PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2014 | 26 | 1 |

Tytuł artykułu

The effect of soil mulching with straw on the yield and selected components of nutritive value in broccoli and tomatoes

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Wpływ mulczowania gleby słomą na plon i zawartość wybranych składników wartości odżywczej w różach brokułu i owocach pomidora

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
By maintaining proper moisture and reducing daily temperaturę fluctuations, mulching improves soil conditions for plant growth and development, resulting in a positive effect on the vegetable yield. The Chemical composition of vegetables is genetically determined as well as being modified by factors affecting the plant during growth, and particularly climatic conditions and agro-technology practices. The effects of soil mulching with rye, corn, rape and buckwheat straw at a dose of 10 and 20 t ha'1 on the yield and changes of selected components of nutritive value in ‘Milady’ Fj broccoli and ‘Polfast’ F tomato were investigated. The effect of straw was compared to a control plot without mulch. The yield of the vegetables and their Chemical composition depended to a higher degree on weather conditions in the years of study. 2010 was the most favourable for broccoli yielding and 2011 for tomato. Morę nutrients components in heads and fruits were found in 2011 and 2012, which were characterised by favourable rainfall distribution. Ali straws applied in the experiment, irrespective of dosage, caused an increase in broccoli yield. However, soil mulching with straw at a dose of 10 t ha"1 was better for tomato yielding. Soil mulching with rye, corn and buckwheat straw increased the share of marketable yield in the total yield of broccoli and rye straw as well as the share of marketable yield of tomato. Mulching with rape and buckwheat straw decreased dry matter content in the edible parts of the vegetables. Mulch with rye straw contributed to a decreased content of ascorbic acid in heads and fruits and also caused a slight reduction in tomato flesh acidity. However, soil mulching with corn and rape straw caused an increase in total sugars and monosaccharide content in broccoli and tomato.
PL
Mulcze poprzez utrzymanie właściwej wilgotności oraz zmniejszenie dobowych wahań temperatury gleby poprawiają warunki wzrostu i rozwoju roślin, a w rezultacie korzystnie wpływają na plonowanie warzyw. Skład chemiczny warzyw jest uwarunkowany genetycznie, jak również kształtowany jest poprzez czynniki oddziaływujące na roślinę w czasie wzrostu, a przede wszystkim warunki klimatyczne i zabiegi agrotechniczne. W doświadczeniu badano wpływ ściółkowania gleby słomą żytnią, kukurydzianą, rzepakową i gryczaną w dawce 10 i 20 t ha'1 na wielkość plonu oraz zmiany zawartości wybranych składników odżywczych w różach brokułu ‘Milady’ Fj i owocach pomidora ‘Polfast’ Fr Efekty działania mulczu ze słomy porównano z obiektem kontrolnym bez ściółkowania. Plon warzyw oraz ich skład chemiczny w dużym stopniu zależały od warunków pogodowych w latach badań. Najbardziej korzystny dla plonowania brokułu okazał się rok 2010, a dla pomidora 2011. Więcej składników odżywczych w różach i owocach stwierdzono w la¬tach 2011 i 2012, charakteryzujących się korzystnym rozkładem opadów. Wszystkie stosowane w badaniach słomy, niezależnie od dawki powodowały wzrost plonu brokułu. Natomiast lepsze dla plonowania pomidora okazało się stosowanie mulczu ze słomy w dawce 10 t ha-1. Mulczowanie słomą żytnią, kukurydzianą i grycza¬ną zwiększało udział plonu handlowego w plonie ogółem brokułu, a słomą żytnią także udział plonu handlowego pomidora. Mulczowanie gleby słomą rzepakową i gry¬czaną obniżało zawartość suchej masy w częściach jadanych warzyw. Mulcz ze słomy żytniej przyczynił się do obniżenia zawartości kwasu askorbinowego w różach i owocach, a także nieznacznie obniżał kwasowość miąższu pomidora. Natomiast mulczowanie słomą kukurydzianą i gryczaną spowodowało zwiększenie zawartości cukrów ogółem i redukujących w różach brokułu i owocach pomidora.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

26

Numer

1

Opis fizyczny

p.31-42,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Vegetables, Siedlce University of Natural Sciences and Humanities, B. Prusa 14, 08-110 Siedlce, Poland

