PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2016 | 26 | 4 |

Tytuł artykułu

Fizykochemiczne metody odzyskiwania białek z soku ziemniaka

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Odpady przemysłu ziemniaczanego w postaci wycierki, soku ziemniaczanego i wody sokowej zawierają znaczące ilości składników organicznych. Opracowanie efektywnej metody odzyskiwania komponentów białkowych zawartych w odpadach jest pożądane ze względów ekonomicznych, a uzyskane preparaty mogą być następnie użyte jako enzymy w kolejnych procesach biotechnologicznych. Porównano 4 metody: kwasową z użyciem kwasu siarkowego H2SO4, strącanie etanolem C2H5OH, strącanie siarczanem amonu NH4(SO4)2 i kwasowo-termiczną. Najwięcej białka uzyskano poprzez koagulację kwasowo-termiczną, najmniej – poprzez strącanie alkoholem etylowym. Każda z tych metod ma czynnik, który może spowodować nieodwracalną dezaktywację czy denaturację aktywnego białka. Poszukuje się wydajnych metod pozwalających zachować aktywność enzymatyczną białek.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

26

Numer

4

Opis fizyczny

s.51-55,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, Bonin
  • Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, Bonin

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-230a8fe0-85a9-4669-83f4-70952390efe8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.