PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 571 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie sztucznych sieci neuronowych do oceny suszu melona żółtego

Warianty tytułu

EN
Using artificial neural networks for the evaluation of dried melon yellow

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy dokonano analizy działania różnych modeli neuronowych do oceny suszu melona żółtego. Zastosowane modele różnią się między sobą architekturą sieci (liczbą neuronów w warstwie ukrytej). Ocenę jakości działania sieci dokonano na podstawie średnich błędów względnych. Do nauki sieci wykorzystano zależności między oceną sensoryczną suszu melona żółtego a wynikami badań reologicznych i mechanicznych oraz sposobem suszenia i obróbki wstępnej materiału badawczego. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że wykorzystanie SSN pozwoli ograniczyć badania sensoryczne i zastąpić je analizą instrumentalną.
EN
The paper presents an analysis of various neural models for the evaluation of dried melon yellow. The used models differ in network architecture (number of neurons in the hidden layer). Assessment of the quality of the network was made on the basis of the average relative error. Networks were used to study the relationship between the sensory evaluation of dried melon yellow, and the results of the rheological and mechanical properties and drying method and pretreatment of research material. Based on the results, it was found that the use of ANN will reduce sensory tests and replace them with instrumental analysis.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

571

Opis fizyczny

s.93-98,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Inżynierii Rolniczej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław
autor
  • Instytut Inżynierii Rolniczej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław
autor
  • Instytut Inżynierii Rolniczej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław
autor
  • Instytut Inżynierii Rolniczej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław

Bibliografia

  • BARYŁKO-PIKIELNA N. 1998. Analiza sensoryczna w zapewnieniu jakości żywności. Przemysł Spożywczy 12: 25–28.
  • DE BELIE N., PEDERSEN D. K., MARTENS M., BRO R., MUNCK L., DE BAERDEMAEKER 2003. The use of visible and near-infrared reflectance measurements to assess sensory changes in carrot texture and sweetness during heat treatment. Biosystems Engineering 85 (2): 213–225.
  • GONDEK E., MARZEC A. 2007. Sensoryczna ocena tekstury pieczywa chrupkiego o zróżnicowanej aktywności wody. Inżynieria Rolnicza 5 (93): 169–177.
  • JAKUBCZYK E., UZIAK D. 2005. Charakterystyka instrumentalnych metod badania właściwości mechanicznych wybranych owoców i warzyw. Inżynieria Rolnicza 11, 71: 181–187.
  • KRZYSZTOFIK B., ŁAPCZYŃSKA-KORDON B. 2008. Wpływ sposobów i czasu przechowywania na wybrane cechy sensoryczne jabłek. Inżynieria Rolnicza 2 (100): 121– 128.
  • ŁAPCZYŃSKA-KORDON B., FRANCIK S. 2006. Analiza twardości selera w czasie suszenia. Inżynieria Rolnicza 13 (88): 29–302.
  • ŁUCZYCKA D., PENTOŚ K. 2010. Zastosowanie sztucznych sieci neuronowych do opisu przenikalności elektrycznej mąki. Inżynieria Rolnicza 2 (120): 43–47.
  • MARZEC A. 2008. Tekstura żywności. Część I – Wybrane metody instrumentalne. Analiza Żywności 2: 12–15.
  • PANASIEWICZ M., GROCHOWICZ J., ZAWIŚLAK K., SOBCZAK P. 2005. Ocena sensoryczna produktów zbożowych poddanych obróbce hydrotermicznej i termicznej. Inżynieria Rolnicza 9 (69): 249–254.
  • PN-ISO 4121:1998 Analiza sensoryczna. Metodologia. Ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania.
  • PN-ISO 11036:1999 Analiza sensoryczna. Metodologia. Profilowanie tekstury.
  • STĘPIEŃ B. 2009. Modyfikacja cech mechanicznych i reologicznych wybranych warzyw pod wpływem różnych metod suszenia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-29300ac9-264a-4a81-b792-436f3dcf1a5d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.