phosphorus, sodium, potassium and magnesium were noticed in ‘Kerlouan’ variety. But the highest values of dietary fiber was observed in that variety. Conclusions. Basing on performed assessments the differences in nutritive components and dietary fiber, between analysed vegetable varieties were found.
PL
Wprowadzenie. Karczoch (Cynara scolymus L.) to roślina wieloletnia, należąca do rodziny Asteraceae. Jest warzywem mało rozpowszechnionym, ale wartościowym pod względem zarówno odżywczym, jak i leczniczym. Materiał i metody. Doświadczenia przeprowadzono w latach 2008 i 2009 z udziałem pięciu odmian karczocha: ‘Deutscher Hybrid, ‘Emerald F1', ‘Green Globe’, ‘Gros Camus de Bretague’ i ‘Kerlouan’ uprawianych na terenie Polski, Francji i Austrii. W materiale wykonano oznaczenie zawartości suchej masy, białka, popiołu, witaminy C, błonnika pokarmowego, a także składników mineralnych (wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo, cynk). Ponadto określono w warzywie wartość energetyczną i poziom węglowodanów ogółem. Wyniki. Spośród badanych odmian, ‘Gros Camus de Bretague’ charakteryzowała się największą zawartością składników takich, jak: sucha masa, węglowodany, popiół, witamina C, sód, potas, magnez, żelazo. Serca tego karczocha odznaczały się również większą wartością energetyczną. Natomiast najniższy poziom popiołu, fosforu, sodu, potasu i magnezu odnotowano w odmianie ‘Kerlouan’. Jednakże w tej odmianie zaobserwowano największą wartość błonnika. Wnioski. Na podstawie przeprowadzonych badań wykazano różnice w zawartości składników odżywczych i nieodżywczych pomiędzy odmianami poddanymi analizom.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

2

Opis fizyczny

p.201-207,ref.

