PL
Popyt na bezpieczną żywność oraz zmiany w preferencjach konsumentów przyczyniają się do zwiększonego zainteresowania i zarazem rozwoju opakowań inteligentnych. W tej grupie rozwiązań umieszczane są między innymi wskaźniki świeżości wykorzystywane do kontroli jakości opakowanej żywności i sygnalizowania, kiedy staje się ona nieakceptowalna. W pracy dokonano przeglądu wskaźników świeżości opartych na monitorowaniu zmian stężenia ditlenku węgla w atmosferze opakowania. Szczególną uwagę poświęcono rozwiązaniom, które umożliwiają śledzenie zmian bez użycia aparatury pomiarowej. Wydaje się, że właśnie te rozwiązania mają największy potencjał do zastosowania w praktyce.
EN
The demand for safe food and changes in consumer preferences contribute to the enhanced interest and also development of intelligent packaging. This package technologies contain among others freshness indicators that are capable to control the quality of packaged food and recognize its unacceptable state. The review of freshness indicators based on monitoring of carbon dioxide in food package headspace was presented in the paper. Particular attention was paid to the methods that enable direct evaluation the food product changes without the use of measuring equipment. These approach seems to be more perspective for practical application.