PL
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności [7], od 13 grudnia 2014 r. obowiązuje konieczność oznaczania wyrobów mięsnych dokładną informacją na temat ilości składnika, którym jest mięso wraz z podaniem gatunku zwierzęcia, z którego pochodzi. Wymaganie znakowania produktów mięsnych ilościową zawartością danego składnika (Quantitative Ingredient Declarations - QUID) w chwili jego wykorzystania w procesie technologicznym jest bardzo pożądane z punktu widzenia konsumentów. Dodatkowo nowe przepisy nakładają na producenta obowiązek informowania konsumentów o ilości tkanki łącznej i/lub tłuszczu, jeżeli ich ilość przekracza zalecane normy.
EN
According to the Regulation of the European Parliament and of the Council (EU) on providing consumers with information about food [7] - No 1169/ /2011 of 25th October 2011, labelling meat products with precise information about of the quantity of the'meat' ingredients along with the species from which it originates, is obligatory. The i regulation started on 13th December i 2014. The requirement for labelling meat products with quantitative content of a given component (QUID) at the time of its use in the process is highly desirable from the point of view of consumers. Moreover, if the amount of fat and/or connective tissue is exceeded, the manufacturer is obliged by the new regulations to inform the consumer about such an excess.