PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 69 | 08 |

Tytuł artykułu

Deklaracja ilościowej zawartości składników mięsnych

Warianty tytułu

EN
Declaration of quantitative content of meat ingredients labelling meat products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności [7], od 13 grudnia 2014 r. obowiązuje konieczność oznaczania wyrobów mięsnych dokładną informacją na temat ilości składnika, którym jest mięso wraz z podaniem gatunku zwierzęcia, z którego pochodzi. Wymaganie znakowania produktów mięsnych ilościową zawartością danego składnika (Quantitative Ingredient Declarations - QUID) w chwili jego wykorzystania w procesie technologicznym jest bardzo pożądane z punktu widzenia konsumentów. Dodatkowo nowe przepisy nakładają na producenta obowiązek informowania konsumentów o ilości tkanki łącznej i/lub tłuszczu, jeżeli ich ilość przekracza zalecane normy.
EN
According to the Regulation of the European Parliament and of the Council (EU) on providing consumers with information about food [7] - No 1169/ /2011 of 25th October 2011, labelling meat products with precise information about of the quantity of the'meat' ingredients along with the species from which it originates, is obligatory. The i regulation started on 13th December i 2014. The requirement for labelling meat products with quantitative content of a given component (QUID) at the time of its use in the process is highly desirable from the point of view of consumers. Moreover, if the amount of fat and/or connective tissue is exceeded, the manufacturer is obliged by the new regulations to inform the consumer about such an excess.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

08

Opis fizyczny

s.48-50,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Technologii Żywności i Gastronomii, Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, Łomża
  • Wydział Nauk Technicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn

Bibliografia

  • [1] Bernués, A., Olaizola, A., Corcoran, K. (2003), Labelling information demanded by European consumers and relationships with purchasing motives, quality and safety of meat. Meat Science, 65,1095-1106.
  • [2] Dyrektywa Komisji 2001/101/WE z 26 listopada 2001 r. zmieniająca dyrektywę 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zbliżenia ustawodawstwa Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych. Dz.Urz. WE L 310 z 28 listopada 2001 r.
  • [3] Krasnowska, G., Salejda, A. M. (2011), Ocena wiedzy konsumentów na temat znakowania żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 74 (01), 173-189.
  • [4] Leoncavallo, L. (2005), Quantitative Ingredient Declaration (QUID) On Food Labelling (s. 2-17). Copyright by the International Association of Consumer Food Organizations. http://www.cspinet.org/reports/codex/quidonlabelling.pdf. Data pobrania: 01.01.2014 r.
  • [5] Materiały szkoleniowe. Etykietowanie (wyliczanie udziału składników mięsnych oraz wartości odżywczej). Warszawa, 26 lutego 2013 r. Organizator warsztatów: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.
  • [6] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych. Dz.Urz. nr 137, poz. 966, 2007 r. ze zmianami.
  • [7] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/ /EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004. Dz. Urz. L 304 z 22 listopada 2011 r.
  • [8] Śmiechowska, M. (2012), Znakowanie produktów żywnościowych. Annates Academiae Medicae Gedanensis, 42, 65-73.
  • [9] Szymański, P. (2011), Aktualne problemy dotyczące znakowania produktów mięsnych. Gospodarka Mięsna, (11), 6-12.
  • [10] Zukál, E., Körmendy, L. (2007), On calculation of 'meat content'according to the quantitative ingredient declarations (QUID). Journal of Food Engineering, 78, 614-621.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-28ccdd4d-9470-49b8-ad08-01e4ba6daeb3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.