PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 52 | 3 |

Tytuł artykułu

Effectiveness of selected disinfectants in the control of pathogenic bacteria Pseudomonas tolaasii

Warianty tytułu

PL
Skuteczność wybranych preparatów dezynfekcyjnych w zwalczaniu patogenicznej bakterii Pseudomonas tolaasii

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy określono aktywność bakteriobójczą środków dezynfekcyjnych w stosunku do bakterii Pseudomonas tolaasii wywołującej rdzawą plamistość pieczarki Agaricus bisporus. Badania obejmowały ocenę wrażliwości bakterii na cztery środki dezynfekcyjne o różnym składzie chemicznym. Badano skuteczność dwutlenku chloru, nadtlenku wodoru oraz związku z grupy czwartorzędowych soli amoniowych. Przeprowadzono dwie metody badań: metodę opryskową na płytkach Petriego oraz zanurzeniową z wykorzystaniem płytek kontaktowych typu Rodac. Na podstawie liczby kolonii wyrosłych na płytkach określano minimalne stężenie bakteriobójcze preparatów. Badano również skuteczność preparatów chemicznych w zwalczaniu plamistości bakteryjnej w warunkach uprawowych. Badane preparaty dezynfekcyjne charakteryzowały się wysoką skutecznością bakteriobójczą, przy czym metoda dezynfekcji miała wpływ na wartości stężeń bakteriobójczych. Wykazano, że metoda zanurzeniowa była skuteczniejsza niż opryskowa, w przypadku preparatów na bazie nadtlenku wodoru i czwartorzędowych soli amonowych. W warunkach uprawowych największą skutecznością charakteryzował się powszechnie stosowany preparat na bazie podchlorynu sodu. Nadtlenek wodoru wykazał najniższą skuteczność w ochronie pieczarki przed rdzawą plamistością.
EN
Effectiveness of disinfectants in the control of Pseudomonas tolaasii causing brown blotch of white button mushroom Agaricus bisporus was examined. The sensitivity of the pathogenic bacteria to four disinfectants characterized by different chemical composition, i.e. chloride dioxide, hydrogen peroxide and quaternary ammonium compounds, was assessed. Two disinfection methods: spray and dipping were used. Moreover, the efficiency of antibacterial commercial agents for the control of brown blotch in crop was investigated. The tested disinfectants revealed a high effectiveness in controlling bacteria. The method of disinfection influenced the values of antibacterial concentration. The agents containing hydrogen peroxide as well as quaternary ammonium compounds were more effective, when applied by the dipping method than by the spray method. Commercial agent consisting of sodium hypochlorite were the most efficient in the control of brown blotch in the mushroom crop. Hydrogen peroxide provided the lowest efficiency.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

52

Numer

3

Opis fizyczny

s.701-706,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Samodzielna Pracownia Grzybów Uprawnych, Instytut Ogrodnictwa, ul.Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice
autor
autor

Bibliografia

  • Ayers T.T., Lambert E.B. 1955. Controlling mushroom disease with chlorinated water. Plant Dis. Rep. 39: 829–836.
  • Fermor T.R., Lynch J.M. 1988. Bacterial blotch disease of the cultivated mushroom Agaricus bisporus: screening, isolation and characterization of bacteria antagonistic to the pathogen (Pseudomonas tolaasii). J. Appl. Bacteriol. 65: 179–187.
  • Geels F.P. 1995. Pseudomonas tolaasii control by kasugamycin in cultivated mushrooms (Agaricus bisporus). J. Appl. Microbiol. 79 (1): 38–42.
  • Iacobellis N.S. 2011. Recent advances on bacterial diseases of cultivated mushrooms. p. 452–460. In: Proc. 7th International Conference on Mushroom Biology and Mushroom Products. France, Arcachon, 4–7 October 2011, 577 pp.
  • Maćkowiak-Sochacka A., Krawczyk K. 2010. Bakteriobójcza aktywność wybranych preparatów dezynfekcyjnych na różnych powierzchniach skażonych bakteriami Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 50 (4): 1806–1811.
  • Oh S.J., Kim H.K., Kim H.K., Fermor T.R. 2000. Effect of sodium hypochlorite for controlling bacterial blotch on Pleurotus ostreatus. Mycobiology 28 (3): 123–126.
  • Olivier J.M., Mamoun M., Munsch P. 1997. Standardization of the a method to asses mushroom blotch resistance in cultivated and wild Agaricus bisporus strains. Can. J. Plant Pathol. 19: 36–42.
  • Petigara B.R., Blough N.V., Mignerey A.C. 2002. Mechanisms of hydrogen peroxide decomposition in soils. Environ. Sci. Technol. 36 (4): 639–645.
  • Royse D.J., Wuest P.J. 1980. Mushroom brown blotch: effects of chlorinated water on disease intensity and bacterial populations in casing soil and on pilei. Phytopathology 70: 902–905.
  • Soler-Rivas C., Arpin N., Olivier J.M., Wichers H.J. 2000. Discoloration and tyrosinase activity in Agaricus bisporus fruit bodies infected with various pathogens. Mycol. Res. 104 (3): 351–356.
  • Solomon J.M., Beelman R.B., Bartley C.E. 1991. Addition of calcium chloride and stabilized chlorine dioxide to irrigation water to improve quality and shelf life of Agaricus bisporus. p. 695–701. In: Proc. 13th International Congress on the Science and Cultivation of Edible Fungi. Ireland, Dublin, 1–6 September 1991, 880 pp.
  • Szymański J., Savage D., Głowacki J. 2000. Chlorine dioxide as new form chlorine for prophylaxis and controlling bacterial diseases and general disinfection at cultivated mushroom house. p. 255–256. In: Proc. 15th Czech and Slovak Plant Protection Conference. Czech Republic, Brno, 12–14 September 2000, 448 pp.
  • Tsuneda A., Suyama K., Murakami S., Ohira I. 1995. Occurrence of Pseudomonas tolaasii on fruiting bodies of Lentinula edodes formed on Quercus logs. Mycoscience 36: 283–288.
  • Todorović B., Milijasević-Marčić S., Potočnik I., Stepanović M., Rekanović E., Nikolić-Bujanović L., Cekerevac M. 2012. In vitro activity of antimicrobial agents against Pseudomonas tolaasii, pathogen of cultivated button mushroom. J. Environ. Sci. Health B. 47 (3): 175–179.
  • Wong W.C., Preece T.F. 1980. Pseudomonas tolaasi in mushroom crops: A note on primary and secondary sources of the bacterium on a commercial farm in England. J. Appl. Bacteriol. 49: 305–314.
  • Wong W.C., Preece T.F. 1982. Pseudomonas tolaasii in cultivated mushroom (Agaricus bisporus) crops: numbers of the bacterium and symptom development on mushrooms grown in various environments after artificial inoculation. J. Appl. Bacteriol. 53: 87–96.
  • Wong W.C., Preece T.F. 1985a. Pseudomoans tolaasii in cultivated mushroom (Agaricus bisporus) crops: effects of sodium hypochlorite on the bacterium and on blotch disease severity. J. Appl. Bacteriol. 58: 259–267.
  • Wong W.C., Preece T.F. 1985b. Pseudomonas tolaasii on mushroom (Agaricus bisporus) crops: bactericidal effects of six disinfectants and their toxicity to mushrooms. J. Appl. Bacteriol. 58: 269–273.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1ff6cd41-231c-4d3f-96ba-68869b676cac
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.