Bibliografia

  • ADAMCZEWSKA-SOWINSKA K., KOLOTA E., 2008. The effect of living mulches on yield and quality of tomato fruits. Veg. Crops Res. Bull. 69: 31-38.
  • ADAMCZEWSKA-SOWINSKA K., KOLOTA E., 2010. Yielding and nutritive value of field cultivated eggplant with the use of living and synthetic mulches. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 9(3): 191-199.
  • BIRCH C. J., RICKERT K.G., WEARING A.H., TAN D.K.Y., 2000. Broccoli yield and quality can be determined by cultivar and temperature but not photoperiod in south - east Queensland. Aust. J. Exp. Agrie. 39: 901-909.
  • BJORKMAN T., PEARSON J., 1998. High temperature arrest of inflorescence development in broccoli (Brassica olerácea var. itálica L.). J. Exp. Bot. 49: 101-106.
  • BOROWY A., 2012. Growth and yield of stake tomato under no-tillage cultivation using hairy vetch as a living mulch. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 11(2): 229-252.
  • DAHIYA R., INGWERSEN J., STRECK T., 2007. The effect of mulching and tillage on the water and temperature regimes of a loess soil: experimental findings and modeling. Soil Tillage Res. 96: 52-63.
  • DZIDA K., JAROSZ Z., 2005. Effect of different levels of nitrogen fertilization and additional foliage feeding on the yield and some elements in leaves and fruits of tomato. Ann. UMCS, Sect. EEE, XV: 51-58.
  • GAJC-WOLSKA J., ZIELONY T., RADZANOWSKA T., 2005. Evaluation of yield and fruit quality of new hybrids of sweet pepper (Capsicum annuum L.). Zesz. Nauk. AR we Wroclawiu 515, Rolnictwo 86: 139-147.
  • GHOSH P.K., DAYAL D., BANDYOPADHYAY K.K., MOHANTY M., 2006. Evaluation of straw and polythene mulch for enhancing productivity of irrigated summer groundnut. Field Crops Res. 99: 76-86.
  • GRABOWSKA A., KUNICKI E., LIBIK A., 2009. The effects of different methods of cultivation and plant spacing on the chemical composition of broccoli heads. Folia Hort. 21(2): 25-34.
  • GRASSBAUGH E.M., REGNIER E.E., BENNETT M.A., 2004. Comparison of organic and inorganic mulches for heirloom tomato production. Acta Flort. 638: 171- 176.
  • KALUZEWICZ A., KRZESINSKI W., KNAFLEWSKI M., LISIECKA J., SPIZEWSKI T., FR^SZCZAK B., 2010. The effect of temperature on the broccoli yield and length of the period from head initiation to harvest. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 9(3): 167-174.
  • KARISTSAPOL N., QUANCHITB S., SOMPONGB T., 2013. Effect of planting date and variety on growth and yield of broccoli during the dry season in southern Thailand. IJPAES 3(2): 121-124.
  • LEE S.K., KADAR A.A., 2000. Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Postharvest Biol. Technol. 20: 207-220.
  • MAJKOWSKA-GADOMSKA J., WIERZBICKA B., ARCICHOWSKA K., 2012. Yield and quality of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) fruit harvested from plants grown in mulched soil. Acta Agrobot. 65(4): 149-156.
  • NAJAFABADI MAHDIEH M.B., PEYVAST GH., FIASSANPOUR ASIL M., OLFATI J.A., RABIEE M., 2012. Mulching effects on the yield and quality of garlic as second crop in rice fields. Int. J. Plant Prod. 6(3): 279-290.
  • OLFATI J.A., PEYVAST GH., NOSRATI-RAD Z., 2008. Organic mulching on carrot yield and quality. Int. J. Veg. Sci. 14(4): 362-368.
  • PN-A-04019, 1998. Determine of vitamin C content using the Tillman method.
  • PN-90/A-75101/03, 1990. Determine the content of dry matter using the weight method.
  • PN-90/A-75101/07, 1990. Determine the content of total sugars as well as saccharose and monosaccharides using the Luff-Schoorl method.
  • RAHMAN M.J., UDDIN M.S., BAGUM S.A., MONDOL A.T.M.A.I., ZAMAN M.M., 2006. Effect of mulches on the growth and yield of tomato in the costal area of Bangladesh under rainfed condition. Int. J. Sustain. Crop. Prod. 1: 6-10.
  • SADY W., 2000. Fertilization of field vegetables. Plantpress, Krakow.
  • SAEED R., AHMAD R., 2009. Vegetative growth and yield of tomato as affected by the application of organic mulch and gypsum under saline rhizosphere. Pak. J. Bot. 41(6): 3093-3105.
  • SAMAILA A. A., AMANS E.B., ABUBAKAR I.U., BABAJI B. A., 2011a. Nutritional quality of tomato (Lycopersicon esculentum Mill) as influenced by mulching, nitrogen and irrigation interval. J. Agric. Sci. 3(1): 266-270.
  • SAMAILA A.A., AMANS E.B., BABAJI B.A., 2011b. Yield and fruit quality of tomato (Lycopersicon esculentum Mill) as influenced by mulching, nitrogen and irrigation interval. Int. Res. J. Agric. Sci. Soil Sci. 1(3): 90-95.
  • SCHONBECK, M.W., EVALYLO G.E., 1998. Effects of mulches on soil properties and tomato production. I. Soil temperature, soil moisture, and marketable yield. J. Sustain. Agric. 13: 55-81.
  • SEKHON N.K., SINGH CH.B., SIDHU A.S., THIND S.S., FIIRA G.S., KHURANA D.S., 2008. Effect of straw mulching, irrigation and fertilizer nitrogen levels on soil hydrothermal regime, water use and yield of hybrid chilli. Arch. Agron. Soil Sci. 54(2): 163-174. SINKEVICIENE A., JODAUGIENE D., PUPALIENE R., URBONIENE M., 2009. The influence of organic mulches on soil properties and crop yield. Agron. Res. 7(1): 485-491. STEINMETZ K.A., POTTER J.D., 1996. Vegetables, fruit and cancer prevention: a review. J. Am. Diet. Assoc. 96: 1027-1039.
  • THAKUR P.S., THAKUR A., KANAUJIA S.P., 2000. Reversal of water stress effects. I. Mulching impact on the performance of Capsicum annuum under water deficit. Indian J. Hort. 57(3): 250-254. WOJCIECHOWSKA R., ROŻEK S., RYDZ A., 2005. Broccoli yield and its quality in spring growing cycle as dependent on nitrogen fertilization. Folia Hort. 17(2): 141-152.
  • WRB FAO, 1998. World Reference Base for Soil Resources, World Soil Resource Reports FAO, ISRIC, ISSS, Rome.
  • YILDIRIM E., GUVENC I., TURAN M., KARATAS A., 2007. Effect of foliar urea application on quality, growth, mineral uptake and yield of broccoli (Brassica oleracea L., var. italica). Plant Soil Environ. 53(3): 120-128.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-223568c6-34d1-4b81-91ca-fecb01892470
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.