PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 68 | 05 |

Tytuł artykułu

Umami - piąty smak. Dlaczego kwas glutaminowy wzmacnia i ksztaltuje smak?

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Umami-the fifth taste.Why the glutamic acid makes taste stronger and more flavour

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Piąty smak - umami, choć wcześniej nienazwany, znany byt od starożytności zarówno w kulturach wschodnich, jak i zachodnich. Receptory umami, znajdujące się na języku i w żołądku ludzkim, rozpoznają obecność białek w żywności. Wzmocnienie odczuwania umami poprzez wprowadzenie kwasu glutaminowego i glutaminianu sodu do posiłków może np. wspomagać spożywanie potraw niskosodowych oraz poprawiać smak dań mniej atrakcyjnych smakowo, ale korzystniejszych pod względem zdrowotnym.
EN
The fifth taste - umami, although not previously named, has been known from ancient times, both in eastern and western cultures. Umami receptors, present on the human tongue and in the stomach, recognize the presence of protein in food. Adding glutamic acid and monosodium glutamate to our diet can help in consumption of low sodium meals and improve taste of less attractive, but healthier food ingredients.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

68

Numer

05

Opis fizyczny

s.26-30,rys.,tab.,fot.

Twórcy

autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2026038c-67d2-41a0-aa9a-8d0517f01ca5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.