PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2012 | 63 |

Tytuł artykułu

Comparison of mycotoxin contamination of winter rye and triticale cultivars

Warianty tytułu

PL
Porównanie zanieczyszczenia odmian pszenżyta i żyta przez mikotoksyny

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The content of mycotoxins in grain of winter rye and triticale cultivars grown in conventional system of production was estimated. From among 13 examined triticale cultivars deoxynivalenol (DON) was identified in four samples, but the toxin content in two cultivars was high. From among 23 examined rye cultivars DON was identified in eight samples, but the toxin content in three cultivars was very high. T-2 toxin was identified in five samples of rye and four samples of triticale but the toxin content in two triticale cultivars was very high. Due to high content of tested mycotoxins in some cultivars, average content of DON was higher in rye cultivars and average content of T-2 was higher in triticale cultivars, however the differences were not statistically significant. The aflatoxins and ochratoxin A were not found in winter rye and triticale grain. A large number of the cultivars of two tested cereal species was free from any of the mycotoxin tested.
PL
Określono zawartość mikotoksyn w ziarnie wybranych odmian ozimego żyta i pszenżyta uprawianych w konwencjonalnym systemie produkcji. Spośród 13 badanych odmian pszenżyta deoksyniwalenol (DON) zidentyfikowano w czterech próbkach, przy czym zawartość tej toksyny w dwóch odmianach byla duża. Spośród 23 badanych odmian żyta DON wykryto w ośmiu próbkach, przy czym zawartość tej toksyny w trzech odmianach była bardzo duża. Toksynę T-2 wykryto w pięciu odmianach żyta i czterech pszenżyta, ale zawartość tej toksyny w dwóch odmianach pszenżyta była bardzo duża. Z powodu dużej zawartości mikotoksyn w kilku odmianach średnia zawartość DON była większa w odmianach żyta, a średnia zawartość toksyny T-2 w odmianach pszenżyta, jakkolwiek różnice te nie byly istotne statystycznie. Aflatoksyn ani ochratoksyny A nie stwierdzano w badanych zbożach. Duży udział odmian obu gatunków zbóż stanowiły odmiany wolne od badanych mikotoksyn.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

63

Opis fizyczny

p.51-56,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Human Nutrition and Science of Food Commodities, University of Life Sciences in Lublin, Skromna 8, 20-704 Lublin, Poland
  • Department of Human Nutrition and Science of Food Commodities, University of Life Sciences in Lublin, Skromna 8, 20-704 Lublin, Poland
autor
  • Department of Human Nutrition and Science of Food Commodities, University of Life Sciences in Lublin, Skromna 8, 20-704 Lublin, Poland

Bibliografia

  • Beyer M., Ferse I., Humpf H.U., 2009: Large-scale production of selected type A trichothecenes: the use of HT-2 toxin and T-2 triol as precursors for synthesis of d3-T-2 and d3-TH-2 toxin. Mycotox. Res. 25: 41-52.
  • Binder E.M., Tan L.M., Chin L.J., Handl J., Richard J., 2007: Worldwide occurrence of mycotoxins in commodities, feeds and feed ingredients. Anim. Feed Sei. Technol. 137: 265-282.
  • Edwards S., Barrier-Guillot В., Clasen P.E., Hietaniemi V., Pettersson H., 2009: Emerging issues of ht-2 and t-2 toxins in European cereal production. World Mycotox. J. 2: 173-179.
  • Hussein H.S., Brasel J.M., 2001: Toxicity, metabolism and impact of mycotoxins on humans and animals. Toxicology 167: 101-134.
  • Lattanzio V.M.T., Solfrizzo M., Visconti A., 2008: Determination of trichothecenes in cereals and derived products by liquid chromatography tandem mass spectrometry. Food Additiv. Contam. 25, 3: 320-330.
  • Miedaner T., Reinbrecht С., Lauber U., Schollenberger M., Geiger H.H., 2001: Effects of genotype and genotype-environment interaction on deoxynivalenol accumulation and resistance to Fusarium head blight in rye, triticale, and wheat. Plant Breed. 120, 2: 97-105.
  • Pettersson H., Börjesson Т., Persson L., Lerenius C., Berg G., Gustafsson G., 2008: T-2 and HT-2 toxins in oats grown in northern Europe. Cereal Res. Commun. 36 (Suppl. B): 591-592.
  • Yazar S., Omurtag G.Z., 2008: Fumonisins, trichothecenes and zearalenone in cereals. Int. J. Mol. Sei. 9, 11: 2062-2090.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1ff78d08-cc0b-4042-b568-188118657da8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.