PL
Rozwój nauki pogłębia naszą 'wiedzę na temat 'wpływu diety na stan zdrowia i sprawność fizyczną. Rośnie zainteresowanie pro¬duktami spożywczymi będącymi źródłem składników bioaktywnych, pełniących istotną rolę w prewencji chorób cywilizacyjnych. Do grupy tych związków należą antyoksydanty. W artykule scharakteryzowano rolę przeciwutleniaczy jako składników wspo¬magających naturalną obronę organizmu przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Omówiono zawartość przeciw¬utleniaczy w wybranych owocach jagodowych - truskawce, porzeczce czarnej, aronii i borówce 'wysokiej. Scharakteryzowano czynniki 'wpływające na zawartość przeciwutleniaczy zarówno w owocach jak i otrzymanych z nich przetworach.
EN
The science development resulted in broadening the know-ledge concerning health, well-being and physical strength. Thus, the interest in food products, containing bioactive com¬pounds (important in prevention of diet related diseases) is growing. Antioxidants are one of this kind of compounds. Wi¬thin this article the role of antioxidants, as components en¬hancing natural defense of human body against negative ef¬fects of oxidative stress, was described. The content of antio¬xidants in selected berry fruit - strawberries, blackcurrants, chokeberries and blueberries were discussed. The factors in¬fluencing the antioxidants content in berry fruit, as well as in berry fruit products was also presented.