PL
W niniejszej pracy zbadano możliwość zastosowania dostępnych w naszym laboratorium technik analitycznych, HS-GC/MS i SPME-GC/MS, do oznaczania lotnych związków organicznych w wykonanych z polipropylenu opakowaniach do żywności, wykazujących niekorzystne właściwości organoleptyczne. Analiza jakościowa pozwoliła na oznaczenie zawartości m.in. alifatycznych i aromatycznych, nasyconych i nienasyconych węglowodorów. Badania wykazały, że z dwóch zastosowanych metod analitycznych, technika HS-GC/MS jest bardziej uniwersalna, a także wygodniejsza i szybsza. Niekiedy jednak może zajść potrzeba wykonania dodatkowych badań i wówczas zaleca się zastosowanie zoptymalizowanej do naszych celów techniki SPME-GC/MS.
EN
In this study, the possibilities of the application of available in our laboratory HS-GC/MS and SPME-GC/MS analytical techniques for analyses of volatile organic compounds present in polypropylene food packaging, demonstrating disadvantageous organoleptic properties were evaluated. In quality examinations of samples the aliphatic and aromatic, saturated and unsaturated hydrocarbons, as well as other compounds, were detected. The results of this study indicated that from two chosen analytical methods, the HS-GC/MS technique was more universal, as well as more comfortable and faster. Sometimes, however additional analysis should be undertaken and then it is recommended to use the SPME-GC/MS technique optimized for our purposes.