PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 18 | 3 |

Tytuł artykułu

Prevalence of hyperuricaemia and gout in employees of some industrial plants in Tychy not significantly exposed to environmental pollution

Warianty tytułu

PL
Częstość hiperurykemii i dny moczanowej u pracowników niektórych tyskich zakładów pracy nie cechujących się istotnym skażeniem środowiska pracy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the study was to evaluate the prevalence of hyperuricaemia and gout in the population of the Tychy urban agglomeration that is only moderately exposed to ecotoxins. Energy expenditure during professional work and dietary habits were taken into account. The study was carried out in 1957 subjects, including 1391 men and 566 women, divided into 5 groups differing in the physical activity connected with their work. In all subjects the serum uric acid level was determined, what enabled isolating cases with hyperuricaemia and gout. The evaluation of dietary habits was performed. The prevalence of hyperuricaemia was found to be 37.9% in the whole population studied, and that of gout was 2.4% in men and 2.5% in women. The occupational physical activity decreased the serum uric acid level. High-calorie diet was a risk factor for hyperuricaemia.
PL
Celem pracy było ustalenie częstości hiperurykemii i dny moczanowej u mieszkańców aglomeracji tyskiej, w średnim stopniu skażonej ekotoksynami, z uwzględnieniem wydatku energetycznego w czasie wykonywania pracy zawodowej oraz sposobu odżywiania. Badania przeprowadzono u 1957 osób, w tym 1391 mężczyzn i 566 kobiet, których podzielono na 5 grup różniących się stopniem ciężkości wykonywanej pracy zawodowej. U wszystkich osób oznaczono stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi, wyróżniając przypadki z hiperurykemią i dną moczanową oraz przeprowadzono ocenę sposobu odżywiania. Stwierdzono, że ryzyko wystąpienia hiperurykemii obejmuje 37,9% liczby mężczyzn i kobiet, zaś dny moczanowej 2,4% mężczyzn i 2,5% kobiet. Aktywność fizyczna związana z pracą zawodową obniża poziom kwasu moczowego w surowicy krwi. Czynnikiem ryzyka hiperurykemii jest dieta bogatokaloryczna.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

18

Numer

3

Opis fizyczny

p.188-193,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • IV Department and Clinic of Internal Medicine Silesian Medical Academy of Tychy, Tychy, Poland
autor
  • IV Department and Clinic of Internal Medicine Silesian Medical Academy of Tychy, Tychy, Poland
autor
  • IV Department and Clinic of Internal Medicine Silesian Medical Academy of Tychy, Tychy, Poland
  • IV Department and Clinic of Internal Medicine Silesian Medical Academy of Tychy, Tychy, Poland
  • IV Department and Clinic of Internal Medicine Silesian Medical Academy of Tychy, Tychy, Poland

Bibliografia

  • 1. Charzewska J., Chwojnowska Z.: Zalety i wady wybranych metod oceny spożycia żywności ze szczególnym uwzględnieniem metody wywiadu. Żyw. Człow. Metab., 1988, 15, 65.
  • 2. Chwistecki K., Mrukowicz M., Bochenek W. i in.: Stężenie glukozy i kwasu moczowego w surowicy krwi mężczyzn w wieku 35—54 lat zatrudnionych w zakładach przemysłowych Wrocławia. Przegl. Lek., 1985, 6, 548.
  • 3. Heidelmann G., Thiele P., Schröder H. E.: Extraartikuläre Krankheiten und Befunde bei der Gicht. Z. ges. inn. Med., 1982, 13, 410.
  • 4. Jaross W., Günsel M., Seybold B.: Einfluss der physischen Aktivität auf den Serumharnsäuerspiegel. VII Reinhardsbrunner Symposium der Gesellschaft für Rheum. d. Reinhardsbrunn, 17—20.4.1980.
  • 5. Kokot F.: Metody badań laboratoryjnych stosowanych w klinice. Warszawa, PZWL, 1969.
  • 6. Kokot F., Kuska J., Baczyński R. i in.: Epidemiologia i diagnostyka nadciśnienia tętniczego w Górnośląskim regionie przemysłowym. Doniesienie IV. Stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi u normotoników i hipertoników regionu wielkoprzemysłowego i nieprzemysłowego. Przegl. Lek., 1982, 8, 535.
  • 7. Lehman G.: Praktyczna fizjologia pracy. Warszawa PZWL 1966.
  • 8. Raport o sytuacji zdrowotnej i stanie zdrowia mieszkańców województwa katowickiego w warunkach aktualnego skażenia środowiska naturalnego. Katowice, Śląska Akademia Medyczna 1987.
  • 9. Szostak W. B., Cybulska B.: Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia powstających na podłożu miażdżycy. Raport dla Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej z Instytutu Żywności i Żywienia. Warszawa, 1986.
  • 10. Schröder H. E., Thiele P., Heidelmann G.: Prophylaxe und Therapie der Störungen des Purinstoffwechsels Z. ges. inn. Med., 1982, 13, 431.
  • 11. Thiele P., Schröder H.E.: Epidemiologie der Hyperurikämie und Gicht. Z. ges. inn. Med., 1982, 13, 406.
  • 12. Thiele P., Schröder H. E.: Prognose der Störungen des Purinstoffwechsels. Z. ges. inn. Med., 1982, 13, 428.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-28b3ce66-dead-48ab-b549-8c0811e6749b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.