PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | 64 | 09-10 |

Tytuł artykułu

Produkcja i handel zagraniczny sokami jabłkowymi w Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Production and foreign trade in apple juices in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Soki jabłkowe - zagęszczone i NFC (Not From Concentrate) mają największy udział w łącznej produkcji i eksporcie soków owocowych i warzywnych w Polsce. W wartości eksportu soków udział soków jabłkowych wynosi ponad 60%, a w eksporcie przetworów owocowych ok. 25%. W artykule przedstawiono zmiany poziomu produkcji, eksportu i importu zagęszczonego soku jabłkowego oraz jabłkowych soków NFC, a także poziom eksportowych cen tych produktów w sezonach 2015/16-2019/20. Przedstawiono też geograficzną strukturę eksportu soków jabłkowych, a także importu zagęszczonego soku jabłkowego.
EN
Apple concentrated juices and NFC (Not From Concentrate) have the largest share in the total production and export of fruit and vegetable juices in Poland. The share of apple juices in the export value of juices is over 60%, and in the export of fruit preserves - approx. 25%. The article presents changes in the level of production, export and import of concentrated apple juice and apple NFC juices, as well as the level of export prices of these products in the 2015/16-2019/20 seasons. The geographical structure of apple juice exports as well as apple juice imports are also presented.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

64

Numer

Opis fizyczny

s.10-13,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Dane statystyczne Ministerstwa Finansów (MF).
  • [2] Dane statystyczne Głównego Urzędu Statystycznego (GUS).
  • [3] Nosecka Bożena. 2020. „Polski handel zagraniczny sokami”, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, nr 4-5, s. 4-7.
  • [4] Nosecka Bożena 2019. „Rynek zagęszczonego soku jabłkowego w Polsce w sezonach 2017/18 i 2018/19”, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny, nr 4, s. 4-6.
  • [5] Nosecka Bożena, Anna Bugała. 2020. „Import i eksport jabłek i soku jabłkowego w Polsce”. Agro Industry, nr 2, s. 38-46.
  • [6] Nosecka Bożena, Iwona Szczepaniak. 2019. „Przetwórstwo owoców i warzyw w Polsce - stan obecny i perspektywy rozwoju”, Przemysł Spożywczy, nr 6, s. 2-4, 6-8 i 10.
  • [7] Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy [2015-2020]. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [8] www.aijn.eu
  • [9] www.fresh-market.pl

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2250cf3e-05fd-45ea-afe3-55358677ef86
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.