PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 10 | 2 |

Tytuł artykułu

Zwiększenie zdolności biosyntezy dihydroksyacetonu przez bakterie Gluconacetobacter xylinus za pomocą mutagenizacji promieniowaniem UV

Warianty tytułu

EN
Increase the ability of biosynthesis of dihydroxyacetone by Gluconacetobacter xylinus by UV mutagenesis

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono badania nad wykorzystaniem promieniowania ultrafioletowego do otrzymania mutantów Gluconacetobacter xylinus. Celem pracy było uzyskanie szczepu G. xylinus o zwiększonej zdolności biotransformacji glicerolu do dihydroksyacetonu (DHA). Zastosowano zróżnicowane czasy ekspozycji szczepu rodzicielskiego na promieniowanie UV, które wynosiły 30, 45, 60 lub 90 sekund. Wyizolowane mutanty wykorzystano do przeprowadzenia biotransformacji glicerolu w DHA. Produkty reakcji oznaczono kolorymetrycznie przy długości fali 550 nm. Najlepszy z mutantów syntetyzował 18,00 mg DHA ⋅ cm-3, czyli o 32% DHA ⋅ cm-3 więcej niż szczep rodzicielski.
EN
UV mutagenesis was used to obtain Gluconacetobacter xylinus mutants. The aim of this study was to attain a mutant able to produce high concentration of dihydroxyacetone. Exposure times were set to: 30, 45, 60 and 90 seconds. Mutants were isolated. The biotransformation of glycerol to DHA with use of these mutants was detected spectrophotometrically at 550 nm. The most active mutants was synthesizing 18,00 mg DHA ⋅  cm-3, what was 32% DHA ⋅  cm-3 more than the wiled type strain.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

2

Opis fizyczny

s.17-23,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159C bud.32, 02-787 Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • Dubin A., Anioł A., Bielecki S., Borowicz P., Czarnik M., Kur J. W., Kuźmierkiewicz W., Pietrucha T., Sławeta R., Świtoński M., Torbicz W., Wieczorek M., 2007. Stan i kierunki rozwoju biogospodarki. MNiSW, Warszawa, 100-108.
  • Erni B., Siebold C., Christen S., Srinivas A., Oberholzer A., Baumann U., 2006. Small substrate, big surprise: fold, function and phylogeny of dihydroxyacetone kinases. Cell. Mol. Life. Sci., 63, 890-900.
  • Gatgens C., Degner U., Bringer-Meyer S., Herrmann U., 2007. Biotransformation of glycerol to dihydroxyacetone by recombinant Gluconobacter oxydans DSM 2343. Appl. Microbiol. Biotechnol., 76, 553-559.
  • Gniewosz M., 2003. Studia nad doskonaleniem Aureobasidium pullulans w produkcji pullulanu. Wyd. SGGW, Warszawa, 26-35.
  • Hu Z. C., Liu Z. Q., Zheng Y. G., Shen Y. C., 2010. Production of 1, 3-Dihydroxyacetone from Glycerol by Gluconobacter oxydans ZJB09112. J. Microbiol. Biotechnol., 20, 340-345.
  • Li M. H., Wu J., Liu X., Lin J. P., Wei D. Z., Chen H., 2010. Enhanced production of dihydroxy- acetone from glycerol by overexpression of glycerol dehydrogenase in an alcohol dehydrogenase-deficient mutant of Gluconobacter oxydans. Bioresour. Technol., 101, 8294-8299.
  • Ma L., Lu W., Xia Z., Wen J., 2010. Enhancement of dihydroxyacetone production by a mutant of Gluconobacter oxydans. Biochem. Eng. J., 49, 61-67.
  • Mishra R., Jain S. R., Kumar A., 2008. Microbial production of dihydroxyacetone. Biotechnol. Adv., 26, 293-303.
  • Misterska M., Szulczyńska-Gabor J., Żaba R., 2009. Etiopatogeneza, obraz kliniczny i leczenie bielactwa. Post. Dermatol. Alergol., 4, 212-223.
  • Obeid O.A., Jamal Z.M., Hwalla N., Emery P.W., 2006. The effect of glutamine and dihydroxy- acetone supplementation on food intake, weight gain, and postprandial glycogen synthesis in female Zucker rats. Nutr., 22, 794-801.
  • Omar A., Bittar S., Hwalla N., 2005. Effect of diet supplementation with glutamine, dihydroxy- acetone, and leucine on food intake, weight gain, and postprandial glycogen metabolism of rats. Nutr., 21, 224-229.
  • Schlegel H. G., 2004. Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa, 406-409, 545-546.
  • Schmid D., Belser E., Zulli F., 2007, Self-tanning based on stimulation of melanin biosynthesis. Cosm. Toilet., 6, 55-60.
  • Tkac J., Navratil M., Sturdik E., Gemeiner P., 2001. Monitoring of dihydroxyacetone production during oxidation of glycerol by immobilized Gluconobacter oxydans cells with an enzyme biosensor. Enz. Microbiol. Technol., 28, 383-388.
  • Xu X., Chen X., Jin M., Wu X., Wang X., 2009. Advance in dihydroxyacetone production by mi­crobial fermentation. Chin. J. Biotechnol., 25, 903-908.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-27b222e9-7541-4441-9dde-2a06c8135a8d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.