PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 70 | 01 |

Tytuł artykułu

Mikroalgi źródłem dodatków bioaktywnych do żywności

Warianty tytułu

EN
Microalgae as a source of bioactive additives for food industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym mikroalg oraz produktów z nich otrzymywanych. Wykazano, że są one dobrym źródłem karotenoidów, fikobiliprotein oraz kwasów tłuszczowych. Wśród karotenoidów obecnych w mikroalgach tylko trzy barwniki karotenoidowe: β-karoten oraz ksantofile – astaksantyna i luteina mają znaczenie komercyjne. Natomiast spośród kwasów z grupy omega-3 na skalę przemysłową wykorzystywany jest kwas DHA.
EN
In the article, the possibilities of using microalgae in the food industry have been discussed. It has been shown that they are a good source of carotenoids, phycobiliproteins and fatty acids. Among the carotenoids present in microalgae, only three carotenoid pigments: β - carotene and xanthophylls astaxanthin and lutein have a commercial importance. Also, the acid of the omega-3 group, DHA is obtained from the algae on the industrial scale.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

70

Numer

01

Opis fizyczny

s.33-36,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
autor
  • Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Aaronson, S., Dubinsky, Z. 1982. „Birkh~tuser Verlag, CH-4010 Basel/Switzerland Mass production of microalgae”. Experientia 38 (1), 36-40.
  • [2] Ahmed, F., Fanning, K., Netzel, M., Turner, W., Li, Y., Schenk, P.M. 2014. „Profiling of carotenoids and antioxidant capacity of microalgae from subtropical coastal and brackish waters”. Food Chem., 165, 300-306.
  • [3] Borowitzka, M.A.: 2013. „High-value products from microalgae - their development and commercialisation”. Journal of Applied Phycology 25 (3), 743-756.
  • [4] Capelli, B., Cysewski, G.R.: 2010. „Potential health benefits of spirulina microalgae”. Nutrafoods 9 (2), 19-26.
  • [5] Chauton, M.S., Reitan, K.I., Norsker, N.H., Tveterås, R., Kleivdal, H.T. 2015. „A techno-economic analysis of industrial production of marine microalgae as a source of EPA and DHA-rich raw material for aquafeed: research challenges and possibilities”. Aqua-culture, 436, 95-103.
  • [6] Chisti, Y. 2007. „Biodiesel from microalgae”. Biotechnology Advances 25, 294-306.
  • [7] Del Campo, J.A., García-González, M., Guerrero, MG: 2007. „Outdoor cultivation of microalgae for carotenoid production: current state and perspectives”. Appl. Microbiol. Biotechnol. 74, 1163-1174.
  • [8] Draaisma, R.B., Wijffels, R.H., Slegers, P.M., Brentner, L.B., Roy, A., Barbosa, M. J. 2013. „Food commodities from microalgae”. Current Opinion in Biotechnology 24 (2), 169-177.
  • [9] Dufosséa, L., Galaupa, P., Yaronb, A., Malis Aradb, S., Blancc, P., Chidambara Murthyd, K.M., Ravishankard, G.A. 2005. „Microorganisms and microalgae as sources of pigments for food use: a scientific oddity or an industrial reality?”. Trends in Food Science & Technology 16 (9), 389-406.
  • [10] Gong, Y.,·Hu, H., Gao, Y., Xu, X.,·Gao, H. 2011. „Microalgae as platforms for production of recombinant proteins and valuable compounds: progress and prospects”. J. Ind. Microbiol. Biotechnol. 38 (12), 1879-1890.
  • [11] Hemaiswarya, S., Raja, R., Ravi Kumar, R. 2011. „Microalgae: a sustainable feed source for aquaculture”. World Journal of Microbiology and Biotechn. 27, 1737-1746.
  • [12] Koller, M., Muhr, A., Braunegg, G. 2014. „Microalgae as versatile cellular factories for valued products”. Algal Research, 6, 52-63.
  • [13] Limón, P., Malheiro, R., Casal, S., Acién-Fernández, F.G., Fernández-Sevilla, J.M., Rodrigues, N., Cruz, R., Bermejo, R., Pereira, J.A. 2015. „Improvement of stability and carot-enoids fraction of virgin olive oils by addition of microalgae Scenedesmus almeriensis extracts”. Food Chem., 175, 203-211.
  • [14] Maadane, A., Merghoub, N., Ainane, T., El Arroussi, H., Benhima, R., Amzazi, S., Bakri, Y., Wahby, I. 2015. „Antioxidant activity of some Moroccan marine microalgae: Pufa profiles, carotenoids and phenolic content”. Journal of Biotechnology, 215, 13-19.
  • [15] Melis, A. 2009. „Solar energy conversion efficiencies in photosynthesis: Minimizing the chlorophyll antennae to maximize efficiency”. Plant Science 177(4), 272-280.
  • [16] Milledge, J. 2012. „Microalgae - commercial potential for fuel, food and feed”. FS&T 26(1), 26-28.
  • [17] Norton, T.A., Melkonian, M., Andersen, R.A. 1996. „Algal biodiversity”. Phycologia 35, 308-326.
  • [18] Pignolet, O., Jubeau, S., Vaca-Garcia, C., Michaud, P. 2013. „Highly valuable microalgae: biochemical and topological aspects”. J. Ind. Microbiol. Biotechnol. 40:781-796.
  • [19] Pulz, O., Gross, W. 2004. „Valuable products from biotechnology of microalgae”. Appl. Microbiol. Biotechnol. 65, 635-648.
  • [20] Qiang, H., Richmond, A. 1996. „Productivity and photosynthetic efficiency of Spirulina-platensis as affected by light intensity, algal density and rate of mixing in a flat plate photobioreactor”. Journal of Applied Phycology 8(2), 139-145
  • 21] Richmond, A. 2004. „Handbook of Microalgal Culture: Biotechnology and Applied Phycology”, red. Blackwell G., Oxford, 547-566.
  • [22] Spolaore, P., Joannis-Cassana, C., Duranb, E., Isambertaet, A. 2006. „Commercial applications of microalgae”. Journal of Bioscience and Bioengineering 101 (2), 87-96.
  • [23] Suyono, E.A., Pradani, L., Mu’avatun, U., Habiba, R.N., Rohma, E.F. 2015. „Combination of Blue, Red, White, and Ultraviolet Lights for Increasing Carotenoids and Biomass of Microalga Haematococcus pluvialis”. Procedia Environmental Sciences, 28, 399-405.
  • [24] Terry, K.L., Raymond, L.P. 1985. „System design for the autotrophic production of microalgae”. Enzyme and Microbial. Technology 7, 474-487.
  • [25] Tredici, M. 2010. „Photobiology of microalgae mass cultures: Understanding the tools for the next green revolution”. Biofuels 1, 143
  • [26] Wijffels, R.H., Barbosa, M.J. 2010. „An outlook on microalgal biofuels”. Science, 330, 913.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-286de06c-3438-4595-8f93-c9d6b9f3386f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.