Twórcy

autor
  • Malopolska Centre of Food Monitoring and Certification, University of Agriculture in Krakow, Balicka 122, 30-149 Krakow, Poland
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Abad Alegria F., Gonzalez Vivanco P., 2004. The health and nutritional virtues of artichokes - from folklore to science. Acta Hort. 660, 25-31.
  • Adzet T., Camarasa J., Laguna J., 1987. Hepatoprotective activity of polyphenolic compounds from Cynara scolymus against CC14 toxicity in isolated rat hepatocystes. J. Nat. Prod. 50, 612-617.
  • Bianco V.V., 2005. Present situation and future potential of artichoke in the Mediterranean Basin. In: Proceedings of the 4th International Congress on Artichoke. Acta Hort. 681.
  • Bianco V.V., 2007. Present and prospect of utilization of fresh and processed artichoke. Acta Hort. 730, 23-37.
  • Cieślik E., Gajda I., Topolska K., 2007. Karczoch - warzywo o dużych walorach odżywczych i zdrowotnych [Artichoke - vegetable with high nutritive and medicinal qualities]. Post. Nauk Roln. 6, 89-96 [in Polish].
  • Clifford M., Walker R., 1987. Chlorogenic acid - confounders of coffee - serum cholesterol relationships. Food Chem. 24, 77-80.
  • De Vos N.E., 1992. Artichoke production in Califomia. Hort. Technol. 2 (4), 438-444.
  • Elmadfa I., Muskat E., 2004. Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych [Great tables of calories and nutritive values]. Wyd. Muza Warszawa, 38-39 [in Polish].
  • Femenia A., Robertson J.A., Waldron K.W., Selvendran R.R., 1998. Cauliflower (Brassica oleracea L.), globe artichoke (Cynara scolymus) and chicory witloof {Cichorium intybus) processing by-products as sources ofdietary fibre. J. Sci. Food Agric. 77, 511-518.
  • Flamm G., Glinsmann W., Kritchevsky D., Prosky L., Roberfroid M., 2001. Inulin and oligofructose as dietary fiber: a review of the evidence. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 41 (5), 353-362.
  • Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J., 2003. Podstawy analizy żywności [Basic food analyses]. Wyd. AR Kraków [in Polish],
  • Francois L.E., 1995. Salinity effects on bud field and vegetative growth of artichoke {Cynara scolymus L.). FlortSci. 30(1), 69-71.
  • Gronowska-Senger A., 2004. Podstawy biooceny żywności [Basic bio assessment of food]. Wyd. SGGW Warszawa, 5-15 [in Polish].
  • Gumowska I., 1976. Od ananasa do ziemniaka - mały leksykon produktów spożywczych [From pineapple to the potato - a small lexicon of food products]. Wyd. CRZZ Warszawa, 153-155 [in Polish],
  • Juzyszyn Z., 2007. Poszukiwanie nowych mechanizmów działania hipolipemicznego i antyoksydacyjnego wyciągu z karczochów {Cynara scolymus L.) [An in- vestigation into novel mechanisms of hypolipemic and antioxidative properties of the artichoke {Cynara scolymus L.) extract]. Rozpr. habilit. Rocz. Pom. AM Szczec. Supl. 113, 14 [in Polish].
  • Karłowicz-Bodalska K., Bodalski T., 2007. Znaczenie surowców roślinnych w leczeniu schorzeń wątroby [Role of plant crude drugs in treatment of liver diseases]. Post. Fitoter. 3, 155-167 [in Polish],
  • Kordana S., Mordalski R., Kucharski W.A., Nowak D., Filoda G., 1999. Karczoch zwyczajny [The globe artichoke]. Herba Pol. Supl. 2, 3-9 [in Polish].
  • Krełowska-Kułas M., 1993. Badanie jakości produktów spożywczych [The examination of the ąuality of food products]. PWE Warszawa, 163-166 [in Polish].
  • Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B., 2005 a. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw [Dietary value of chosen food products and typical dishes], PZWL Warszawa, 9-14 [in Polish].
  • Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., 2005 b. Tabele składu i wartości odżywczej żywności [Tables of composition and nutritional value of food], PZWL Warszawa [in Polish].
  • Merrill A.L., Watt B.K. 1975. Composition of foods. USDA Agriculture.
  • Ocean Mist Farms, 2008. Artichoke health and nutrition: artichoke vitamins, minerals and more. [online] http:// www.oceanmist.com/health/vitamin.aspx [accessed: August 2008].
  • Praznik W., Cieślik E., Huber A., 2004. Fructans: Occurrence and application in food. Chemical and functional properties of food saccharides. 13. CRP. Press. LLC.
  • Przeciwutleniacze w żywności - Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne [Antioxidants in food - health, technological, molecular and analytical issues], 2006. Ed. W. Grajek. WN-T Warszawa, 141-151 [in Polish].
  • Schütz K., Muks E., Carle R., Schieber A., 2006. Separation and quantification of inulin in selected artichoke {Cynara scolymus L.) cultivars and dandelion {Taraxacum officinale WEB. Ex WIGG.) roots by high-performance anion exchange chromatography with pulsed amperometric detection. Biomed. Chrom. 20, 1295-1303.
  • Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., Hoffmann M., 2001. Żywność funkcjonalna - implikacje żywieniowe [Functional food - nutritional implications]. Żywn. Nauka Techn. Jakość 4 (29), 133-150 [in Polish],
  • United States Department of Agriculture (USDA), 2007. National nutrient database for standard reference. Nutrient Data Laboratory. [online] http://www.nal.usda.gov/ fnic/foodcomp/search/ [accessed: August 2008],
  • Wolver T.M.S., 1990. Relationship between dietary fiber content and composition in foods and the glycemic index. Am. J. Clin. Nutr. 51, 72-75.
  • Winiarska S., 2005. Karczoch zwyczajny - warzywo o właściwościach leczniczych [Artichoke - vegetable with medicinal properties]. Herba Pol. Supl. 51 (1), 79 [in Polish].
  • Winiarska S., 2006. Wpływ sposobu zakładania plantacji na wzrost i rozwój karczocha zwyczajnego {Cynara scolymus L.) [The effect of methods of plantation establishment on the growth and development of artichoke {Cynara scolymus L.)]. Acta Agrophys. 8 (3), 745-753 [in Polish],

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2961510a-daf0-448c-9916-9c4800a985a8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.