Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa
Bibliografia
ANALIZY klasyczne. Centrum Analityczne SGGW, Warszawa. [http://www.centrum.analityczne. sggw.pl].
BRZOSTOWSKI H., MILEWSKI S., TAŃSKI Z., 2010. Slaughter value and meat quality of Skudde lambs. Arch. Tierz. 53, 5: 578-588.
FOOD COMPOSITION, additives, natural contaminants. 1990. AOAC, Arlington. GŁOWACZ K., 2010. Wpływ ekstensywnego wypasu owiec na skład botaniczny i chemiczny roślinności gruntów odłogowanych. Maszynopis. Wydział Nauk o Zwierzętach SGGW, Warszawa.
HAMM R., 1986. Functional properties of the myofibril system and their measurement. Muscle as food. Red. P.J. Bachtel. Academic Press, London. JUÁREZ M., HORCADA A., ALCALDE M.J., VALERA M., POLVILLO O., MOLINA A., 2009. Meat and fat quality of unweaned lambs as affected by slaughter weight and breed. Meat Sci. 83, 2: 308-313.
NAWARA W., OSIKOWSKI M., KLUZ I., MODELSKA M., 1963. Wycena tryków na podstawie badania wartości potomstwa w stacjach oceny tryków Instytutu Zootechniki za rok 1962. PWRiL, Warszawa.
NIŻNIKOWSKI R., ANTCZAK A., ANTCZAK M., WOŹNIAKOWSKA A., 2002. Ocena wskaźników plenności matek i odchowu jagniąt różnych ras utrzymywanych bez pomieszczeń na pastwisku w trakcie okresu wegetacyjnego. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 63: 37-42.
NIŻNIKOWSKI R., OPRZĄDEK A., STRZELEC E., POPIELARCZYK D., GŁOWACZ K., KUCZYŃSKA B., 2010 a. Effect of crossbreeding of Polish Merino ewes with rams of German Mutton Merino on growth rate and slaughter value of their offspring. Ann. Warsaw Univ. Life Sci. SGGW Anim. Sci. 47: 101-118. NIŻNIKOWSKI R., OPRZĄDEK A., STRZELEC E., POPIELARCZYK D., GŁOWACZ K., KUCZYŃSKA B., 2010 b. Effect of rams of meat sheep breeds used in crossing schemes with Polish Merino ewes on slaughter value and meat quality of lambs. Ann. Warsaw Univ. Life Sci. SGGW Anim. Sci. 47: 149-160.
PN-ISO 1442:2000 Mięso i przetwory mięsne – Oznaczanie zawartości wody (metoda odwoławcza). PKNMiJ, Warszawa.
ROZPORZĄDZENIE Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych. 2007. Dz.U. 137, poz. 966. RUSZCZYC Z., 1981. Metodyka doświadczeń zootechnicznych. PWRiL, Warszawa.
STATISTICAL PRODUCT and Service Solution base version 12.0 for Windows. 2004. SPSS, Chicago.
STRZYŻEWSKI T., BILSKA A., KRYSZTOFIAK K., 2008. Zależność pomiędzy wartością pH mięsa a jego barwą. Nauka Przyr. Technol. 2, 2, #12.
SZCZEPAŃSKI W., CZARNIAWSKA-ZAJĄC S., ZIEMAN P., 1989. Ocena ubojowa tryczków czarnogłówki i mieszańców po ojcach suffolk. Przegl. Nauk. Lit. Zootech. 35, zesz. spec. 3: 209-214.