EN
On based on the results of analysis of 941 samples of barley, wheat and triticale grain harvested in 2006-2010, carried out in the laboratory of fodder raw materials San- Vit S.J. in Janowiec Wlkp. A variability of the content of total protein, raw fibre, phosphorus, calcium and chlorides in raw material for production of fodder mixtures was assessed. Relationships between the content of elements in cereal grain as well as between protein content and variability and total precipitations in the period of spring and summer growth were also determined. It was found that the protein content was the most stable element of grain quality. Its concentration in triticale grain was the highest, the less calcium it contained, whereas in wheat grain it increased with a growth in phosphorus content. In spite of a short time of the study, a tendency to increasing protein content in grain at lower precipitation in April and May and higher precipitation in June and July was observed.
PL
Na podstawie wyników analizy 941 próbek ziarna jęczmienia, pszenicy i pszenżyta zbieranego w latach 2006-2010, przeprowadzonej w laboratorium surowców paszowych San-Vit S.J. w Janowcu Wlkp., oceniono zmienność zawartości białka ogólnego, włókna surowego, fosforu, wapnia i chlorków w surowcu do produkcji mieszanek paszowych. Określono także zależności pomiędzy zawartością składników w ziarnie zbóż oraz pomiędzy zawartością białka i jej zmiennością a sumami opadów w okresie wiosenno-letniej wegetacji. Stwierdzono, że najbardziej stabilnym elementem jakości ziarna była zawartość białka. Jego koncentracja w ziarnie pszenżyta była tym większa, im mniej zawierało ono wapnia, natomiast w ziarnie pszenicy wzrastała wraz ze wzrostem zawartości fosforu. Mimo krótkiego okresu badań stwierdzono tendencję zwiększania się zawartości białka w ziarnie przy mniejszej ilości opadów w kwietniu i maju oraz większej w czerwcu i lipcu.