PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 67 | 3 |

Tytuł artykułu

Oznaczanie kofeiny w napojach bezalkoholowych metodą HPLC z wykorzystaniem różnych sposobów przygotowania próbek

Warianty tytułu

EN
Determination of the caffeine content in soft drinks by HPLC method using different ways of preparing samples

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oznaczono zawartość kofeiny w wybranych napojach bezalkoholowych, typu cola i energetyzujących, metodą HPLC z zastosowaniem dwóch procedur wg PN-ISO 10095:1997 i ISO 20481:2008, różniących się sposobami przygotowania próbek do analizy. W celu porównania wyników otrzymanych tymi procedurami określono ich precyzję i dokładność. Przeprowadzono również testy statystyczne, które potwierdziły, że obie procedury nie różnią się istotnie pod względem precyzji (test F-Snedecora) oraz wykazały brak istotnych różnic pomiędzy średnimi wynikami (test t-Studenta). Stwierdzono, że obie procedury cechują się wysoką precyzją i dokładnością oraz, że sposób przygotowania próbki w procedurze wg ISO 20481:2008 znacznie skraca czas wykonywania analizy, a także zmniejsza zużycie odczynników i materiałów pomocniczych w porównaniu do procedury wg PN-ISO 10095:1997.
EN
Caffeine content in chosen soft drinks (cola type and energy drinks) was determined by HPLC method using two different ways of preparing samples for analysis based on Polish and ISO standards. In the order to compare the results of both procedures, precision and accuracy were determined and statistical tests were carried out (Student’s test and F-Snedecor’s test ). There was found that both procedures were characterized by high precision and accuracy and there were no essential differences between obtained average results.The way of preparing samples using ISO standard method significantly reduced time of analysis and the quantity of using reagents and materials to compare Polish standard method.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

67

Numer

3

Opis fizyczny

s.64-73,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, Poznań
autor
  • Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, Poznań
  • Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, Poznań

Bibliografia

  • 1. Anonim.( 2010). Jakie napoje piją Polacy. Przem. Spoż. 6, 41
  • 2. Anonim. ( 2006). Prawo żywnościowe. Ostrzeżenie o kofeinie na etykietach. Przem. Ferm. i Owoc.–Warz., 5, 32
  • 3. Hoffman M., Świderski F.(2008). Napoje energetyzujące i ich składniki funkcjonalne. Przem. Spoż. 9, 8-13
  • 4. ISO 20481:2008 Coffee and coffee products – determination of the caffeine content using high performance liquid chromatography (HPLC) - Reference method
  • 5. Kostyra E., Świderski F., Żebrowska M.(2009). Charakterystyka jakości sensorycznej i stopnia akceptacji konsumenckiej wybranych napojów energetyzujących. Post. Tech. Przetw. Spoż. 1, 24-28
  • 6. PN – A -79032:1993 Napoje bezalkoholowe gazowane
  • 7. PN – A -79033:1985 Napoje bezalkoholowe. Pobieranie próbek i metody badań
  • 8. PN – A -79035:1994 Napoje bezalkoholowe niskogazowane
  • 9. PN-ISO 10095:1997 Kawa. Oznaczanie zawartości kofeiny. Metoda wykorzystująca wysokosprawną chromatografię cieczową,
  • 10. Sikora E. (2008). Napoje energetyzujące – korzyści i zagrożenia. Przem. Ferm. i Owoc. – Warz. nr 3, s.8
  • 11. Stasiuk E., Rój A.(2006). Zawartość kofeiny w napojach energetyzujacych. W: XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN – Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku. 26-27 wrzesień 2006. Gdynia
  • 12. Wierzejska R. i in.(2002) Napoje energetyzujace – ich skład i przeznaczenie. Przem. Spoż., 10, 42-45
  • 13. Wierzejska R., Jarosz M.(2003) Kofeina a zdrowie. Żyw. Człow. Metabol. XXX, 3/4, 1234-1241
  • 14. Witkowska A. i in. (2011) Właściwości przeciwutleniające napojów energetyzujących. Bromat. Chem. Toksykol. XLIV, 3, 355-360

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1eedcda3-535d-4ff4-904a-583e45e896a4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.