EN
Among many methods for food decontamination, high hopes are associated with nonthermal, low-pressure plasma technology. This study aimed to estimate the survival rate of Escherichia coli, Salmonella Senftenberg W775 and Enterococcus faecalis exposed to the action of plasma for the time from 0 to 800 s. As carriers there were used the laurel leaves. An analogous experiment was performed with the use of UV-C radiation. The results show that the plasma technology is more effective in bacteria reduction than ultraviolet radiation. The cells of E. coli, were the most susceptible to the action of nonthermal plasma and their numbers after 800s decreased by 7 log, after the same time the amount of enterococci decreased by about 6 log. Salmonella cells were characterized by a very high resistance to low-pressure plasma. Results of this study show that the plasma technology should be used for a longer time and in a higher dose to guarantee the full decontamination of food
PL
Spośród wielu metod dekontaminacji żywności duże nadzieje wiąże się z technologią zimnej, niskociśnieniowej plazmy. Celem pracy było zbadanie przeżywalności bakterii Escherichia coli, Salmonella Senftenberg W775 oraz Enterococcus faecalis poddanych działaniu plazmy w czasie od 0 do 800 s. Jako nośniki bakterii wykorzystano liście laurowe. Wykonano także analogiczne doświadczenie z wykorzystaniem promieniowania UV-C, aby ocenić skuteczność metody. Wyniki wskazują, że technologia plazmowa jest efektywniejsza w redukcji liczby bakterii niż promieniowanie ultrafioletowe. Na działanie zimnej plazmy najwrażliwsze były bakterie Escherichia coli, których liczebność po 800 s zmalała o 7 log, po tym samym czasie liczba paciorkowców kałowych obniżyła się o ok. 6 log. Pałeczki z rodzaju Salmonella charakteryzowały się bardzo dużą opornością na niskociśnieniową plazmę. Wyniki badań wskazują, że produkty spożywcze powinny być poddawane działaniu niskotemperaturowej plazmy przez dłuższy czas lub generatorem o większej mocy, by uzyskać ich pełną dekontaminację.